Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Δεκ-2018 08:00

  Έκτακτος έλεγχος από Βρυξέλλες για "φρένο" στην παροχολογία

  Έκτακτος έλεγχος από Βρυξέλλες για "φρένο" στην παροχολογία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Στους δανειστές αλλά και σε μέρος της .. κυβέρνησης εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα ο φόβος για επανάληψη του φαινομένου του 2017 και μάλιστα σε... μεγέθυνση λόγω των επερχόμενων εκλογών. Πέρυσι τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση ξεκίνησε με το μέρισμα των 720 εκατ. ευρώ (σ.σ. στα 710 εκατ. ευρώ ορίστηκε φέτος) και τελικά "ξεχείλωσε" τις παροχές, μετά μάλιστα από πολλές... εκπτώσεις, λόγω των πολύ μεγάλων πιέσεων που φέρεται ότι εκδηλώθηκαν από διάφορες κοινωνικές "ομάδες".

  Για να διασφαλιστεί λοιπόν ότι στην φετινή παροχολογία θα υπάρχει ένα "φρένο" - διότι διαφορετικά κινδυνεύει με εκτροχιασμό όλο το δημοσιονομικό οικοδόμημα του 2018-2019 - αλλά και για να κλείσουν εκκρεμότητες που υπάρχουν έρχεται... έλεγχος.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά το Eurogroup σχεδιάζονται τηλεδιασκέψεις και επαφές μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των δανειστών.

  Το "κλείσιμο" του Δεκεμβρίου θεωρείται πολύ κρίσιμο διότι μπορεί να επηρεάσει όλο το πλαίσιο για το 2019 και τον προϋπολογισμό που θα εγκρίνει την Δευτέρα το Eurogroup.

  Έτσι θα συζητηθεί αναλυτικά το πλαίσιο των παροχών (σ.σ. το μέρισμα των 710 εκατ ευρώ πάντως θεωρείται εντός του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί).  Στο τραπέζι φέρεται ότι θα τεθεί το επίδομα θέρμανσης για το οποίο, σύμφωνα και με πηγές του οικονομικού επιτελείου, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση.

  Επιπλέον, θα ζητηθούν εξηγήσεις για τις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με την συνταγματικότητα/νομιμιμότητα της κατάργησης των δώρων στο δημόσιο και στους συνταξιούχους καθώς και για άλλες περικοπές. Το συγκεκριμένο πεδίο θεωρείται το βασικό πεδίο αβεβαιότητας όχι για φέτος αλλά για το 2019.

  Οι δανειστές έχουν να λύσουν και άλλα θέματα που δεν μπορούν να περιμένουν την 2η επίσημη κάθοδό τους στην Αθήνα (σ.σ. δρομολογείται για μετά τις 15 Ιανουαρίου ενώ  στις 22 Ιανουαρίου συνεδριάζει το Eurogroup) με στόχο την ολοκλήρωση της 2ης έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας έως το τέλος του Φεβρουαρίου (παράλληλα με ανάλογη που εκπονεί το ΔΝΤ.

  Το πιο μεγάλο μέτωπο πέρα από τα κόκκινα δάνεια είναι αυτό που αφορά στον "διάδοχο" του Ν . Κατσέλη ο οποίο λήγει στο τέλος του χρόνου. Επιθυμητό είναι να νομοθετηθεί ένα πλέγμα προστασίας - πιθανότατα στο πλαίσιο του Κυπριακού μοντέλου - παράλληλα με την παράταση του Εξωδικαστικού για 1 χρόνο.

  Ευκαιρία για "επίσημες" επαφές θα έχουν πάντως κυβέρνηση και θεσμοί στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Invest in Greece Forum που θα γίνει την 10η Δεκεμβρίου στην Νέα Υόρκη.  Κεντρικός Ομιλητής είναι ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ομιλητές είναι ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης αλλά και ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, και ο επικεφαλής για την Ελλάδα της ΕΚΤ Φραντζέσκο Ντρούντι. Θα μετέχουν πολλοί εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών και του επιχειρηματικού κόσμου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ