Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Νοε-2018 20:06

  Οι όροι του Βερολίνου για να στηρίξει ο ESM τις τράπεζες

  Οι όροι του Βερολίνου για να στηρίξει ο ESM τις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Αγγέλη

  Αν γίνει δυνατή μια συμφωνία για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απομείωσης των κόκκινων δανείων σε όλες τις χώρες σε ανεκτά επίπεδα τότε είναι πολύ πιθανή η ανάθεση της αρμοδιότητας του "εγγυητή” της τελευταίας ευκαιρίας στον ESM για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εκκαθάρισης και Εξυγίανσης τραπεζών το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη ισχύ το 2024.

  Από την πλευρά του Βερολίνου αναφέρεται ότι το Ταμείο αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε πλήρη ισχύ με την βοήθεια του ESM ακόμα και νωρίτερα από το 2024, αν η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια κριθεί ...επαρκής. 

  Η κρίσιμη συζήτηση θα γίνει την Τρίτη το πρωί στο Eurogroup. Και εφ' όσον υπάρξει συμφωνία η πρόταση θα πάει προς έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Δεκέμβρη και θα παρουσιασθεί σαν το μεγάλο επίτευγμα στην προώθηση της τραπεζικής ενοποίησης της Ευρωζώνης τρεις μήνες πριν από την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. 

  Οι προτάσεις και τα εναλλακτικά σχέδια για τα χρονοδιαγράμματα και τα ποσοστά στα οποία θα πρέπει να απομειωθούν τα "κόκκινα δάνεια” μέχρι στιγμής δεν έχουν διαρρεύσει και παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό εν όψει της συνάντησης του Eurogroup της Τρίτης.

  Οι χώρες που αποτελούν "αγκάθι” για την προώθηση της συμφωνίας είναι βασικά τρεις, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος. Το πρόβλημα όμως δεν αφορά μόνο τις τρεις χώρες καθώς τα κόκκινα δάνεια στην Ευρωζώνη ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 800 δισ. ευρώ, παρ' ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα διαπιστώνεται ότι έχουν αρχίσει να συρρικνώνονται σε όγκο.  

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ένα από τα σενάρια που έχουν προταθεί συνδέει με ένα αλά καρτ σύνθετο μηχανισμό τη δυνατότητα προσφυγής στο Ταμείο σε περίπτωση κρίσης με την ταχύτητα απομείωσης των NPLs από την κάθε τράπεζα. 

  Για την Ελλάδα το ζήτημα είναι μεγάλης σημασίας, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα κρίνουν το κατά πόσο θα διευκολυνθεί ή όχι η επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες και κατά συνέπεια η "επιστροφή” των ελληνικών τραπεζών στον πραγματικό τους ρόλο στην οικονομία...

  Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες, ακόμα και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία την Τρίτη στις Βρυξέλλες, οι προσπάθειες θα συνεχισθούν ώστε να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για ένα πραγματικό βήμα στην κατεύθυνση της τραπεζικής ενοποίησης στη Σύνοδο Κορυφής. Εκεί που έτσι κι αλλιώς η δυνατότητα επίσπευσης αποφάσεων φαίνεται πολύ δύσκολη, είναι στην ενεργοποίηση διαδικασιών για τη συγκρότηση Ενιαίου Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS). 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020