Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Νοε-2018 18:23

  Αντίθετος σε οριζόντια ρύθμιση δόσεων ο Φρ. Κουτεντάκης

  Αντίθετος σε οριζόντια ρύθμιση δόσεων ο Φρ. Κουτεντάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  Υπέρ της παροχής προστασίας σε όσους χρωστάνε και αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά κάθετα αντίθετος σε οριζόντια ρύθμιση δόσεων για όλους, τάχθηκε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

  Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για την υπερβολική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία)  ο κ. Κουτεντάκης  ανέφερε πως μέσα στην κρίση πολλοί έχασαν το εισόδημά τους. "Είμαι επιφυλακτικός πως η αύξηση στα ληξιπρόθεσμα σημαίνει υπερφολόγηση"  είπε.

  "Θα έλεγα πως οι οφειλές που έχουν φτάσει το 50% του ΑΕΠ προς την εφορία και άλλα 35 δισ. οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχουν διάφορες οπτικές. Άνθρωποι που για διάφορους λόγους βρέθηκαν να χρωστούν ενώ δεν έχουν, χρειάζεται να προστατευτούν, δεν έχει νόημα να τους  ταλαιπωρεί (σ.σ. το Δημόσιο) με ρυθμίσεις και εργαλεία.".

  Στην ερώτηση των κ.κ. Γ. Κουτσούκου και Δ. Σταμάτη εάν η ρύθμιση των 12 δόσεων είναι επαρκής για τις οφειλές στην Εφορία ο κ. Κουτεντάκης απέφυγε να απαντήσει ευθέως αλλά τάχθηκε σαφώς κατά μιας οριζόντιας ρύθμισης πολλών δόσεων για όλους, λέγοντας τα εξής:   "Δεν θα πρέπει να παρέχεται προστασία αδιακρίτως σε όποιον χρωστάει. Γιατί κινδυνεύεις να δώσεις την εντύπωση πως η πληρωμή των φόρων είναι προαιρετική. Και αυτή η κουλτούρα είναι μια από τις παθογένειες. Θυμίζω πως η πληρωμή των φόρων είναι κάτι δυσάρεστο, κανείς δεν θέλει να τους πληρώνει, όμως δεν γίνεται χωρίς αυτό. Να μην δίνουμε την εντύπωση πως άμα θες πληρώνεις, αν δεν θες δεν πληρώνεις".

  Κατά την ενημέρωση στην Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή της παρουσίασης των 3μηναίων Εκθέσεων της περιόδου Απρ-Σεπτ ο κ. Κουτεντάκης αναφέρθηκε στον κίνδυνο από τις δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών από μνημονιακές περικοπές, ενώ χτύπησε καμπανάκι για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με τη μείωση εξαγωγών και αύξηση εισαγωγών.

  Για την έξοδο της χώρας στις αγορές και την άνοδο των επιτοκίων παρέπεμψε στην ιταλική κρίση. Ενώ αναφέρθηκε στην αρνητική επίδραση στην οικονομία των υποθέσεων της Foli Follie και της υπόθεσης με τις παράνομες χρυσές βίζες με την Κίνα, διευκρινίζοντας πως δεν θέλει να αποδώσει ευθύνες ούτε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ούτε στην ΤτΕ ως εποπτικές αρχές "γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά μου".

  Οι αβεβαιότητες 

  Ο κ Κουτεντάκης επανέλαβε προς τους βουλευτές της Επιτροπής τις τρεις αβεβαιότητες της οικονομίας το επόμενο διάστημα οι οποίες αναφέρονται και στις τριμηνίες Εκθέσεις του ΓΠΚΒ: 

  - Οι διεθνείς συνθήκες που αφορούν την εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και την πορεία των επιτοκίων και την ισοτιμία του δολαρίου, 
   
  - Οι εξελίξεις στην Ιταλία επειδή κυρίως δημιουργούν επιπτώσεις σε όλα τα επιτόκια δανεισμού της οικονομίας και δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην αγορά. Όπως είπε "ειδικά για τις Τράπεζες πρέπει να μην μιλάμε πολύ, όσο "λιγότερο τόσο καλύτερα" και σημείωσε πως η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους είναι μέσα στους στόχους που έχουν τεθεί. 

  - Οι  δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά. "Είναι ένα σημαντικό δημοσιονομικό ρίσκο που πρέπει να επισημανθεί" τόνισε. 
   
   
  Αίσθηση τέλος προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Π. Κωσταντίνου μέλους του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή για τον τρόπο με τον οποίο έκανε τις αναφορές του στα θέματα. 

  "Για μερικά δεκαδικά στις προβλέψεις δεν θα τα χαλάσουμε" είπε ο κ. Κωσταντίνου. "Γενικώς το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,4%, η κυβέρνηση 2,5% και η Κομισιόν 2,2%. Πότε θα μειωθεί η ανεργία στο 15%, θα σας έλεγα σε τέσσερα χρόνια, αλλά αυτό είναι με υπολογισμό μπακάλη". 

  Συνεχίζοντας στο ίδιο αντισυμβατικό στυλ για την ανεργία αλλά και για τημείωση των επενδύσεων σημείωσε: "αυτό είναι ένα ζητηματάκι, ότι μειώνονται οι επενδύσεις. Το άλλο το θεματάκι με την άνοδο των επιτοκίων , αφορά κυρίως την Ιταλία". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων