Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Νοε-2018 13:58

  Το "σιωπηρό" swap επιτοκίων του ΟΔΔΗΧ και τα άμεσα σχέδια επαναγοράς του δανείου του ΔΝΤ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το "σιωπηρό" swap επιτοκίων του ΟΔΔΗΧ και τα άμεσα σχέδια επαναγοράς του δανείου του ΔΝΤ

  To βραβείο Sovereign Risk Manager of the year απέσπασε ο ΟΔΔΗΧ στο Λονδίνο, μετά την υποψηφιότητά του στον διαγωνισμό που κάθε χρόνο διεξάγει το risk.net, την οποία υπέβαλε ο ίδιος ο Οργανισμός το καλοκαίρι.  O επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Δημήτρης Τσάκωνας, μιλώντας για τις κινήσεις και τις προσπάθειες που έχει κάνει ο ΟΔΔΗΧ το τελευταίο διάστημα στη διαχείριση του ελληνικού χρέους, τόνισε:  "Αντιμετωπίσαμε τον 'θάνατο' κατάματα. Είμαστε μια μικρή ομάδα ανθρώπων και έχουμε αντιμετωπίσει τόσα πολλά προβλήματα στο παρελθόν. Δεν φοβόμαστε τίποτα πια".

  Το βραβείο δόθηκε για το swap τον ομολόγων του PSI στο οποίο προχώρησε το προηγούμενο έτος. Όπως αναφέρει το risk.net, ο ΟΔΔΗΧ οδηγήθηκε σε αυτήν την επιλογή καθώς δεν μπορούσε τότε να προχωρήσει σε ένα αντισταθμιστικό πρόγραμμα ανταλλαγής επιτοκίων (interest rate swap hedging programme), καθώς η Ελλάδα είχε χαμηλή αξιολόγηση από τους οίκους και αυτό θα οδηγούσε τις τράπεζες να ζητήσουν ακριβότερους όρους. Έτσι επέλεξε μία άλλη οδό, αυτή του swap ομολόγων. Ωστόσο φέτος, όπως δήλωσε ο κ. Τσάκωνας ο ΟΔΔΗΧ έχει ξεκινήσει σιωπηλά ένα πρόγραμμα hedging ανταλλαγής επιτοκίων με 18 τράπεζες, στα πλαίσια της συμφωνίας με τον ESM.

  Όπως σημειώνει το risk.net, τον Νοέμβριο του 2017 ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε στην πρόταση ανταλλαγής του strip 20 κρατικών ομολόγων που εκδόθηκαν μετά την αναδιάρθρωση του χρέους του 2012, με πέντε νέους τίτλους αναφοράς. Αυτή η ανταλλαγή χρέους ύψους 30 δισ. ευρώ είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του premium ρευστότητας στο ελληνικό χρέος, κάτι το οποίο είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη μείωση του πιστωτικού spread της Ελλάδας κατά 150-170 μονάδες βάσης σε όλη την καμπύλη.

  Με τη συρρίκνωση των spreads, ο ΟΔΔΗΧ είδε την ευκαιρία να προσεγγίσει τράπεζες για την ανταλλαγή των δανείων GLF με σταθερό επιτόκιο. Αρχικά, οι τράπεζες ήταν απρόθυμες να εξετάσουν ακόμη κάτι τόσο απλό όσο μια 10ετή ανταλλαγή επιτοκίων. Όμως, ο ΟΔΔΗΧ  χρησιμοποίησε τη βελτίωση της κατάστασής του στις αγορές προς όφελός του.

  "Δώσαμε κίνητρα, ενσωματώνοντας στα κριτήρια επιλεξιμότητας ότι για να συμμετέχει κάποιος ως primary dealer, τότε θα πρέπει να συμπληρώσει κάποια κενά. Είπαμε, θέλουμε να συμμετέχετε στις δημοπρασίες, να παρέχετε ρευστότητα,  να έχετε παρουσία στη δευτερογενή αγορά και να ανοιχτούν πιστωτικές γραμμές για την Ελλάδα και τον ΟΔΔΗΧ, για απλές (Plain Vanilla) συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων ", σημειώνει ο κ. Τσάκωνας.

  Ο ΟΔΔΗΧ δήλωσε ότι θα επιτρέψει στις τράπεζες να ανακτήσουν θέσεις σε άλλους αντισυμβαλλομένους που είχαν αρνητικές θέσεις στην αγορά έναντι της Ελλάδας, μειώνοντας το κόστος. Σε αντάλλαγμα, οι τράπεζες θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν αυτές τις αποδεσμευμένες πιστωτικές γραμμές για να παρέχουν στον ΟΔΔΗΧ τα swaps που χρειαζόταν.

  Ο οργανισμός ξεκίνησε το πρόγραμμα συναλλαγών με τρεις ή τέσσερις αντισυμβαλλομένους τον Ιανουάριο και από τότε έχουν αυξηθεί. Προσέφερε επίσης ορισμένα "κίνητρα ρευστότητας" για να βοηθήσει το πρόγραμμα να συνεχιστεί. Από το γκρουπ των 21 primary dealers, 18 έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα στις ανταλλαγές επιτοκίων με τον ΟΔΔΗΧ - 14 ξένες τράπεζες και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Έγιναν σε clips ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ ή 500 εκατομμυρίων ευρώ για συνολικό ποσό 35 δισεκατομμυρίων ευρώ (notional) ή 66% του συνολικού ποσού των δανείων GLF και με μέση σταθμική διάρκεια 10,5 ετών.

  "Σύντομα, μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες θα έχουμε μία ή δύο ακόμη συμμετοχές σε αυτή την άσκηση. Σχεδόν όλοι οι primary dealers θα είναι μέρος της άσκησης μας", τονίζει ο κ. Τσάκωνας.  "Θα συνεχίσουμε με αυτό το πρόγραμμα αντιστάθμισης κινδύνου μόλις οι αγορές μας δώσουν την ευκαιρία", πρόσθεσε.

  Με τα επιτόκια να αναμένεται να αυξηθούν στην ευρωζώνη στο εγγύς μέλλον, η Ελλάδα ήταν αντιμέτωπη με πληρωμές τόκων ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως για τα δάνεια GLF αν τα επιτόκια αυξηθούν κατά 1% - σχεδόν στο 0,25-0,3% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Για αύξηση 2%, θα ήταν 1 δισ. ευρώ. "Αυτός είναι ένας άγνωστος παράγοντας για εμάς όσον αφορά το μέλλον και δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τις προσπάθειες των Ελλήνων φορολογουμένων αφήνοντας αυτόν τον κίνδυνο κι έτσι προχωρήσαμε στην αντιστάθμισή του", όπως εξηγεί ο κ. Τσάκωνας.

  Τα σχέδια για το επόμενο διάστημα

  Η Ελλάδα διαθέτει ταμειακά αποθέματα κοντά στα 34 δισεκατομμύρια ευρώ - αρκετά για να καλύψει τις πληρωμές τόκων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο κ. Τσάκωνας ανέφερε ότι η χώρα θα προσπαθήσει να επαναγοράσει ακριβό βραχυπρόθεσμο χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου, ειδικότερα τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία διαμορφώνονται στα 10 δισ. ευρώ και με σταθμισμένο μέσο όρο λήξης 3,5 περίπου ετών. Το ήμισυ του ποσού αυτού χρεώνεται με επιτόκιο 4,9% καθώς το Ταμείο υιοθετεί κλιμακωτό επιτόκιο το οποίο αυξάνεται ανάλογα με την έκθεση που έχει η χώρα στα δάνειά του αναλογικά με τη "συμμετοχή" της στο ΔΝΤ. Αυτό δεν είναι μόνο ακριβό αλλά περιλαμβάνει και συναλλαγματικό κίνδυνο που είναι δύσκολο να αντισταθμιστεί.

  "Τώρα, πρέπει να σχεδιάσουμε πολύ προσεκτικά τα μελλοντικά μας βήματα, ειδικά όσον αφορά την πρόσβαση στις αγορές - αυτός είναι ένας από τους κύριους στόχους μας", καταλήγει ο κ. Τσάκωνας.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων