Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Νοε-2018 08:56

  Εξαντλούν τον δημοσιονομικό "χώρο" έως και το 2023

  Εξαντλούν τον δημοσιονομικό "χώρο" έως και το 2023
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Δήμητρας Καδδά
   
  Μετά την έκθεση της Κομισιόν η οποία δείχνει ότι τα μέτρα που συμφώνησε με την κυβέρνηση "εξαφανίζουν" το δημοσιονομικό περιθώριο όχι μόνο του 2019 αλλά και του 2020 επιτυγχάνοντας και τα δύο έτη πλεονάσματα οριακά στο 3,5% του ΑΕΠ, δύο ακόμα εκθέσεις αυτή τη φορά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), ενισχύουν αυτή τη θέση αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι η τάση επεκτείνεται έως το 2023.

  Επιπλέον, έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής συστήνει προσοχή στην κυβέρνηση για τα οριακά επιτεύξιμα πρωτογενή πλεονάσματα, κάνει λόγο για αδύναμες επενδύσεις αλλά και αφήνει αιχμές για αδιαφάνεια στους πίνακες του προϋπολογισμού.

  Οι εκθέσεις του ΓΛΚ που συνοδεύουν τις δύο τροπολογίες οι οποίες κατατέθηκαν χθες στη Βουλή για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά, κυρίως, για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων (σ.σ. την οποία επέλεξε η κυβέρνηση να εφαρμόσει τελικά σταδιακά μεταφέροντας τα μεγάλα βάρη στο μέλλον και στις επόμενες κυβερνήσεις, ούτως ώστε να χρησιμοποιήσει το δημοσιονομικό χώρο του 2019 και του 2020 για άλλες παρεμβάσεις στις οποίες έδωσε προτεραιότητα), δείχνουν ότι εξαντλείται ο δημοσιονομικός χώρος έως και το 2023 (με βάση τουλάχιστον τις επιδόσεις που προς το παρόν εκτιμάται ότι θα έχει η Ελλάδα αυτή την περίοδο).

  Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση του ΓΛΚ για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις σταδιακά έως το 25% για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022 (δηλαδή το 2023) και των επόμενων ετών, εκτιμάται ότι επέρχεται ετήσια απώλεια εσόδων κρατικού προϋπολογισμού από το έτος 2023 και εφεξής ύψους 450 εκατ. ευρώ.

  Το βάρος ανέρχεται σε 142 εκατομμύρια ευρώ για το φορολογικό έτος 2019 (δηλαδή για το 2020), σε 247 εκατομμύρια ευρώ για το 2021, σε 371 εκατομμύρια ευρώ για το 2022 και σε 515 εκατομμύρια ευρώ για το 2023 (σ.σ. φορολογικό έτος 2022).

  Μάλιστα, στην ίδια έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, καθίσταται σαφές ότι η συγκεκριμένη απώλεια εσόδων θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς πρέπει να εφαρμοστεί η προϋπόθεση μη απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους όπως τέθηκαν στο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό.

  Πλέον η ρύθμιση συνδέεται με τα περιθώρια εφαρμογής (ή όχι) του μειωμένου αφορολογήτου το 2020 καθώς και με τις άλλες παρεμβάσεις που θα αποφασιστούν τότε.

  Για τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με την αντίστοιχη έκθεση του ΓΛΚ που συνοδεύει τη σχετική διάταξη, υπολογίζεται ότι φέρει απώλεια εσόδων 260 εκατ. ευρώ για το έτος 2019.

  Προειδοποιήσεις από Γραφείο Προϋπολογισμού
  Χθες παρουσιάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε για τον προϋπολογισμό και η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, στην οποία γίνεται σαφές ότι η επίτευξη του στόχου για το 2019 (μετά τις παροχές που θεσπίζονται) είναι οριακή.

  Γίνεται επίσης ξεκάθαρο ότι η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού έχει στοιχεία αδιαφάνειας. Και τούτο δεδομένου ότι λείπει πίνακας που καθιστά πολύ πιο ξεκάθαρη την πορεία των δοσοληψιών και των πλεονασμάτων του ευρύτερου δημοσίου, πίνακας που υπήρχε στο προσχέδιο προϋπολογισμού του Οκτωβρίου…

  Αναλυτικά στην έκθεση επισημαίνεται ότι
  · "Υπάρχει διαφοροποίηση της ταξινόμησης των δημοσιονομικών μεγεθών σε σχέση με το προσχέδιο και η επαναφορά της υπερ-αναλυτικής παρουσίασης των μεγεθών της Κεντρικής Διοίκησης (Πίνακας 3.2 Εισηγητικής Έκθεσης) εις βάρος των βασικών μεγεθών των άλλων υποτομέων της Γενικής Κυβέρνησης. Θεωρούμε ότι η ταξινόμηση που αποτυπώθηκε στο Προσχέδιο (και στο Μεσοπρόθεσμο) παρέχει καλύτερη πληροφόρηση για το σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης και διευκολύνει τη σύγκριση και τη δημόσια συζήτηση (είναι ενδεικτικό ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί το σύνολο των εσόδων και των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης από τα στοιχεία του πίνακα 3.2 της Εισηγητικής Έκθεσης και για αυτό δεν έχουν συμπληρωθεί οι δύο πρώτες γραμμές του πίνακα 1)".

  · Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις έχουν επίσης αναθεωρηθεί προς τα πάνω σε σχέση με το Προσχέδιο κατά 144 εκατ. ευρώ (από 766 σε 910 εκατ. ευρώ) λόγω αύξησης παροχών. "Το αποτέλεσμα των αναθεωρήσεων είναι οριακά θετικό στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2019, καθώς αυξάνεται κατά 116 εκατ. ευρώ σε όρους ESA και κατά 170 εκατ. ευρώ σε όρους ενισχυμένης εποπτείας για να διαμορφωθεί σε 3,6% του ΑΕΠ (σε όρους ενισχυμένης εποπτείας). Συνεπώς το προβλεπόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 παραμένει εντός των στόχων που έχουν συμφωνηθεί. Με δεδομένο ωστόσο ότι η πρόβλεψη είναι πολύ κοντά στον στόχο, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό μεγέθυνσης, θεωρούμε ότι η στενή παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική σε σχέση με τα προηγούμενα έτη".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων