Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Νοε-2018 08:39

  "Ρήτρα" χρέους για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων συνιστά η Κομισιόν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Ρήτρα" χρέους για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων συνιστά η Κομισιόν

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Την εξαίρεση των υπερχρεωμένων εταιρειών από τις κλαδικές συμβάσεις συστήνει η Κομισιόν στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων στην Ελλάδα.

  Με άλλα λόγια οι Βρυξέλλες προτείνουν να μην ισχύουν υποχρεωτικά οι όροι μίας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες  έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

  Συγκεκριμένα, στην τελευταία έκθεση  της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία, επισημαίνεται πως "σε αυτό το στάδιο (σ.σ. τέσσερις μόλις μήνες μετά την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων), δεν είναι εφικτή η εκτίμηση των αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε σχέση με τα αποτελέσματά τους στη διαμόρφωση των μισθών και την ανταγωνιστικότητα".

  Περαιτέρω τονίζεται πως "η επαναφορά των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας συνεπάγεται μία πιο συγκεντρωτική προσέγγιση στους μηχανισμούς διαμόρφωσης των μισθών, οι οποίοι μπορεί να μειώσουν το πεδίο της κάλυψης για τις ειδικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν μεμονωμένες εταιρείες και οι οποίες εν μέρει συνδέονται με εκκρεμή χρέη".

  Για αυτές τις χρεωμένες εταιρείες είναι που η Κομισιόν, όπως αμέσως αναφέρει στην έκθεση της,  "έχει προτείνει" στους κοινωνικούς εταίρους ότι "θα μπορούσε να είναι χρήσιμο να διερευνήσουν το πεδίο για ρήτρες εξαίρεσης ή προσωρινές παρεκκλίσεις", "σαν μέρος" όμως των συλλογικών συμβάσεων, έτσι ώστε να "γίνεται αποδεκτή μεγαλύτερη ελαστικότητα για τις εταιρείες οι οποίες αντιμετωπίζουν ειδικές δυσχέρειες".

  Με άλλα λόγια, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συνιστούν να εξαιρούνται, έστω και προσωρινά, ορισμένες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις από τους όρους που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις τις οποίες έχουν συμφωνήσει οι κλαδικές εργοδοτικές ενώσεις με τα αντίστοιχα κλαδικά εργατικά σωματεία. Δηλαδή να μπορούν οι εν λόγω υπερχρεωμένες εταιρείες να συνάπτουν επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις με τους εργαζομένους τους με όρους υποδεέστερους σε σχέση με εκείνους που προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις…

  Στο σημείο αυτό η Κομισιόν -αν και μετά από περισσότερα από δύο χρόνια- "επικοινωνεί" με το ΔΝΤ, το οποίο παγίως αντιτασσόταν στην επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και της υπερίσχυσης τους έναντι κάθε άλλης σύμβασης η οποία περιείχε χειρότερους όρους για τους εργαζομένους σε σχέση με την κλαδική.

  Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ σε ειδική έκθεση του για την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017, είχε σημειώσει πως με δεδομένο ότι "ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας έχει χρέη προς τις τράπεζες και το κράτος, ύψους 130% του ΑΕΠ", "υπάρχει μεγάλη ανάγκη" για "αναδιάρθρωση" και "διατήρηση" της "ελαστικότητας του κόστους" εργασίας….

  Από τις Βρυξέλλες τονίζεται, πάντως στην τελευταία έκθεση για την Ελλάδα πως "θα είναι σημαντικό στο μέλλον για τις αρχές και τους κοινωνικούς εταίρους να παρακολουθούν τις συνέπειες των αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε σχέση με τη διαμόρφωση των μισθών, υπό το φως της σημασίας της βιωσιμότητας  μίας οικονομικής ανάκαμψης η οποία φέρνει ισχυρή μεγέθυνση της απασχόλησης".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων