Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 24-Νοε-2018 16:00

  Στο τραπέζι με τους primary dealers και πάλι ο ΟΔΔΗΧ

  Στο τραπέζι με τους primary dealers και πάλι ο ΟΔΔΗΧ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Με ένα πρόγραμμα πυκνών συναντήσεων με τους εκπροσώπους των 21 ελληνικών και ξένων τραπεζικών φορέων που αποτελούν την ομάδα των primary dealers του ΥΠΟΙΚ για την απορρόφηση των κρατικών τίτλων, επιχειρείται να διαμορφωθεί το πλαίσιο της επόμενης φάσης των εκδόσεων.

  Το κλίμα μέσα στο οποίο γίνονται οι σχετικές συζητήσεις χαρακτηρίζεται από ισχυρούς παράγοντες αβεβαιότητας που έχουν να κάνουν κυρίως με το διεθνές περιβάλλον, αλλά και τις επιφυλάξεις που εξακολουθούν να περιβάλλουν τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

  Όσον αφορά το διεθνές περιβάλλον οι μεγαλύτερες ανησυχίες που διαμορφώνουν το κλίμα μέσα στο οποίο θα πρέπει να σχεδιαστούν οι επόμενες εκδόσεις, έχουν να κάνουν με τις συνέπειες από το Brexit, τα προβλήματα στις σχέσεις Ιταλίας Ευρωζώνης, αλλά και το γεγονός ότι η ΕΚΤ διακόπτει από την 31/12/2018 τις αγορές νέων τίτλων στο πλαίσιο του QE.

  Και οι τρεις παράγοντες ενισχύουν την πρόγνωση ότι από το 2019, έτος στο οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να δοκιμάσει την επανεμφάνισή της στις αγορές, θα είναι αυξημένες οι πιέσεις στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων. Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει επ' αόριστον να επανεπενδύει τα κεφάλαια που θα προκύπτουν από τις λήξεις των τίτλων που έχει αγοράσει και τα οποία ξεπερνούν τα 2,6 τρισ. ευρώ, εν τούτοις είναι αμφίβολο αν οι οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να ελκύουν με την ίδια ασφάλεια επενδυτικά κεφάλαια αναχρηματοδότησης του χρέους τους. Το ίδιο και περισσότερο ανησυχητικό αναμένεται να είναι το περιβάλλον και για τον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο τα εταιρικά ομόλογα χρέους έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφουν προβληματική συμπεριφορά...

  Με τους όρους αυτούς και τις συνέπειες από το Brexit και την κρίση με την Ιταλία να έχουν ανοικτό μπροστά τους τον ορίζοντα της αβεβαιότητας, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι εκδόσεις τίτλων από βεβαρυμένου χρέους οικονομίες όπως η Ελλάδα, θα αντιμετωπίσουν σημαντικό πρόβλημα όσο αφορά το "κόστος” δανεισμού από τις αγορές.

  Οι ανησυχίες αυτές σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό διατυπώνονται ήδη στις ανιχνευτικές προθέσεων συναντήσεις με τους Primary Dealers.

  Ελαφρυντικό στοιχείο αυτών των πιέσεων αποτελεί το γεγονός ότι έχουν διασφαλισθεί δύο "μαξιλάρια”, ένα το αποθεματικό και ένα δεύτερο τα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι συνδεδεμένα με τις αποπληρωμές του χρέους σε ένα πλαίσιο που επιτρέπει χαμηλές ετήσιες πληρωμές. Παρ' όλα αυτά η επιστροφή των εκδόσεων ομολόγων σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον δεν μπορεί να αναβληθεί, αλλά θα διαμορφωθεί όπως αναφέρεται αρμοδίως σε "δόσεις” και "όρους” που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την σταδιακή απομείωση του χρέους.    

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων