Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Νοε-2018 12:34

  Bloomberg: Αντιμέτωπη με νέα κρίση η Ελλάδα αν δεν λυθούν τα προβλήματα των τραπεζών

  Bloomberg: Αντιμέτωπη με νέα κρίση η Ελλάδα αν δεν λυθούν τα προβλήματα των τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:00

  Η Ελλάδα σπεύδει να βρει έναν τρόπο να σώσει τις τράπεζες της – πάλι, αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της Τράπεζας της Ελλάδας για τη συλλογική αντιμετώπιση της μείωσης των κόκκινων δανείων.

  Με το βάρος επισφαλών δανείων που φτάνουν σχεδόν το μισό του συνολικού τους δανεισμού, οι "σακατεμένες" τράπεζες παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, σημειώνει το πρακτορείο και προσθέτει: υπάρχουν ακόμη ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί να αντιμετωπίζει άλλη μια χρηματοοικονομική κρίση εάν δεν καταφέρει να βγάλει τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα από το καθοδικό σπιράλ.

  Με τις μετοχές των τραπεζών να κατρακυλούν, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας εργάζονται σε σχέδια για να βοηθήσουν τις τράπεζες να επιταχύνουν την προσπάθεια τους να ξεφορτωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σημειώνει το πρακτορείο.

  Όπως αναφέρει, "η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες να επιταχύνουν τη διάθεση μη εξυπηρετούμενων δανείων, πιθανώς με τη χρήση κρατικών εγγυήσεων.

  Διάφορες ιδέες, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία ενός Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων και Οχημάτων Ειδικού Σκοπού στα οποία θα μπορούν να πάνε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις, έχουν προταθεί.

  Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μεταμνημονιακό κεφαλαιακό απόθεμα των περίπου 24 δισ. ευρώ ($27 δισ.) για να ενισχύσει τις τράπεζες, αλλά η χρήση των κεφαλαίων αυτών μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές να αμφισβητήσουν εάν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους καλύπτονται πλήρως για τα επόμενα χρόνια.

  Επίσης, κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους κανονισμούς της Ε.Ε. που απαγορεύουν την κρατική βοήθεια στις τράπεζες χωρίς πιστωτές του ιδιωτικού τομέα, περιλαμβανόμενων αυτών με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, που θα υποστούν το πρώτο κτύπημα."

  Παράλληλα, το πρακτορείο σημειώνει ότι υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις επισημαίνοντας τα εξής: "Η Τράπεζα της Ελλάδα έχει καταρτίσει τα δικά της σχέδια, τα οποία είναι λίγο πιο πολύπλοκα και περιλαμβάνουν τη μεταφορά ενός μέρους των αναβαλλόμενων φορολογικών ελαφρύνσεων – κάτι που θα επιβαρύνει τα κεφάλαια των τραπεζών.

  Ωστόσο, το σχέδιο θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαθέσουν περίπου το μισό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ή περίπου 40 δισ. ευρώ. Υπάρχει επίσης άλλη μια ιδέα στο τραπέζι. Η κυβέρνηση εργάζεται σε ένα σχέδιο με βάση το οποίο το κράτος θα επιδοτήσει ένα μέρος από τις αποπληρωμές των μικρότερων δανείων, κάτι που μοιάζει με αυτό που έκανε η Κύπρος με το σχέδιο "Εστία". Αυτό το σχέδιο ενδεχομένως να ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο."

  Το πρακτορείο σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο τραπεζικός δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει χάσει πάνω από το μισό της αξίας του το 2018, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, σχεδιάζει να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια – ένα εγχείρημα που περιπλέκεται από την αξιολόγηση junk, όπως σημειώνει.

  Όπως αναφέρει, "οι τράπεζες γνωρίζουν πιέσεις από τις εποπτικές αρχές να επιταχύνουν τη μείωση των "βουνών" από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα funds με θέσεις short στις ελληνικές τράπεζες, όπως το Oceanwood Capital Mgmt LLP, είναι πεπεισμένα ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να καθαρίσουν τα βιβλία τους χωρίς να "κάψουν" σημαντικά κεφάλαια".

  Υπενθυμίζει παράλληλα ότι "οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους – πιο πρόσφατα το 2015. Το ελληνικό κράτος, το οποίο έχει καταβάλει σχεδόν 50 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τα κεφάλαια τους την τελευταία δεκαετία, αναφέρει ότι οι τράπεζες έχουν πλέον αρκετά κεφάλαια, ενώ εκτιμά ότι οι τράπεζες θα επωφεληθούν από την αναδυόμενη οικονομική ανάκαμψη. Αναφέρει ακόμη ότι οι τράπεζες έχουν νέα εργαλεία στη διάθεση τους για να επιλύσουν το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, όπως ευκολότερες εξωδικαστικές διαδικασίες για συμβιβασμό και ηλεκτρονικές δημοπρασίας. Ωστόσο, αυτά δεν ήταν αρκετά".

  Πώς έγιναν τα πράγματα τόσο άσχημα;
  Το πτωτικό σπιράλ για τις ελληνικές τράπεζες ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, όταν η χώρα εισήλθε στην μεγαλύτερη και πιο βαθιά κρίση που θυμόμαστε. Οι δανειολήπτες αθέτησαν την πληρωμή των δανείων τους μαζικά από το 2008. Στη διάρκεια της περιόδου, σημειώθηκε "έκρηξη" και στο δημόσιο, που σημαίνει ότι οι τράπεζες διέγραψαν τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους. Επίσης, "στέγνωσαν" οι γραμμές χρηματοδότησης. Και αυτά έγιναν πριν ακόμη εκλεγεί πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας το 2015 με την υπόσχεση να δώσει τέλος στη λιτότητα. Η εξάμηνη σύγκρουσή του με τους Ευρωπαίους πιστωτές προκάλεσε φυγή των καταθέσεων και οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη. Επιβλήθηκαν capital controls και η οικονομία περιήλθε σε διπλή ύφεση.

  Οι τράπεζες δεν έχουν ευθύνη;
  Έχουν. Οι οικονομικές δυσκολίες της χώρας έχουν εκθέσει τη σειρά αποτυχιών στην εταιρική διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων σε δανειολήπτες που δεν θα μπορούσαν να τα αποπληρώσουν. Αυτές οι πρακτικές κρατούνταν μυστικές, αν μη τι άλλο εξαιτίας των τεράστιων δανείων που δόθηκαν σε πολιτικά κόμματα και σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης. Στην πραγματικότητα, ένας όρος που τέθηκε στη διάσωση της Ελλάδας, ήταν η πλήρης αναδιοργάνωση των δ.σ. των τραπεζών. Το ερώτημα είναι εάν οι νέες διοικήσεις μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση ή εάν οι τράπεζες είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση για να σωθούν.

  Θα φέρει αποτέλεσμα το σχέδιο διάσωσης;
  Αυτό μένει να φανεί. Στις προηγούμενες περιπτώσεις όπου διακυβευόταν η χρηματοπιστωτική σταθερότητα (π.χ. Ιταλία, Κύπρος), οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές υιοθέτησαν μια φιλελεύθερη στάση στους κανόνες κρατικής βοήθειας της ΕΕ, επιτρέποντας να χρησιμοποιηθούν δημόσια χρήματα προκειμένου να αποτραπεί η καταστροφή. Αλλά εάν απαιτούνται τέτοιες λύσεις, δεν θα είναι εύκολες, ούτε φθηνές. Η διάσωση της Κεντρικής Συνεταιριστικής Τράπεζας της Κύπρου νωρίτερα φέτος, κόστισε στους Κύπριους φορολογούμενους ποσό ίσο με το 13% του ΑΕΠ της χώρας. Επιπρόσθετα της ενδεχόμενης χρήσης κεφαλαίων που αρχικά προοριζόταν ως μαξιλάρι για το ελληνικό δημόσιο, η χρήση δημοσίων κεφαλαίων επίσης εγείρει ερωτήματα για την αξιοπιστία των τραπεζικών κανόνων της ένωσης και για την ποιότητα της χρηματοπιστωτικής εποπτείας.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ