Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Νοε-2018 12:04

  ΓΛΚ: Σοβαρότατες λειτουργικές αδυναμίες σε ΕΚΑΒ, Δήμο Αθηναίων, ΜΤΠΥ, Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης

  ΓΛΚ: Σοβαρότατες λειτουργικές αδυναμίες σε ΕΚΑΒ, Δήμο Αθηναίων, ΜΤΠΥ, Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Σοβαρότατες λειτουργικές αδυναμίες κυρίως στην οικονομική διαχείριση" φορέων του δημοσίου οι οποίες "καταδεικνύοντας σοβαρό πρόβλημα στη δυνατότητα ορθής εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους και της επίτευξης του δημοσιονομικού αποτελέσματος" αποκαλύπτει πόρισμα για τους ελέγχους που έκανε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Αναφέρει ότι πρόβλημα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ποσοστό των φορέων του ελεγχθέντος δείγματος, ενώ  η πλειονότητα των συστάσεων εντοπίστηκε στη θεματική ενότητα "Οικονομική Διαχείριση-Τήρηση νομοθεσίας και υποχρεώσεων του Φορέα" (ποσοστό 80,19%). Μάλιστα καταγράφεται και νέα λίστα ελέγχων πολλοί εκ των οποίων θα γίνουν μετά από εισαγγελική παραγγελία.

  Απολογιστικά για τους ελέγχους που έγιναν το 2017, σύμφωνα με πίνακα του ΓΛΚ στην κατηγορία 3 "λειτουργεί μερικώς, απαιτούνται ουσιαστικές βελτιώσεις" περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το ΕΚΑΒ, ο Δήμος Αθηναίων, το ΜΤΠΥ, η περιφέρεια Αν Μακεδονίας - Θράκης. 

  Η βαθμολογία έχει τεθεί σύμφωνα με την παρακάτω 4-βάθμια κλίμακα: 

  1: Λειτουργεί καλά. Απαιτούνται μόνο επουσιώδεις βελτιώσεις 
  2: Λειτουργεί, όμως απαιτούνται κάποιες βελτιώσεις 
  3: Λειτουργεί μερικώς. Απαιτούνται ουσιαστικές βελτιώσεις 
  4: Ουσιαστικά δε λειτουργεί

  Τα ευρήματα προκύπτουν από την "Ετήσια Έκθεση του άρθρου 22 παρ. 1 του Ν.3492/2006 για τους δημοσιονομικούς ελέγχους ελεγκτική περίοδος 01.07.2017 – 30.06.2018" που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με τον Προϋπολογισμό.

  Αναφέρεται ότι σε συνέχεια των ευρημάτων απευθύνθηκαν οι αντίστοιχες συστάσεις προς τους ελεγχόμενους φορείς. Εξετάστηκε το πλαίσιο λειτουργίας, η οργάνωση και η στελέχωση των φορέων,  ελέγχθηκε η οικονομική τους διαχείριση (βάσει δειγματοληψίας χρηματικών ενταλμάτων) ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς και ως προς την τήρηση των κανόνων δημοσιότητας και πληροφόρησης. Επίσης  ελέγχθηκαν, βάσει δειγματοληψίας, οι δαπάνες μισθοδοσίας, και συγκεκριμένα η τακτική μισθοδοσία, τα ειδικά επιδόματα και αποζημιώσεις, καθώς και η υπερωριακή απασχόληση.  

  Ελέγχθηκε, βάσει δειγματοληψίας επί του συνόλου των συναφθεισών συμβάσεων, η  ακολουθούμενη διαδικασία των προμηθειών / υπηρεσιών / έργων των φορέων.  Αξιολογήθηκε και βαθμολογήθηκε η επάρκεια των συστημάτων των φορέων.
   
  Οι έλεγχοι
   
  Κατά το χρονικό διάστημα από 01.07.2016 έως 30.06.2018 διενεργήθηκαν συνολικά πενήντα οκτώ (58) τακτικοί διαχειριστικοί έλεγχοι (έλεγχοι συστήματος), από τους οποίους οι τριάντα δύο (32) διενεργήθηκαν την περίοδο 01.07.2016 – 30.06.2017 και οι υπόλοιποι είκοσι έξι (26) κατά την ελεγκτική περίοδο 01.07.2017- 30.06.2018. Από αυτούς οι έξι (6) διενεργήθηκαν κατά πρώτο εξάμηνο ( 01.07.2017 – 31.12.2017) της τελευταίας ελεγκτικής περιόδου και οι είκοσι (20) πραγματοποιήθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο (01.01.2018 – 30.06.2018) αυτής υπό τη νέα ελεγκτική δομή όπως αυτή προήλθε με τη θέσπιση του νέου Οργανισμού του Υπουργείου Οικονομικών (ΠΔ 142/2017), βάσει του οποίου οι ελεγκτικές αρμοδιότητες της Γ.Δ.Δ.Ε. ανατέθηκαν στις Δ.Υ.Ε.Ε.

  Η Έκθεση υποβλήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων στον Υπουργό Οικονομικών, αφού εγκρίθηκε από την Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχων (Ε.Σ.ΕΛ.).  Παρατίθενται και στοιχεία παρακολούθησης και αξιολόγησης της συμμόρφωσης ενώ διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας και της απόδοσης των ελέγχων, αναφορικά με τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης του Κρατικού Προϋπολογισμού και του Προϋπολογισμού των φορέων


   
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων