Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Νοε-2018 12:35

  ΕΛΣΤΑΤ: Η οικονομική δυσπραγία η βασική δυσκολία για τους αυτοαπασχολούμενους

  ΕΛΣΤΑΤ: Η οικονομική δυσπραγία η βασική δυσκολία για τους αυτοαπασχολούμενους
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η οικονομική δυσπραγία είναι η βασική δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

  Η έρευνα διεξήχθη το β’ τρίμηνο του 2017.

  Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το 60,0% των ερωτωμένων δήλωσε ότι υπήρξε περίοδος με ελάχιστο εισόδημα για να ζήσει.

  Επίσης, το 42,7% ανέφερε ότι δεν είχε καθόλου εισόδημα σε περίοδο ασθένειας και το 36,5% ότι υπήρξε περίοδος χωρίς δουλειά. Οι παραπάνω δυσκολίες αναφέρονται ως οι πιο σημαντικές από περίπου 46,0% των ερωτωμένων, παρουσιάζοντας διαφοροποιήσεις ανάλογα με την υπηκοότητα, το επάγγελμα και τον κλάδο.

  Γενικά, η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι οι δυσκολίες εμφανίζονται λιγότερο έντονες στα άτομα που ασκούν μη χειρωνακτικά επαγγέλματα υψηλής ειδίκευσης, ενώ περισσότερο στα άτομα αλλοδαπής υπηκοότητας. Η ύπαρξη περιόδου με ελάχιστο εισόδημα αναφέρεται περισσότερο στον πρωτογενή κλάδο, ενώ η ύπαρξη περιόδου χωρίς καθόλου δουλειά στον κλάδο των κατασκευών.

  Παράλληλα, το δεύτερο είδος δυσκολίας αφορά στην οικονομική εξάρτηση των αυτοαπασχολούμενων. Το 43,1% δηλώνει αδυναμία να επηρεάσει την αμοιβή της εργασίας του, ενώ το 45,1% αναφέρει προβλήματα από τις πληρωμές των πελατών. Οι παραπάνω δυσκολίες αναφέρονται ως οι πιο σημαντικές από περίπου 26,0% των ερωτωμένων. Η πρώτη δυσκολία αφορά περισσότερο σε αυτοαπασχολούμενους ελληνικής υπηκοότητας και στον πρωτογενή τομέα, ενώ η δεύτερη σε αυτοαπασχολούμενους σε χρηματοοικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητας.

  Οι υπόλοιπες δυσκολίες αναφέρονται ως πιο σημαντικές από περίπου 19,0% των αυτοαπασχολούμενων με περισσότερο έντονη τη γραφειοκρατία, η οποία απαντάται σε υψηλότερο ποσοστό στις χρηματοοικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

  Δείτε την έρευνα στη δεξιά στήλη Σχετικά Αρχεία

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  Έρευνα (828 KB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων