Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Νοε-2018 12:21

  Αντισταθμιστικά μέτρα ζητά η Κομισιόν αν δοθούν αναδρομικά σε συνταξιούχους -μισθωτούς

  Αντισταθμιστικά μέτρα ζητά η Κομισιόν αν δοθούν αναδρομικά σε συνταξιούχους -μισθωτούς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Να μην αμφισβητηθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να δώσουν αναδρομικά σε συνταξιούχους και μισθωτούς του δημοσίου. Αυτό αναφέρει το αναλυτικό κείμενο της πρώτης έκθεσης της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία (Commission Staff Working Document) και αφορά τις περικοπές της περιόδου 2011 -2018 (πχ κατάργηση 13ου -14ου μισθού στο δημόσιο, κατάργηση 13ης -14ης σύνταξης, κλπ). Μάλιστα, οι Βρυξέλλες επισημαίνουν πως αν και εφόσον οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να επιστρέψουν τη μία ή την άλλη περικοπή την οποία υπέστησαν οι συνταξιούχοι ή οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα πρέπει να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα, προκειμένου να μην ανατραπούν οι συμφωνημένοι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι. 

  Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, οι ελληνικές αρχές "παρακολουθούν τις εν λόγω υποθέσεις και παρέχουν πληροφορίες στην Κομισιόν''.

  Ωστόσο, επισημαίνεται πως "επιπλέον στοιχεία θα χρειαστεί να ξεκαθαρισθούν'' προκειμένου να βρεθούν οι πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις.

  Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει η Κομισιόν, σε περίπτωση επαλήθευσης αυτών των κινδύνων, θα πρέπει να ληφθούν ''αντισταθμιστικά μέτρα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής (MTFS) και των ετήσιων επικαιροποιήσεων της''.

  Επίσης από τις Βρυξέλλες τονίζεται πως δημοσιονομικός αντίκτυπος θα προκύψει εφόσον αυτές αποφάσεις καταστούν "οριστικές" και "αμετάκλητες", αλλά και ''η ευθύνη θα γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και θα καθοριστεί με επαρκή βεβαιότητα''.

  Πιο αναλυτικά, οι δικαστικές αποφάσεις -βόμβα για τον προϋπολογισμό, όπως καταγράφονται από την Κομισιόν, οι ακόλουθες:

  -Επέκταση των ''προσωπικών διαφορών” στο προσωπικό το οποίο προσελήφθη στο ΥΠΟΙΚ την περίοδο μεταξύ 1ης/11/2011 και 11ης/10/2018.

  -Η απόφαση του ΣτΕ σε βάρος των περικοπών στις συντάξεις το 2012

  -Απόφαση του πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης για επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης

  -Αποφάσεις διοικητικών πρωτοδικείων και άλλων δικαστηρίων ενάντια στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

  -Απόφαση του ειδικού δικαστηρίου για εργασιακά θέματα, η οποία ορίζει πως πρέπει οι συντάξεις των δικαστικών να επιστρέψουν στο επίπεδο που ήταν το καλοκαίρι του 2012

  -Απόφαση (σ.σ. εκκρεμεί) του ΣτΕ σχετικά με τη συνταγματικότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2016 (σ.σ. νόμος Κατρούγκαλου)

  Διαβάστε ακόμη:

  *Δημοσιονομική βόμβα 12 δισ. ευρώ από τα αναδρομικά των συνταξιούχων

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ