Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Νοε-2018 13:41

  Reuters: Άθλος του Ηρακλή η πώληση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών

  Reuters: Άθλος του Ηρακλή η πώληση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας να "ξεφορτώσει" μέρος των επισφαλών δανείων από τις τράπεζές της σχολιάζει σε άρθρο του με τίτλο "Οι Άθλοι του Ηρακλή" το Reuters.

  Όπως επισημαίνει, η κεντρική τράπεζα εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο να "ελαφρύνει" τις τράπεζες από τα επισφαλή δάνειά τους, χρησιμοποιώντας ειδικά μέσα τιτλοποίησης για την μεταφορά 42 δισ. ευρώ επισφαλών δανείων, με τη βοήθεια κυβερνητικών φορολογικών πιστώσεων. "Θα χρειαστεί και την Κομισιόν να κάνει τα στραβά μάτια", αναφέρει χαρακτηριστικά.

  Οι τράπεζες της χώρας είναι επιβαρυμένες με κόκκινα δάνεια μετά από χρόνια ύφεσης και ύστερα από τις πιέσεις της ΕΚΤ να καθαρίσουν τα βιβλία τους. Πρέπει να μειώσουν τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις τους κατά 37% από τα 88,6 δισ. ευρώ, στα 64,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

  Ακόμη και τότε, τα επισφαλή δάνεια θα ανέρχονται στο ένα τρίτο του προβλεπόμενου δανεισμού τους.

  Μια παραδοσιακή πώληση μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτη. Λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες προβλέψεις, οι τράπεζες θα πρέπει να πουλήσουν τα δάνεια στη μισή περίπου ονομαστική τους αξία για να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες. 

  Οι πρόσφατες πωλήσεις έχουν γίνει περίπου στο 30 σεντς του ευρώ. Η πώληση δανείων ύψους 42 δισ. ευρώ σε αυτή την τιμή, θα συνεπαγόταν επιπλέον απώλειες 7,8 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με το 40% των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.

  Η τιτλοποίηση ίσως να βοηθούσε. Η πώληση των δανείων σε ένα όχημα ειδικού σκοπού θα επέτρεπε την σταδιακή επεξεργασία των δανείων, αποφεύγοντας την άμεση πώληση. Ωστόσο οι τράπεζες και πάλι θα πρέπει να βρουν επενδυτές για να χρηματοδοτήσουν το όχημα, και ίσως να είναι απρόθυμοι να πληρώσουν ένα τίμημα για τα δάνεια που είναι αρκετά υψηλό για τις τράπεζες να αποφύγουν περαιτέρω ζημιές.

  Οι τράπεζες ίσως έχουν ένα κρυφό όπλο. Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν –σύμφωνα με τη Moody’s- 16 δισ. ευρώ αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, από προηγούμενες απομειώσεις, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιστάθμιση μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων ή σε ορισμένες περιπτώσεις, για την κάλυψη ζημιών.

  Η ιδέα, σύμφωνα με τραπεζίτες που γνωρίζουν τα σχέδια, είναι να μεταφερθεί αυτή η υποθετική υποχρέωση έναντι της κυβέρνησης, στα οχήματα τιτλοποίησης μαζί με τα δάνεια, δημιουργώντας ένα "μαξιλάρι" για να απορροφήσει τις απώλειες εάν τα δάνεια ανακτήσουν λιγότερα από ό,τι αναμενόταν.

  Δεν είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία. οι επενδυτές στο όχημα τιτλοποίησης ίσως να μην θέλουν να έχουν στην κατοχή τους κάποιους κρατικούς τίτλους (που δύσκολα διαπραγματεύονται), ιδιαίτερα από μία χώρα όπως η Ελλάδα.

  Και η συμφωνία είναι πιθανό να προκαλέσει ανησυχία στην Κομισιόν, καθώς η μετατροπή ενός asset σε μια μορφή εγγύησης, μοιάζει πολύ σαν κρατική βοήθεια.

  Αλλά εάν οι Βρυξέλλες θέλουν να αποφύγουν μια νέα ελληνική τραπεζική κρίση, ίσως να είναι "ανοιχτές" σε μια πιο χαλαρή ερμηνεία των κανόνων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων