Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Νοε-2018 07:55

  Σήμερα ανοίγουν τα "χαρτιά" τους κυβέρνηση και Κομισιόν για συντάξεις, χρέος, παροχές

  Σήμερα ανοίγουν τα "χαρτιά" τους κυβέρνηση και Κομισιόν για συντάξεις, χρέος, παροχές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Μία καταιγίδα ανακοινώσεων από την Αθήνα και από τις Βρυξέλλες θα λάβει χώρα σήμερα, διαμορφώνοντας το "τοπίο" στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής για τους επόμενους μήνες. Η Κομισιόν θα διαλευκάνει τους όρους του συμβιβασμού αναφορικά με την "τύχη" των συντάξεων, αλλά και  θα αποκαλύψει την πορεία των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τις παρεμβάσεις στο χρέος σε καθεστώς μεταμνημονιακής Ενισχυμένης Εποπτείας. 

  Στην Αθήνα, ο Ελληνικός Προϋπολογισμός που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή (καθώς λήγει η σχετική Συνταγματική προθεσμία) θα αποτυπώνει τις παροχές του 2019, αλλά και τα ανταλλάγματα/περικοπές που έφερε ο συμβιβασμός με τους δανειστές στο δημοσιονομικό πεδίο με μεγάλο "θύμα" τις δημόσιες επενδύσεις. 

  Οι εκθέσεις της Κομισιόν

  Τα πρώτα νέα αναμένονται από την Κομισιόν και την ανακοίνωση των εκθέσεων για την Ελλάδα αλλά και για την πορεία της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ανάμεσα σε αυτές, στην έκθεση για τον Προϋπολογισμό του 2019, αναμένεται να καταγράφεται ο "τρόπος" με τον οποίο έγινε εφικτή η συμφωνία για τις συντάξεις και το κατά πόσο η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις "παλαιές" θα έχει μόνιμο θεσμικό  χαρακτήρα. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες οι δανειστές αναζητούσαν μία μέθοδο που να μην περιλαμβάνει τον όρο "κατάργηση" που θα μπορούσε να ενοχλήσει κράτη – μέλη στα επόμενα 2 μεγάλα ραντεβού: αύριο στο EWG και στις 3 Δεκεμβρίου στη σύνοδο του Eurogroup που θα επικυρώσει τις αποφάσεις.

  Η δεύτερη έκθεση από την Κομισιόν, την οποία περιμένουν με αγωνία και οι αγορές που δέχονται έντονες πιέσεις, θα αφορά στις μεταρρυθμίσεις και στον πρώτο απολογισμό της πορείας της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Το προηγούμενο διάστημα γινόταν λόγος για ενστάσεις αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα πεδία τα οποία πρέπει να "εναρμονιστούν" ούτως ώστε η Ελλάδα να λάβει τις παρεμβάσεις στο χρέος που συνδέονται με προαπαιτούμενα. 

  Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι εν λόγω καθυστερήσεις προκαλούν ήδη κίνδυνο αναβολής/απώλειας της πρώτης δόσης παρεμβάσεων στο χρέος που συνδέονται με προαπαιτούμενα. Έχει σχεδιαστεί  να εγκρίνεται σύμφωνα με τον ESM κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο έως και το 2022 (επιστροφή των κερδών ομολόγων  SMP – ANFA αξίας 5,8 δισ. ευρώ έως και το 2022 και διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου στα δάνεια του EFSF με 200 εκατ. ευρώ όφελος ετησίως). Ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Χουλιαράκης πάντως χθες διευκρίνισε ότι η αξιολόγηση θα γίνεται με βάση την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας έως και τον Δεκέμβριο/Ιούνιο. Έτσι η "σχετική έγκριση θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη (τριμηνιαία) έκθεση που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου". Πληροφορίες επίσης προ ημερών ανέφεραν ότι η εν λόγω αξιολόγηση έχει "αναβληθεί" και αντί για τον Ιανουάριο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο/Μάρτιο του 2019. 
    
  Ο Προϋπολογισμός στη Βουλή

  Από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, δρομολογείται η κατάθεση του τελικού σχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή, μετά από διαπραγματεύσεις οι οποίες διήρκεσαν έως το... παρά πέντε. Το σχέδιο προϋπολογισμού θα αποτυπώνει σε αριθμούς την  μη περικοπή των συντάξεων το 2019 και την εφαρμογή πακέτου αντίμετρων/παροχών 900 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, με "ανταλλάγματα". 

  Αναμένεται να περιλαμβάνει χαμηλότερο προϋπολογισμό για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μένει να φανεί αν θα αποτυπώνεται επίσης η πρόθεση της Κυβέρνησης να διανείμει και φέτος μέρισμα, αλλά και να αυξήσει τις δαπάνες για το επίδομα θέρμανσης, το στεγαστικό επίδομα και άλλες παροχές. Και τούτο δεδομένου ότι στο προσχέδιο Προϋπολογισμού το δημοσιονομικό περιθώριο ήταν 766 εκατ ευρώ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων