Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Νοε-2018 19:05

  Μελέτη της PWC για τον ελληνικό Τουρισμό "δείχνει" επενδύσεις και νέες κλίνες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μελέτη της PWC για τον ελληνικό Τουρισμό "δείχνει" επενδύσεις και νέες κλίνες

  Ο τουρισμός είναι μια ισχυρή δύναμη στην οικονομία, ωστόσο η τουριστική ζήτηση στην Ελλάδα είναι πολύ "αιχμηρή" σε μία περίοδο 3 μηνών, η μέση διαμονή μειώνεται συστηματικά, αλλά οι ημερήσιες τουριστικές εισπράξεις παραμένουν ισχυρές, και η τουριστική δαπάνη και τα ποσοστό πληρότητας είναι υψηλότερα στους κύριους προορισμούς.

  Τα παραπάνω αναφέρει μελέτη που εκπόνησε η PricewaterhouseCoopers με τίτλο "Ο Ελληνικός Τουρισμός- η Επόμενη μέρα", σε συνέχεια μελέτης του Ιnsete Ιntelligence του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον ξενοδοχειακό κλάδο.

  Στα βασικά συμπεράσματα της μελέτης περιλαμβάνονται τα εξής:

  Τα ελληνικά ξενοδοχεία απαιτούν κυρίως επενδύσεις ανακαίνισης αφού υπάρχει άφθονη διαθέσιμη χωρητικότητα. Μόνο κατά την περίοδο αιχμής, στους κύριους προορισμούς, ενδέχεται να υπάρξουν ελλείψεις χωρητικότητας έως το 2022. Μέχρι τότε, αναμένεται να χρειαστούν 24,000 νέες κλίνες.

  Οι συνολικές ξενοδοχειακές ανάγκες, σύμφωνα με τη μελέτη, υπολογίζονται σε περίπου € 6,2 δισ. για μια περίοδο 5 ετών και κατανέμονται σε € 1 δισ. για την κατασκευή επιπλέον κλινών, € 4,8 δισ. για την αναβάθμιση της υπάρχουσας χωρητικότητας και € 0,3 δισ. για συντήρηση

  Σχεδόν το 77% της συνολικής χωρητικότητας κλινών συγκεντρώνεται σε κύριους προορισμούς. Οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού διαφαίνονται καλές τηρουμένων των διαρθρωτικών περιορισμών του κλάδου. Οι αφίξεις αυξάνονται, η διάρκεια παραμονής δε μειώνεται γρήγορα, η μέση ημερήσια δαπάνη είναι σταθερή, ο αριθμός της σημαντικής τουριστικής προέλευσης αυξάνεται. Από την άλλη πλευρά, οι αφίξεις παραμένουν "αιχμηρές", η ημερήσια δαπάνη παραμένει περιορισμένη, αλλά και οι ίδιοι προορισμοί προέλευσης προσελκύουν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης. Επίσης, ο ξενοδοχειακός κλάδος παρουσιάζει τάσεις υπερ-προσφοράς με εξαίρεση την Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τα νησιά του Ιονίου

  Ο τουρισμός, τονίζει η μελέτη, συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, με περισσότερες από 27 εκ. αφίξεις τουριστών και τουριστικές εισπράξεις που έφτασαν τα 14,6 δισ. ευρώ το 2017 έχοντας άμεση συνεισφορά 8% στο ΑΕΠ και συμβάλλοντας κατά περίπου 1-1,2π.μ. στην οικονομική ανάπτυξη. Η Ελλάδα, μάλιστα, βρίσκεται στη μέση της παγκόσμιας τουριστικής ανταγωνιστικής κατάταξης, σε περίπου παράλληλη πορεία με τους άμεσους ανταγωνιστές της.

  Β. Κουρλιμπίνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων