Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Νοε-2018 14:12

  ΣΕΒ, Χρηματιστήριο, ΕΕΤ: Πρωτοβουλία για ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΣΕΒ, Χρηματιστήριο, ΕΕΤ: Πρωτοβουλία για ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης

  του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την κοινή πρωτοβουλία του ΣΕΒ, του Χρηματιστηρίου και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για την ανασύσταση και ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του ΣΕΒ,  Θ. Φέσσας, ο Πρόεδρος της ΕΕΤ, Ν. Καραμούζης και ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σ. Λαζαρίδης. 

  "Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε μεμονωμένες αλλά εμβληματικές υποθέσεις κακής εταιρικής διακυβέρνησης που έχουν δημιουργήσει εντεινόμενη αμφισβήτηση και σκιά πάνω από την εταιρική αξία και αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι υποθέσεις αυτές δεν αποτελούν τον κανόνα. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα και την αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων και της εταιρικής διακυβέρνησης. Σε αυτή την κατεύθυνση ΣΕΒ, Χρηματιστήριο και ΕΕΤ αναλαμβάνουν κοινή πρωτοβουλία" τόνισε ο Θεόδωρος Φέσσας

  "Έχει μεγάλη κοινωνική αξία η διαφάνεια. Η αξιοπιστία, η αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων και η συμμόρφωση στις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης βελτιώνουν τις συνθήκες ανταγωνιστικότητας μιας επιχείρησης και επαυξάνουν τις δυνατότητες πρόσβασης διασφαλίζοντας τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων" ανέφερε ο Ν. Καραμούζης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αξιοπιστία του δημόσιου τομέα είναι γνωστό ότι έχει τροφή και αν αυτό συνοδευτεί με αναξιοπιστία του ιδιωτικού παραγωγικού τομέα τότε το πρόβλημα θα είναι μεγάλο ιδίως σε σχέση με την προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση. 

  Σημειώνεται ότι, όπως ανέφεραν και οι τρεις εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων,  αφορμή για την πρωτοβουλία τους, η οποία είναι η δεύτερη τα τελευταία χρόνια για τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, στάθηκε η υπόθεση της Folli Follie για την οποία πάντως ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι οι αρχές κινήθηκαν με ταχύτητα μεγαλύτερη από την παραδοσιακή. 

  Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη αλλά και τον κ. Φέσσα οι προτάσεις για τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης αφορούν τόσο τις εισηγμένες όσο και τις μη εισηγμένες και περιλαμβάνουν θέματα όπως έκδοση αποτελεσμάτων μέσα στο πρώτο πεντάμηνο για την προηγούμενη χρήση με πρόστιμο και επιβαρύνσεις για παραλείψεις και καθυστερήσεις, δημοσιοποίηση των στοιχείων δύο φορές τον χρόνο για μεγάλες μη εισηγμένες, επέκταση των ποιοτικών ελέγχων ΕΛΤΕ καθώς επίσης και προσωπική ευθύνη και έλεγχο των ορκωτών ακόμη και με την προσωπική τους περιουσία, τήρηση σε αρχείο και δημοσιοποίηση των δειγματοληπτικών ελέγχων, αλλαγή ανά τακτά χρονικά διαστήματα των ορκωτών και υποχρεωτική παρουσία ανεξάρτητων μελών στα ΔΣ και τις επιτροπές ελέγχου και των μη εισηγμένων. Παράλληλα όπως είπε ο κ. Καραμούζης ήδη οι τράπεζες εξετάζουν να αποτελεί κριτήριο για τη πιστοληπτική αξιολόγηση των επιχειρήσεων η συμμόρφωση με τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης. 

  Σημειώνεται ότι και οι τρεις φορείς, ΣΕΒ, Χρηματιστήριο, ΕΕΤ, υπογράμμισαν την ανάγκη οι προτάσεις αυτές να υιοθετηθούν οικειοθελώς από τον επιχειρηματικό κόσμο και να αποτελέσουν στοιχείο αυτορύθμισης και να μην χρειαστούν "γραφειοκρατικές" και βεβαρημένες νομοθετικές ρυθμίζεις". 

  Τέλος σημειώνεται ότι ο κ. Καραμούζης ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των κόκκινων δανείων ουσιαστικά επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του Capital.gr σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο πλαίσιο προστασίας για κάποια στρώματα που έχουν ανάγκη και η ΕΕΤ είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο που δεν θα δημιουργεί παρενέργειες όπως ο Νόμος Κατσέλη στον οποίο παρεισέφρησαν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ο ίδιος ανέφερε πως εξετάζονται και μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες. Παραμένει μεγάλο το πρόβλημα, δεν είναι επιλύσιμο σε μία ημέρα, τόνισε ο κ. Καραμούζης. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων