Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Νοε-2018 07:30

  Ποιοι θέλουν τα αντιβιοτικά υποχρεωτικά με συνταγή

  Ποιοι θέλουν τα αντιβιοτικά υποχρεωτικά με συνταγή
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ευρωπαϊκή ημέρα ενημέρωσης για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών (18 Οκτωβρίου) άνοιξε το θέμα της χορήγησης τους αποκλειστικά με ιατρική συνταγή. Την αρχή έκανε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Ρόζενμπεργκ που με επιστολή του στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ζήτησε την πλήρη και ολοκληρωτική απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, είτε με την επιβολή της καθολικής και ανεξαίρετης εφαρμογής του ισχύοντος νόμου (Ν. Δ. 96/1973), που ορίζει ότι τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνον με ιατρική συνταγή, είτε με νέα νομοθετική πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση.

  Και αυτό γιατί ναι μεν τυπικά οι αντιβιώσεις πρέπει να χορηγούνται με ιατρική συνταγή, πρακτικά όμως η προμήθειά τους από τα φαρμακεία γίνεται χωρίς περιορισμό και συνήθως ζητείται η συμβουλή του φαρμακοποιού.

  Η συνέχεια ήρθε χθες από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, που επίσης κάλεσε το υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα ώστε κανένα φάρμακο να μην δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή… κάτι που φυσικά προϋποθέτει την ιατρική επίσκεψη και την ανάλογη πληρωμή από τους ασφαλισμένους για τα ραντεβού του ΕΟΠΥΥ.

  Όπως ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, "έχει κάνει από το 2011 επανειλημμένες εκκλήσεις στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών που συσχετίζονται με την εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, διασφαλίζοντας ότι κανένα φάρμακο δεν θα δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί. Μάλιστα έχει κάνει για το σοβαρό αυτό θέμα και αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών", συμπληρώνοντας πως μικρόβια που καθίστανται ανθεκτικά σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή έχουν αποικίσει τα ελληνικά νοσοκομεία και απειλούν τους ασθενείς που νοσηλεύονται.

  Έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έδειξε πως μόλις το 25%  των ενηλίκων που έχουν βήχα, κρυολόγημα, γρίπη ή πονόλαιμο επισκέπτονται το γιατρό τους και το 50% αυτών ζητά λανθασμένα να τους χορηγηθεί αντιβίωση.

  Την ίδια ώρα τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ευθύνονται για τον θάνατο 33 χιλ. ανθρώπων το 2015 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός τους αυξάνεται στα 700 χιλ. άτομα ετησίως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς  Ευρωπαίων  ερευνητών,  που δημοσιεύονται από την επιθεώρηση "The Lancet Infectious Diseases", τονίζει η ΕΕΕΕΠ.

  Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC, 5/11/2018), τουλάχιστον 1.600 θάνατοι στην Ελλάδα ετησίως αποδίδονται σε λοιμώξεις, που προκαλούνται από πέντε ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, βακτήρια, ενώ πρόβλεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (OOΣΑ, Νοέμβριος 2018) αναφέρει πως ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας θα υπερβεί τις εξήντα εννέα χιλιάδες έως το 2050, όπως υπογραμμίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

  Επί του παρόντος ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχουν αντιδράσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για απαγόρευση χορήγησης αντιβιοτικών χωρίς συνταγή, και για αλλαγή του καθεστώτος χορήγησης φαρμάκων, ειδικά για αυτά που δεν ανήκουν στη θετική λίστα και δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων