Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Νοε-2018 20:44

  Ευ. Κυριακόπουλος: Βελτιώνεται η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών

  Ευ. Κυριακόπουλος: Βελτιώνεται η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Βελτιώνεται η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών, συνεπεία της συστημικής σταθεροποίησης και των ενεργειών των ίδιων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, επισήμανε ο ανώτερος γενικός διευθυντής και chief risk officer της Τράπεζας Πειραιώς Ευθύμιος Κυριακόπουλος, μιλώντας σήμερα από το βήμα του 3ου Thessaloniki Summit.

  Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, στο πλαίσιο της διοργάνωσης, ο κ. Κυριακόπουλος επισήμανε ότι λόγω της εκτεταμένης κρίσης των τελευταίων ετών, σημαντικό ποσοστό των δανείων των ελληνικών τραπεζών, της τάξης του 45%, "δεν είναι σε καλή κατάσταση". Ωστόσο, το πρόβλημα της ποιότητας του χαρτοφυλακίου βελτιώνεται.

  Ο κ. Κυριακόπουλος χαρακτήρισε ακόμη χρέος του τραπεζικού συστήματος προς την οικονομία τη διαμόρφωση ενός μοντέλου διατηρήσιμης κερδοφορίας. "Μια τράπεζα βοηθάει περισσότερο όταν είναι ισχυρή", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στην Πειραιώς υπάρχει νέα και ξεκάθαρη στρατηγική για το θέμα της διατηρήσιμης κερδοφορίας κι ένα πλάνο ενίσχυσης κεφαλαίων, που εκτελείται αποτελεσματικά. Παράλληλα, η Τράπεζα έχει σχέδιο για πιστωτική επέκταση και αύξηση της διαθέσιμης ρευστότητας στην αγορά και είναι "σε ισχυρή θέση, για να συνεισφέρει ουσιαστικά στην τροχιά ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας" υπογράμμισε.

  Σε σχέση με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ο κ. Κυριακόπουλος αναφέρθηκε σε μια νέα -όπως είπε- οπτική για την Τράπεζα Πειραιώς, που είναι η συμβίωσή της με τους πελάτες της από την πρώτη στιγμή της εκταμίευσης ενός δανείου. Όπως υπογράμμισε "είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με τους πελάτες μας από την αρχή, υποστηρίζοντας με την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας την υλοποίηση των σχεδίων τους".

  Όπως είπε, τέλος, συχνά υπάρχει η αίσθηση ότι όταν μια τράπεζα δίνει ένα δάνειο, τότε το spread αποτελεί κέρδος για αυτήν, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς για κάθε δάνειο αυτή επιβαρύνεται με τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες εξόδων -πέραν της εκταμίευσής του: τα έξοδα ρευστότητας, κεφαλαιακών υποχρεώσεων, πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών και λειτουργικού μοντέλου. Το στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς υπενθύμισε ακόμη την πρωτόγνωρη διαδικασία συγχωνεύσεων και ενοποίησης που έλαβε χώρα στην ελληνική τραπεζική αγορά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

  Το 3ο Thessaloniki Summit, που ξεκίνησε χτες κι ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και η "Συμεών Τσομώκος - Delphi Economic Forum".

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων