Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Νοε-2018 14:22

  Eγκύκλιος Πετρόπουλου για τη διαδοχική ασφάλιση των ασφαλισμένων στο ΝΑΤ

  Eγκύκλιος Πετρόπουλου για τη διαδοχική ασφάλιση των ασφαλισμένων στο ΝΑΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Διευκρινιστική εγκύκλιο για τη διαδοχική ασφάλιση στο ΝΑΤ εξέδωσε σήμερα ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος.

  Σύμφωνα με αυτή, σχετικά με το όριο ηλικίας του ασφαλισμένου κατά τη συμπλήρωση του οποίου επιβαρύνονται οι συμμετέχοντες πρώην φορείς με τη δαπάνη συνταξιοδότησης (στο όριο ηλικίας του ΚΒΑΕ του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ - 62ο- ή στο όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης του συμμετέχοντα φορέα - στην πλειοψηφία των περιπτώσεων στο 67ο) επισημαίνονται τα εξής:

  * Σχετικά με το όριο ηλικίας που θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις του πρώην ΝΑΤ, στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:

  Χορηγείται σύνταξη γήρατος σε ναυτικό, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: 

  α) ηλικία τουλάχιστον 52 ετών

  β) συνθετική ναυτική υπηρεσία τουλάχιστον 15 ετών και

  γ) τα έτη συνθετικής ναυτικής υπηρεσίας του προστιθέμενα στα έτη της ηλικίας του να δίδουν κατ' ελάχιστο όριο τον αριθμό 72.

  Περαιτέρω, πρέπει να έχει συμπληρώσει ο διαδοχικά ασφαλισμένος, μαζί με την υπηρεσία του πάνω σε πλοία και το χρόνο ασφάλισης σε άλλους φορείς, 20ετή τουλάχιστον συνθετική ναυτική υπηρεσία. Τα παραπάνω (20 έτη) δεν ισχύουν για τους ναυτικούς που έχουν συμπληρώσει συνθετική ναυτική υπηρεσία στο Ν.Α.Τ. 15 ετών μόνο με ναυτική υπηρεσία, έστω και αν έχουν και χρόνο ασφάλισης σε άλλους φορείς.

  Επί των δύο παραπάνω διατάξεων διευκρινίζονται τα εξής:

  Οι σωρευτικές προϋποθέσεις περί κατ' ελάχιστον 52ου έτους της ηλικίας, καθώς και περί αθροίσματος των ετών ασφάλισης και της ηλικίας να δίδουν τον αριθμό 72, ισχύουν και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, τόσο της αυτοτελούς συνταξιοδότησης (15 έτη ασφάλισης) όσο και της διαδοχικής ασφάλισης (20 έτη ασφάλισης).

  Έτσι, και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, η προϋπόθεση του αθροίσματος εμπεριέχει την έννοια της διαβάθμισης των ορίων και των μεταξύ τους συνδυασμών, δηλαδή, ο ασφαλισμένος λαμβάνει σύνταξη από τον ΕΦΚΑ με τις προϋποθέσεις του πρώην ΝΑΤ εφόσον είναι τουλάχιστον 52 ετών, ήτοι από 52 ετών και άνω, αρκεί τα έτη ασφάλισής του, με ελάχιστα είτε τα 15 είτε τα 20, προστιθέμενα στην ηλικία του να δίδουν τον αριθμό 72 και άνω.

  Διευκρινίζεται ότι το γεγονός ότι ο ασφαλισμένος έχει διαδοχική ασφάλιση δεν σημαίνει ότι θα εξεταστεί αν έχει συμπληρώσει μόνο την 20ετία. Έτσι, αν ένας ασφαλισμένος έχει διαδοχικό χρόνο ασφάλισης και έχει ζητήσει να εφαρμοστούν στην περίπτωσή του οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, μόνο αν δεν συμπληρώνει την προϋπόθεση των 15 ετών με μόνο χρόνο του ΝΑΤ εξετάζεται η πλήρωση της προϋπόθεσης των 20 ετών.

  Παράδειγμα 1: Στο παράδειγμα που τίθεται στο υπ' αριθμ. 609/6.11.2017 έγγραφο της Περιφερειακής Δ/νσης Παροχών Ναυτικών, διαδοχικά ασφαλισμένος, 54 ετών, έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 15 έτη ναυτικής υπηρεσίας στο πρώην ΝΑΤ και 3 έτη σε άλλο ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ φορέα (15+3=18).

  Εφόσον με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης καθοριστεί ότι η σύνταξη θα χορηγηθεί με τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις του πρώην ΝΑΤ, η σύνταξη θα χορηγηθεί στο 54 ο έτος, διότι:

  - ο ασφαλισμένος είναι τουλάχιστον 52 ετών

  - έχει τουλάχιστον 15 έτη ναυτικής υπηρεσίας

  - το άθροισμα δίδει 54+18= 72.

  Παράδειγμα 2: Έστω, διαδοχικά ασφαλισμένος, ετών 54, έχει πραγματοποιήσει 7 έτη ασφάλισης στο πρώην ΝΑΤ και 13 έτη ασφάλισης σε άλλο ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ φορέα, θα συνταξιοδοτηθεί με τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 1711/1987 (20ετή συνθετική ναυτική υπηρεσία), γιατί δεν έχει 15 έτη πραγματική ναυτική υπηρεσία.

  Εφόσον με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης καθοριστεί ότι η σύνταξη θα χορηγηθεί με τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις του πρώην ΝΑΤ, η σύνταξη θα χορηγηθεί στο 54 ο έτος, διότι:

  - ο ασφαλισμένος είναι τουλάχιστον 52 ετών

  - έχει τουλάχιστον 20 έτη διαδοχικό χρόνο ασφάλισης

  - το άθροισμα δίδει 54+20=74 (άνω του αθροίσματος 72).

  Παράδειγμα 3: Εάν διαδοχικά ασφαλισμένος, ετών 54, έχει πραγματοποιήσει 7 έτη ασφάλισης στο πρώην ΝΑΤ και 11 έτη ασφάλισης σε άλλο ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ φορέα, ήτοι 18 διαδοχικά έτη ασφάλισης, δεν θα λάβει σύνταξη με τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις του πρώην ΝΑΤ, διότι παρόλο που είναι τουλάχιστον 52 ετών και το άθροισμα δίδει 54+18=72, ο ασφαλισμένος δεν έχει τη θεμελιωτική προϋπόθεση των 15 ετών ναυτικής υπηρεσίας, ούτε αυτή των 20 ετών διαδοχικού συνολικού χρόνου ασφάλισης.

  Παράδειγμα 4: Αν ο ασφαλισμένος είναι 51 ετών και έχει 21 έτη ναυτικής υπηρεσίας ή, 21 έτη διαδοχικού χρόνου ασφάλισης, δεν θα λάβει σύνταξη με τις προϋποθέσεις του πρώην ΝΑΤ καθώς, παρόλο που έχει πάνω από 15 έτη ναυτικής υπηρεσίας ή, πάνω από 20 έτη διαδοχικό χρόνο ασφάλισης, και το άθροισμα ετών ασφάλισης και ηλικίας δίνει τον αριθμό 72, δεν πληροί τη θεμελιωτική ελάχιστη προϋπόθεση του 52ου έτους της ηλικίας.

  * Σχετικά με τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας και θανάτου:

  Προβλέπεται η πραγματοποίηση τουλάχιστον 15 ετών συνθετικής ναυτικής υπηρεσίας, τόσο για τους αυτοτελώς όσο και για τους διαδοχικά ασφαλισμένους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων