Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Νοε-2018 15:05

  Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Μεγάλη πρόκληση η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής λόγω εκλογών

  Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Μεγάλη πρόκληση η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής λόγω εκλογών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Η μεγάλη πρόκληση είναι η πλήρης ανάκτηση και εμπέδωση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής, στη διάρκεια μάλιστα ενός εκλογικού έτους, παρ' όλες τις εντάσεις που ενδέχεται να αναπτυχθούν" αναφέρει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κορλίρας προλογίζοντας την Φθινοπωρινή Έκθεση. Προσθέτει ότι "στους στόχους αυτούς η οικονομική πολιτική και οι περί αυτήν αντίλογοι πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένοι".

  Ο κ Κορλίρας επισημαίνει ότι το καλό σενάριο είναι η αποκλιμάκωση των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου και η επιτάχυνση του θετικού momentum στις αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

  Αναφέρει επίσης ότι μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής τον περασμένο Αύγουστο, η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις. Στο διεθνές περιβάλλον επικρατούν συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας, όπως αποτυπώνονται και στις χρηματαγορές. Ταυτόχρονα, η επιτάχυνση των επενδύσεων και η αποκατάσταση της ομαλότητας στην χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν προϋποθέσεις για τη συνέχιση και επιτάχυνση της ανάκαμψης, χωρίς εκπτώσεις στη δημοσιονομική σταθερότητα

  Αναλυτικά στην έκθεση του ΕΔΣ, του οργάνου που εποπτεύει τα δημόσια οικονομικά με βάση του κανόνες της ΕΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:
  - Θεωρείται εφικτός ο δημοσιονομικός στόχος για το 2019: συναρτάται από τη μεταφερόμενη επίδραση του 2018 και την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το τελικό δημοσιονομικό σενάριο του 2019.

  - Θεωρείται σημαντική η μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου για ένα ακόμη έτος, χωρίς όμως να επιτυγχάνεται η πλήρης εξάλειψη στο τέλος του προγράμματος.  

  - Καταγράφεται υψηλή δημοσιονομική επίδοση και το 2018.

  - Είναι σημαντικά αυξημένο μέχρι στιγμής σε σχέση με το στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά η υπέρβαση οφείλεται κατά βάση σε καθυστερήσεις στην εκτέλεση του ΠΔΕ και στη μείωση των δαπανών για επιστροφές φόρων.  

  - Ιδιαίτερα ικανοποιητική είναι η πορεία των εσόδων από έμμεση φορολογία κυρίως λόγω των αυξημένων εισπράξεων ΦΠΑ. Ωστόσο, χρήζει περαιτέρω παρακολούθησης η μείωση των εισπράξεων από άμεση φορολογία.

  - Ελεγχόμενες και εντός των εκτιμήσεων είναι οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού για το 2018.  

  - Οι δαπάνες του ΠΔΕ κινούνται σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από πέρυσι, με το στόχο για το 2018 να φαίνεται δύσκολα επιτεύξιμος  

  - Καταγράφεται μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων  απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου και αύξηση του ρυθμού συνολικών εισπράξεων.

  - Διαπιστώνεται σταθεροποίηση του αριθμού φορέων, του αριθμού εργαζομένων και του μισθολογικού κόστους της Γενικής Κυβέρνησης  τα τελευταία έτη.

  - Η επιλογή να δημιουργηθεί ταμειακό απόθεμα ασφαλείας για την κάλυψη των δανειακών αναγκών προκάλεσε αύξηση του λόγου δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ το 2018, η οποία αναμένεται να αποκλιμακωθεί το επόμενο έτος.

  Δ Καδδά

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων