Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Νοε-2018 14:46

  Περιμένοντας την αμφίβολη ιταλική "κωλοτούμπα"

  Περιμένοντας την αμφίβολη ιταλική "κωλοτούμπα"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Γ. Αγγέλη

  Η άμεση αντίδραση της Κομισιόν στο σχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης, προς το παρόν, δεν μπορεί να ξεπεράσει τα όρια της βέβαιης ενεργοποίησης της διαδικασίας "υπερβολικού ελλείμματος” στο πλαίσιο των κανονισμών του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

  Το γεγονός αυτό επιτρέπει στην ιταλική κυβέρνηση να αγνοήσει προσωρινά τις πιέσεις από τις Βρυξέλλες, αλλά μόνο για όσο οι αγορές συνεχίζουν να αναχρηματοδοτούν το χρέος της με "ακριβά”, αλλά όχι "πανάκριβα” επιτόκια.

  Οι ιταλικές εκδόσεις ομολόγων βλέπουν τις αποδόσεις τους να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, σχεδόν διπλάσιες εκείνων της Ισπανίας, αλλά παραμένουν σχεδόν κατά μία μονάδα χαμηλότερες των ελληνικών non investment grade ομολόγων. 

  Οι πραγματικές αντοχές του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών και της εγχώριας αγοράς ομολόγων της γειτονικής χώρας θα αρχίσουν να δοκιμάζονται το πρώτο δίμηνο του 2019, όταν θα αρχίσει η αναχρηματοδότηση του ιταλικού δημόσιου χρέους και θα χρειασθεί να εκδοθούν ομόλογα της τάξης των 260 δισ. ευρώ. 

  Οι τιμές των αποδόσεων και των spreads τότε, θα δοκιμάσουν τις πολιτικές και οικονομικές αντοχές της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία όμως σε επίπεδο διαδικασιών ευρωπαϊκού εξαμήνου, θα έχει στην διάθεσή της έως και έξι μήνες περιθώριο για να "διορθώσει”, εφ' όσον το θέλει, το σχέδιο προϋπολογισμού, που στο μεταξύ θα έχει αρχίσει να εφαρμόζει. Και σε κάθε περίπτωση πολιτικά θα έχει ξεπεράσει τον σκόπελο των Ευρωεκλογών οι οποίες θα αλλάξουν και την σύνθεση της Κομισιόν. 

  Η "νέα” Κομισιόν όταν θα συγκροτηθεί θα πρέπει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος βάζοντας ένα πρόστιμο της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ στην Ιταλία. 

  Εκτός βέβαια και αν μέχρι τότε τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Ιταλίας είναι τέτοια που επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς της για τον στόχο της ανάπτυξης και διαψεύσουν τις προβλέψεις της Κομισιόν.

  Ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι το τελευταίο που θα ήθελαν στις Βρυξέλλες, καθώς θα μπορούσε να ανατρέψει το "καθεστώς” έμμεσης επικυριαρχίας, που οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να εγκαταστήσουν με τις διαδικασίες του "ευρωπαϊκού εξαμήνου” στις ευρωπαϊκές οικονομίες με το έλεγχο του προϋπολογισμού τους. 

  Οι "σιωπηρές” προσδοκίες της απερχόμενης Κομισιόν στο μεταξύ, για μία "κωλοτούμπα” ελληνικού τύπου από την ιταλική κυβέρνηση, έχουν εναποτεθεί στις πιέσεις που οι αγορές ασκούν στο μεταξύ στα ιταλικά ομόλογα. 

  Οι πιέσεις αυτές μέχρι στιγμής παρ' ότι ευδιάκριτες και σημαντικές στο ιταλικό χρέος εν τούτοις δεν είναι σ' αυτό που αφήνουν το μεγαλύτερο αποτύπωμα. 

  Σύμφωνα με αναλύσεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στα ιταλικά οικονομικά ΜΜΕ, η "αχίλλειος πτέρνα” βρίσκεται στο τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι "βαρυφορτωμένο” με κρατικό χρέος και βρίσκεται υπό διπλή πίεση λόγω αφενός των πάνω από 350 δισ. ευρω "κόκκινων δανείων” και αφετέρου των επιπτώσεων από την επιδείνωση του κρατικού χρέους. Ορισμένες αναλύσεις έχουν τοποθετήσει αυτό το όριο αντοχής στο 4% (ύψος των αποδόσεων).

  Το "κλειδί” των ορίων της αντοχής των ιταλικών τραπεζών πάντως το κρατάει στα χέρια του ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν προς την έξοδο από την θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ σε ένα χρόνο ακριβώς. 

  Κάθε ενδεχόμενο εκδήλωσης ανησυχίας εκ μέρους του για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει την Ιταλία και την ιταλική κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή σε κατάρρευση ή... στην "κωλοτούμπα”. 

  Μέχρι στιγμής οι παρεμβάσεις του ήταν εξαιρετικά προσεκτικές και "συμβουλευτικές” προς το ιταλικό ΥΠΟΙΚ, αλλά ποτέ απειλητικές. 

  Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν θα χρειαζόταν καν μία απ' ευθείας αναφορά στην Ιταλία για να ασκηθεί τέτοια πίεση από πλευράς ΕΚΤ, θα αρκούσε η ανακοίνωση της έναρξης αύξησης των επιτοκίων ή η σταδιακή απομείωση της επανεπένδυσης του ενεργητικού των 2,5 τρισ. ευρω ή και τα δύο μαζί.

  Στο μεταξύ όμως και στο μεσοδιάστημα μέχρι να δρομολογηθεί ο τελικός γύρος του "μπρά ντε φερ” με την ιταλική κυβέρνηση, θα συνεχίζεται η αβεβαιότητα, η οποία συμπαρασύρει αργά αλλά σταθερά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων οι οποίες παραμένουν σχεδόν μία μονάδα (90-100 μονάδες βάσης) πάνω από εκείνες των ιταλικών. 

  Τα spreads αυξάνονται με την ίδια ταχύτητα με την οποία επιδεινώνονται τα ιταλικά αλλά επανέρχονται πολύ πιο αργά από εκείνα όταν για λόγους συγκυρίας οι τάσεις αντιστρέφονται. 

  Αυτή η συμπεριφορά εξακολουθεί να περιορίζει τα περιθώρια στα οποία μπορεί κάθε φορά να κινηθεί το ΥΠΟΙΚ και ο ΟΔΔΗΧ, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει τα πρώτα βήματα του σχεδιασμού επιστροφής στις αγορές, λίγο πριν ή λίγο μετά το γύρισμα του χρόνου.      

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ