Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Νοε-2018 20:15

  Ποιες παροχές θεωρούν αντιαναπτυξιακές οι δανειστές

  Ποιες παροχές θεωρούν αντιαναπτυξιακές οι δανειστές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Δήμητρας Καδδά

  Πληθαίνουν τα εναλλακτικά σενάρια για το "πακέτο" του 2019, καθώς τελούν υπό οριστικοποίηση οι θέσεις των θεσμών και των κρατών - μελών εν όψει του EWG της Πέμπτης. Ο λόγος για την συνάντηση που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου και θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρό της το ελληνικό θέμα.

  Μάλιστα κοινοτικές πηγές δεν αποκλείουν πλέον να ληφθούν την Πέμπτη ακόμη και οι τελικές αποφάσεις.

  Καθοριστικό στοιχείο στα εναλλακτικά σενάρια που έχουν διαμορφωθεί είναι ο "δημοσιονομικός χώρος", ο οποίος αυξάνεται αν τα μέτρα είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα.

  Έτσι, το "αναπτυξιακό αποτύπωμα" των μέτρων αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια στα τεχνοκρατικά σενάρια που διαμορφώνονται με πλέον "αναπτυξιακό" μέτρο την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και λιγότερο "θελκτικό" τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ.

  Ωστόσο, η απόφαση θα είναι καθαρά πολιτική και θα έχει άμεση σχέση με τη στάση που θα κρατήσει η Γερμανία και οι δυνάμεις τις οποίες ελέγχει. Ο λόγος για μία στάση που διερευνήθηκε στο ραντεβού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Σήμερα, για το θέμα τοποθετήθηκε ο κ. Σολτς, λέγοντας ότι οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί μεν αλλά ότι είναι πολύ κοντά και απορρίπτοντας τα σενάρια περικοπής των συντάξεων.

  Σχετική αναφορά πάντως έκανε και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, σε συνέντευξη στο News 24/7. Ανέφερε για τι θέμα των συντάξεων ότι "η διαδικασία εξελίσσεται αποκλειστικά ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά όργανα, χωρίς τη συμμετοχή των υπολοίπων θεσμών", ενώ το ΔΝΤ, που εμπνεύστηκε το μέτρο, "δεν είναι σε θέση να επηρεάσει τις εξελίξεις". Ξεκαθάρισε επίσης ότι "η παρέμβαση έχει μόνιμο χαρακτήρα. Μένει να καθοριστεί η τεχνική εξειδίκευση, σημείο που είναι μέρος των συζητήσεων που διεξάγονται αυτήν την περίοδο".

  Για τον Προϋπολογισμό, έκανε σαφές όπως ανάφερε προ ημερών και το Capital.gr ότι επιθυμητό είναι να κατατεθεί με ένα σενάριο. Επισήμανε ότι "στόχος μας είναι μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού την 21η Νοεμβρίου να έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πολιτικές επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου του 2019, ούτως ώστε να μην συμπεριληφθεί το - μη αναγκαίο, όπως συνεχώς τονίζουμε - μέτρο της μείωσης της "αρνητικής" προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις".
   
  Το αναπτυξιακό αποτύπωμα
   
  Έτσι το βασικό "μενού" των εναλλακτικών σεναρίων συνεχίζει να περιλαμβάνει (αν βεβαίως επιμείνουν οι δανειστές ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό γιατί η ελληνική πλευρά επιμένει ότι έχει κλείσει αυτό το θέμα) τα μόνιμα μέτρα/παροχές του 2019.

  Πρόθεση των δανειστών είναι να προκριθούν αυτά που έχουν μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτύπωμα (ή και να γίνουν πιο ισχυρά από άποψης αξίας). Ο λόγος για όσα μέτρα  διασφαλίζουν την επιτάχυνση της ανάπτυξης από το 2% το 2019 (στο σενάριο περικοπής των συντάξεων) προς το 2,3% το 2019.

  Αναπτυξιακού λοιπόν χαρακτήρα μέτρα/παροχές θεωρείται ότι είναι κυρίως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών (μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 1/3 και την εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή συνολικής αξίας 177 εκατ. ευρώ), καθώς και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων (103 εκατ. ευρώ).

  Αναπτυξιακά θεωρούνται και τα 2 φορολογικά μέτρα (μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας και μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες). Το επιπλέον "ατού" τους είναι ότι έχουν μηδενικό κόστος το 2019, αφού θα μετρήσουν από τις φορολογικές δηλώσεις του 2020.

  Έπονται σε αναπτυξιακό χαρακτήρα (λόγω της επίδρασης που θα έχουν στην εσωτερική ζήτηση) η επιδότηση ενοικίου (200 εκατ. ευρώ), και ακολουθούν οι υπόλοιπες κοινωνικές δράσεις όπως η πρόσληψη εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής (22 εκατ. ευρώ) και η μέση μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% (κόστους 263 εκατ. ευρώ).
   
  Το ΠΔΕ
   
  Ωστόσο, κάποια από τα "αντίμετρα" που συνόδευαν την περικοπή των συντάξεων θεωρούνται ακόμη πιο αναπτυξιακά. Μεταξύ αυτών η αύξηση του ΠΔΕ κατά 300 εκατ ευρώ η οποία προς το παρόν δεν περιλαμβάνεται όχι μόνο στις "παροχές" του 2019 αλλά γενικότερα στο 4ετές πλάνο που εξαγγέλθηκε στην ΔΕΘ. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες ακούγονται και σενάρια νέου "κουρέματος" του ΠΔΕ με αφορμή την συνεχή υπο-εκτέλεσή του (η οποία τροφοδοτεί τα υπερπλεονάσματα). Πέρυσι έκλεισε περίπου 1 δις κάτω από τον στόχο και προς το παρόν η εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνει ανάλογη τάση. Το τελικό αποτέλεσμα για το 2018 θα φανεί με τις αιτήσεις πληρωμών που θα γίνουν έως τις 31/12 για έργα του ΕΣΠΑ.

  Οι δανειστές θεωρούν πάντως ότι ο εισοδηματικός πολλαπλασιαστής των επενδύσεων είναι μεγάλος και αποτελεί ένα μέτρο στήριξης της ανάπτυξης.
  Ωστόσο επιμένουν επίσης η όποια "τρύπα" πρέπει να κλείσει όχι από αύξηση εσόδων αλλά από περικοπή δαπανών (γιατί περικοπή δαπάνης είναι και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς). Έτσι, μένει να φανεί που θα βρεθεί ο "κοινός τόπος".
   
  Οι μετέωρες μεταρρυθμίσεις

  Στην Σύνοδο της Πέμπτης εξηγήσεις αναμένεται να ζητηθούν από τον Έλληνα εκπρόσωπο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και για την παροχολογία των τελευταίων ημερών. Ο λόγος για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη αναφορικά με παροχές κατά 200 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερες από αυτές που εγγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού (δηλαδή έως 950 εκατ. ευρώ για το 2019 αντί για 750 εκατ. ευρώ), αλλά και κυρίως για τις 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο δημοσιονομικού κόστους 200 εκατομμυρίων ευρώ από το 2020 και για το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων.

  Επίσης, αναμένεται να τεθεί και το 2ο μέτωπο, αυτό των μεταρρυθμίσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ο λόγος για την 1η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ενισχυμένης Εποπτείας που διενεργείται παράλληλα και το πόρισμά της θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες (πιθανόν στις 21/11). Η έκθεση θα διενεργείται κάθε τρίμηνο, με το επόμενο ορόσημο να προσδιορίζεται προς το παρόν για το Φεβρουάριο του 2019. Αυτή η δεύτερη έκθεση αξιολόγησης αναμένεται να καθορίσει και το κατά πόσο θα ενεργοποιηθούν οι παρεμβάσεις στο χρέος που συνδέονται με προαπαιτούμενα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων