Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Νοε-2018 12:31

  Στη σκιά της ρήξης με Ιταλία το μπρα ντε φερ για τα ελληνικά "αναδρομικά" και τις παλιές συντάξεις

  Στη σκιά της ρήξης με Ιταλία το μπρα ντε φερ για τα ελληνικά "αναδρομικά" και τις παλιές συντάξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της Κομισιόν που εμπλέκονται στις διαδικασίες "αυξημένης εποπτείας" μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, είναι "ευθύνη της κυβέρνησης" η απάντηση στον κίνδυνο που έχει προκύψει από τις δικαστικές αποφάσεις οι οποίες ενεργοποιούν μια δημοσιονομική βόμβα με την επιστροφή των αναδρομικών. 

  Στην Κομισιόν περιμένουν διευκρινίσεις για το πώς θα αντιμετωπισθεί ο δημοσιονομικός κίνδυνος που έχει αναδυθεί και θα ξεπερασθεί η ανεπάρκεια των νομικών ρυθμίσεων που έχει επιτρέψει την υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων για την επιστροφή αναδρομικών. 

  Από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για να απαντηθεί το θέμα αυτό σε νομικό επίπεδο. Είναι άγνωστο όμως ακόμα το αν και ποιες νομοθετικές παρεμβάσεις μπορούν ή πρέπει να γίνουν άμεσα, για να συμπληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που θα "αφοπλίσει" τη δημοσιονομική βόμβα της οποίας το μέγεθος σύμφωνα με στελέχη της Κομισιόν υπολογίζεται μεταξύ 6 – 9 δισ. ευρώ, ενώ άλλοι υπολογισμοί στην Αθήνα το ανεβάζουν στα 12 δισ. ευρώ. 

  Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι σχετικές διαδικασίες δεν εμπλέκονται προς το παρόν με την οριστικοποίηση του σχεδίου Προϋπολογισμού για το οποίο οι παρατηρήσεις της Κομισιόν θα είναι σε δημόσια χρήση στις 21/11. 

  Στην Έκθεση αυτή και ενώ οι εντάσεις θα έχουν αυξηθεί στο κατακόρυφο λόγω της επιμονής της ιταλικής κυβέρνησης να αγνοήσει τις συστάσεις της Κομισιόν για αναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού που έχει καταθέσει το ιταλικό ΥΠΟΙΚ, το ελληνικό σχέδιο γίνεται αποδεκτό χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες για μισθούς και συντάξεις. 

  Το θέμα της μη περικοπής των παλαιών συντάξεων φαίνεται να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα καθώς υπερκαλύπτεται από το γεγονός ότι κατά τους υπολογισμούς της Κομισιόν το ποσό αυτό ενισχύει άμεσα και έμμεσα τον στόχο της αύξησης του ΑΕΠ το 2019 κατά 0,3% (ήτοι από 2% σε 2,3%), λόγω του ότι η μη περικοπή των παλαιών συντάξεων "επιστρέφει” στην οικονομία τόσο σαν σημαντική ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης όσο και στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων (έμμεσοι και άμεσοι φόροι). 

  Η ένταση με την Ελλάδα αναδύεται πλέον με όρους πραγματικής ανησυχίας και ανελαστικότητας στο μέτωπο των "αναδρομικών" και της ανεπάρκειας του νομικού πλαισίου με το οποίο έχουν δρομολογηθεί οι επιμέρους μεταρρυθμίσεις.    

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ