Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 10-Νοε-2018 12:00

  Το "στοίχημα" της μείωσης των NPEs και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ

  Το "στοίχημα" της μείωσης των NPEs και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Διεθνές case study θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι ελληνικές τράπεζες, εάν καταφέρουν να επιλύσουν το πρόβλημα των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων τους μέσα στην επόμενη τριετία. Παράλληλα, όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, η εξυγίανση προβληματικών ισολογισμών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προσθέσει μία με δύο ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον στον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

  Μέσα στην επόμενη χρονιά, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους άνω των 17 δισ. ευρώ. Φέτος, η συνολική μείωση που αναμένεται να επιτευχθεί θα ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ, έναντι των 10 δισ. ευρώ που ήταν η μείωση των NPEs το 2017. Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έφτασαν στο αποκορύφωμά τους, 107 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο του 2016.

  Για την επιτυχία του εγχειρήματος δραστικής μείωσης των NPEs, οι τράπεζες εναποθέτουν πολλά στη δημιουργία του Asset Protection Scheme που θα διαπραγματευθεί με τους "θεσμούς" η κυβέρνηση, καθώς η παροχή κρατικών εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις "κόκκινων" δανείων τους θα επιταχύνει τη μείωση των NPEs, με υψηλότερα τιμήματα και με μικρότερη επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών.

  Πάντως, εάν το σχήμα αυτό προχωρήσει -και το συντομότερο που αυτό μπορεί να γίνει είναι εντός του β' εξαμήνου 2019-, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις προσπάθειες που θα πρέπει να καταβάλουν οι ίδιες οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

  Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, το 45% - 50% της μείωσης των NPEs, δηλαδή ποσό περί τα 25 δισ. ευρώ εντός της προσεχούς τριετίας, θα προέλθει από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις "κόκκινων" δανείων.

  Ποσοστό 20% - 25%, δηλαδή 10 - 12,5 δισ. ευρώ, θα πρέπει να είναι η οργανική μείωση των NPEs, μέσω ρυθμίσεων, αναδιαρθρώσεων, διευθετήσεων και εισπράξεων.

  Μείωση της τάξεως των 10 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθει από πλειστηριασμούς εξασφαλίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ γύρω στα 5 δισ. ευρώ αναμένονται οι διαγραφές "κόκκινων" δανείων. Μέσω πλειστηριασμών και διαγραφών εκτιμάται ότι θα περάσει αντίστοιχα το 20% και 10% της μείωσης των NPEs μέχρι τα τέλη του 2021.

  Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να μειώσουν, στην τριετία 2019 - 2021, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους στα 35 δισ. ευρώ από 88,6 δισ. ευρώ όπως αυτά διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου 2018. Ζητούμενο είναι η υποχώρηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κάτω του 20% στο τέλος του 2021 από 47,6% σήμερα.

  Όσο για το επόμενο βήμα, εντός του 2022, τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύνολο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα πρέπει να έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον στα 17,7 δισ. ευρώ, με επιθυμητή την αποκλιμάκωσή τους στα 10,6 δισ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ