Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Νοε-2018 15:23

  Τόμσεν: Αναγκαία η περικοπή των συντάξεων

  Τόμσεν: Αναγκαία η περικοπή των συντάξεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:42

  Αμετακίνητο παραμένει το ΔΝΤ στις θέσεις του υπέρ της περικοπής των συντάξεων,. Ωστόσο την ίδια στιγμή διαχωρίζει τη θέση του, λέγοντας ότι πια δεν υπάρχει πρόγραμμα με την Ελλάδα. 

  Στο ίδιο μήκος μετά  την προ ημερών τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου Πολ Τόμσεν σήμερα δήλωσε ότι "μεταρρυθμίσεις όπως η περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι αναγκαίες και ο όποιος δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να διατίθεται για την υλοποίηση μέτρων που θα ωθούν την ανάπτυξη".

  Ωστόσο, έκανε σαφές παράλληλα ότι   "Δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα. Στη βάση αυτή δεν μπορώ να σας πως για το δημοσιονομικό χώρο"

  Το Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα την έκθεσή του Regional Economic Outlook: Domestic Expansion Running into External Turbulence για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, πέρα από το περιεχόμενο της έκθεσης οι προβλέψεις παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με αυτές των Φθινοπωρινών Εκτιμήσεών του (ανακοινώθηκαν κατά τη σύνοδο στο Μπαλί).

  Ειδικότερα, αναμένει αύξηση ΑΕΠ 2,4% το 2019 και 2,2% το 2020, έναντι εκτιμήσεων της Κομισιόν για ανάπτυξη έως 2,3% για το 2019 και το 2020 και σε σχέση με το 2,5% που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση για το 2019.   

  Η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο θέμα των συντάξεων έχει σημασία λόγω της έκθεσης που θα ανακοινώσει τις πρώτες εβδομάδες του 2019 για την Ελλάδα. Στην εν λόγω έκθεση τόσο η Κομισιόν όσο και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούν να μην υπάρχουν αναφορές οι οποίες θα είναι "επιβλαβείς" για τις αγορές, δηλαδή που θα δείχνουν διαφοροποίηση και δυσφορία του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

  Αυτό δεν σημαίνει, εξηγούν αρμόδιες πηγές, ότι θα πρέπει απαραίτητα το ΔΝΤ να συναινέσει πλήρως στο μείγμα δημοσιονομικών μέτρων που θα αποφασίσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση (έπειτα από τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία με τους δανειστές της Ε.Ε.). Αυτό που επιδιώκεται όμως είναι να διασφαλιστεί η... σιγή του Ταμείου. Άλλωστε, θυμίζουν οι ίδιες πηγές, το ίδιο συνέβη και με το ζήτημα των τραπεζών και των αναγκών κεφαλαιοποίησής τους που είχε ανακύψει από πλευράς ΔΝΤ: Απαλείφθηκε οποιαδήποτε αναφορά για το θέμα στην έκθεση που ανακοίνωσε για την Ελλάδα το Ταμείο το 2018.

  Η θέση του ΔΝΤ θα φανεί σε πολιτικό επίπεδο στη σύνοδο του Eurogroup με δεδομένη προς το παρόν την αντίδραση και του Γερμανικού άξονα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ