Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Νοε-2018 07:47

  Κομισιόν: Τελειώστε με τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις

  Κομισιόν: Τελειώστε με τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αποστολή στις Βρυξέλλες Χάρης Φλουδόπουλος

  Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να βγάλει από πάνω της τις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις στα ενεργειακά, εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις τότε θα μπορεί να επικεντρωθεί στις ενεργειακές προκλήσεις της νέας εποχής.

  Υπάρχει μια νέα ενεργειακή κοσμογονία που συντελείται στην Ευρώπη με άξονα την επίτευξη των στόχων του 2030 και του 2050 για την αποανθρακοποίηση, η Ελλάδα δεν πρέπει ακόμη μια φορά να χάσει το τρένο, μπορεί να βάλει πίσω της τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν ώστε να κοιτάξει την επόμενη ημέρα. 

  Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν πηγές της Κομισιόν σε σχέση με τα ανοιχτά μέτωπα που αφορούν τόσο στο άνοιγμα των ενεργειακών αγορών όσο και στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις.

  Η γενική εικόνα όπως την περιγράφουν οι ίδιες πηγές είναι ότι υπάρχει πρόοδος στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα για τον ενεργειακό τομέα, εντούτοις οι Βρυξέλλες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο διαγωνισμό για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ανάλογα με την εξέλιξη του διαγωνισμού, την επιτυχία ή την αποτυχία του, θα εξαρτηθούν μια σειρά από σημαντικές και σοβαρές αποφάσεις που θα ληφθούν σε σχέση με την κομβική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. 

  Έτσι σε συνάρτηση με το διαγωνισμό και την αξιολόγηση που θα ακολουθήσει, θα ληφθούν οι αποφάσεις τόσο για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, όσο και για την υπόθεση των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, ακόμη και για την εκκρεμότητα που έχει προκύψει για την παράταση του χρόνου λειτουργίας της μονάδας στο Αμύνταιο.

  Σε περίπτωση αποτυχίας του διαγωνισμού θα πρέπει να αναλύσουμε γιατί δεν πέτυχε και να δούμε ποια είναι η σωστή λύση, απαντούν σχετικά αρμόδιες πηγές της Κομισιόν, στο ερώτημα εάν θα ανοίξει θέμα υδροηλεκτρικών.

  Ένα ακόμη σοβαρό θέμα στον τομέα της ενέργειας είναι η ΔΕΗ και η βιωσιμότητα της επιχείρησης. "Έγιναν κάποια πράγματα στο μνημόνιο και βοηθήθηκε να πληρωθούν κάποιες υποχρεώσεις. Και στις καινούριες διαπραγματεύσεις υπήρξαν επίσης διαρθρωτικές κινήσεις προς όφελος της ΔΕΗ όπως με τη χρέωση προμηθευτή. Οι διαρθρωτικές κινήσεις μπορούν να βοηθήσουν τη ΔΕΗ όσο θέλει να βοηθήσει και η ίδια τον εαυτό της. Το άνοιγμα της αγοράς μπορεί να είναι θετικό για την εταιρεία, αρκεί να λύσει τα προβλήματά της και να προχωρήσει στην εξυγίανσή της, όπως συνέβη και στις τηλεπικοινωνίες και τον ΟΤΕ” αναφέρουν οι ίδιες πηγές.  

  Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Ελλάδας για παράταση των ωρών λειτουργίας του Αμύνταιου (έχει ήδη υποβληθεί και απορριφθεί δύο φορές ενώ επίκειται η υποβολή και τρίτου αιτήματος), οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ακόμη η Κομισιόν δεν έχει κατασταλάξει, ωστόσο επισημαίνουν ότι η γενικότερη κατεύθυνση είναι ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά για περισσότερες ΑΠΕ. Ίσως να γίνουν κάποιες εξαιρέσεις, ωστόσο το τρένο πρέπει να μπει στις ράγες στη σωστή κατεύθυνση, λέγεται χαρακτηριστικά.

  Λύση στη διασύνδεση της Κρήτης

  Ένα ακόμη από τα θέματα που βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο για την Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα είναι η εμπλοκή στις συζητήσεις για τη συνεργασία του ΑΔΜΗΕ και του Euroasia για τη διασύνδεση της Κρήτης.

  Και εδώ όμως η Κομισιόν εκπέμπει αισιοδοξία, παραπέμποντας μάλιστα σε επικείμενη συνάντηση την επόμενη εβδομάδα μεταξύ του υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη, του Επιτρόπου Ενέργειας Μ. Α. Κανιέτε και του κύπριου υπουργού Γ. Λακκοτρύπη.

  Η Επιτροπή θεωρεί ότι στην τριμερή συνάντηση θα βρεθεί "πολιτική λύση” στο τεχνικό αδιέξοδο που έχει προκύψει, στη βάση τριών βασικών αρχών:

  Πρώτον όλοι συμφωνούν, μεταξύ αυτών και η Κομισιόν ότι η διασύνδεση της Κρήτης είναι πολύ σημαντική και πολύ πιο ώριμο έργο από τη διασύνδεση Κρήτης Κύπρου και ότι δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στο πρώτο κομμάτι

  Δεύτερον ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του άξονα Κρήτης Αττικής πρέπει να είναι γνωστά και να έχουν συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές καθώς πρέπει να είναι ενιαία σε όλη τη διαδρομή από την Αττική έως την Κύπρο

  Τρίτον ότι το έργο εμφανίζει διακρατικό ενδιαφέρον και μπορεί να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή επιδότηση, για την οποία ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και όποια αλλαγή αποφασίζεται πρέπει να λαμβάνεται όχι μονομερώς αλλά σε συμφωνία με όλα τα μέρη

  Το μήνυμα μάλιστα της Κομισιόν είναι ότι για τη διασύνδεση Κρήτης Αττικής, η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει την επιδότηση έως και 60% του συνολικού κόστους του έργου (περίπου 600 εκατ. ευρώ σε σύνολο 900 εκατ. ευρώ) χρήματα που θα δοθούν ως επιχορήγηση και όχι ως δάνειο. Αλλά και για το υπόλοιπο ποσό των 300 - 400 εκ ευρώ το έργο πληροί όλα τα κριτήρια και έχει αυξημένη βαθμολογία ώστε να εξασφαλίσει προνομιακή χρηματοδότηση από το πακέτο Γιουνκέρ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

  Μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στο σχήμα που υλοποιεί το έργο αλλά πάντα μετά από συνεννόηση και διάλογο, εκτιμούμε ότι άμεσα θα υπάρξει κατανόηση των παρεξηγήσεων σε τεχνικό επίπεδο και ότι θα διορθωθούν τα όποια προβλήματα, αναφέρουν αρμόδιες πηγές της Κομισιόν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ