Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Νοε-2018 23:12

  Eurogroup: Δεν έχει κλείσει το θέμα των συντάξεων και των παροχών

  Eurogroup: Δεν έχει κλείσει το θέμα των συντάξεων και των παροχών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:50

  Το μήνυμα ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

  "Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές διεξάγουν συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 και στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων αξιολογούν και το ύψος του δημοσιονομικού χώρου πάνω από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019", δήλωσε ο Σεντένο, προσθέτοντας ότι "αυτός ο στόχος δεν είναι υπό συζήτηση".

  Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Κομισιόν δεν είχε κάποια παρατήρηση προς την Ελλάδα για τον προϋπολογισμό, όπως στην περίπτωση της Ιταλίας ή άλλων χωρών. "Αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό το μήνυμα", δήλωσε.

  "Η προϋπόθεση είναι ο δημοσιονομικός χώρας. Ο δημοσιονομικός χώρος φαίνεται να είναι εκεί, πρέπει να δούμε το μέγεθος του δημοσιονομικού  χώρου, οι συζητήσεις συνεχίζονται και μετά πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί", πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

  Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος σημείωσε ότι "η δέσμευση του 3,5% δεν αμφισβητείται από κανέναν στην ελληνική κυβέρνηση" και πρόσθεσε ότι οι "δεσμεύσεις από το προηγούμενο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να αμφισβητούνται". Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε ότι οι όποιες πολιτικές υιοθετηθούν είναι τώρα στη φάση του διαλόγου.

  Προθεσμία μιας εβδομάδας για την Ιταλία

  Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο διάλογος των Βρυξελλών με τη Ρώμη θα οδηγήσει σε μια λύση και οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία.

  "Είμαι βέβαιος ότι η ιταλική κυβέρνηση θα ανταποκριθεί", δήλωσε ο Σεντένο. "Η Ιταλία έχει άλλη μια εβδομάδα για να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναθεωρημένο σχέδιο του προϋπολογισμού".

  Ανέφερε εξάλλου ότι στη σημερινή συνεδρίαση "αρκετοί υπουργοί υποστήριξαν την άποψη της Κομισιόν στην αξιολόγηση της για τον ιταλικό προϋπολογισμό. Ο διάλογος θα συνεχιστεί, περιμένουμε την απάντηση των ιταλικών αρχών την επόμενη εβδομάδα".

  "Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ιταλίας"

  Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν ζητά αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού.

  Διευκρίνισε ότι περιμένει ένα νέο και επικαιροποιημένο προϋπολογισμό που να δείχνει μειωμένο έλλειμμα και χρέος υπό έλεγχο. Μετά θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο συμφωνίας με βάση τους κανόνες της Ευρωζώνης, πρόσθεσε.

  "Σεβόμαστε την κυριαρχία της Ιταλίας, αλλά θα πρέπει επίσης να υπάρχει σεβασμός στις Συνθήκες της Ευρωζώνης από όλα τα κράτη μέλη", ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

  "Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Ιταλίας και θα πρέπει μέχρι τις 13 Νοεμβρίου η ιταλική κυβέρνηση να υποβάλει το αναθεωρημένο σχέδιο του προϋπολογισμού. Ο διάλογος με τις ιταλικές αρχές θα συνεχιστεί και θα είναι εποικοδομητικός διάλογος", πρόσθεσε.

  Επισήμανε παράλληλα ότι άλλες πέντε χώρες έδωσαν σήμερα επιπλέον πληροφορίες για τα σχέδια των προϋπολογισμών τους στην Κομισιόν.

  Ανθεκτικές οι τράπεζες

  Οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν επίσης για τα αποτελέσματα των τελευταίων stress tests στις συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

  "Συμφωνήσαμε ότι αν και έχει αυξηθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών, κάποια θέματα από το παρελθόν παραμένουν και ιδιαίτερα η ανάγκη να μειωθούν περαιτέρω τα κόκκινα δάνεια", δήλωσε ο Σεντένο.

  Εμβάθυνση ΟΝΕ

  Ο κ. Σεντένο επισήμανε ότι πέρα από τους προϋπολογισμούς, το Eurogroup συζήτησε  την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ μετείχε για τελευταία φορά η κα Νουί ως επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

  Επίσης συζητήθηκε η εμβάθυνση της Ευρωζώνης, αλλά και οι επιπτώσεις από την αλλαγή πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο πεδίο της αναμόρφωσης του ESM επισημάνθηκε ότι έγινε εκτενής συζήτηση και πρόοδος και ότι πρέπει οι αλλαγές να ολοκληρωθούν έως τον Δεκέμβριο.

  Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ έδωσε έμφαση στον μετασχηματισμό  του και στην νέα δομή των προληπτικών γραμμών.

  Επιβεβαιώθηκε τέλος από τον κ. Σεντένο το έκτακτο Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου που θα αφιερωθεί κυρίως στην εμβάθυνση της ΟΝΕ.

  Παράλληλα, ο επίτροπος Μοσκοβισί προανήγγειλε την ανακοίνωση των προβλέψεων της Κομισιόν την Πέμπτη και των εκθέσεων για τους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών στις 21 Νοεμβρίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων