Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Νοε-2018 08:15

  Στα ελληνικά NPLs επενδύει η EBRD

  Στα ελληνικά NPLs επενδύει η EBRD
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Την σφραγίδα του κύρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD), λαμβάνουν τα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών που έχουν πωληθεί σε διεθνή funds, λειτουργώντας ενισχυτικά για τις πωλήσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν.

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά "κόκκινα" δάνεια είναι ισχυρό, με τα funds να αναμένουν πωλήσεις τεσσάρων με έξι νέων "πακέτων" εξασφαλισμένων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες εντός των προσεχών δύο τετραμήνων. Άμεσα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η πώληση του "πακέτου" εξασφαλισμένων NPLs της Alpha Bank, Jupiter, το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα αγοραστεί από το fund Apollo που είχε χάσει στο "νήμα" από την Bain Capital, το Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς.

  Δίνοντας την δική της ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς NPLs, η EBRD, μετά την επενδυτική τοποθέτησή της στο χαρτοφυλάκιο Venus της Alpha Bank, προχώρησε και σε επένδυση σε χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο καταναλωτικών NPLs, Arctos.

  H επένδυση της EBRD έγινε από κοινού με το IFC, την εταιρία τιτλοποιήσεων APS Delta και το επενδυτικό fund Balbec Capital LP. Το ύψος της συνολικής επένδυσης ανήλθε σε 50 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο της EBRD να ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ.

  Υπενθυμίζεται ότι το χαρτοφυλάκιο Arctos, που αποτελείται από καταγγελμένα καταναλωτικά δάνεια και οφειλές από πιστωτικές κάρτες χωρίς εξασφαλίσεις, πωλήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, έναντι τιμήματος 50 εκατ. ευρώ στην τσεχική επενδυτική εταιρεία APS Investments. Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου που μεταβιβάστηκε ανερχόταν σε 2,2 δισ. ευρώ (385 εκατ. ευρώ μεικτής λογιστικής αξίας) και το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 5% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου, που διαμορφώνεται στο 1 δισ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Τράπεζα Πειραιώς δεν διατήρησε έλεγχο στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο που πέρασε στην κυριότητα της APS, η οποία έχει συνολικά υπό διαχείριση δάνεια 5,5 δισ. ευρώ.

  Η πρώτη επένδυση της EBRD έγινε στο χαρτοφυλάκιο Venus της Alpha Bank. Στο χαρτοφυλάκιο αυτό η EBRD επένδυσε 25 εκατ. ευρώ μαζί με το fund Waterfall Asset Management.

  Υπενθυμίζεται ότι το χαρτοφυλάκιο Venus της Alpha Bank είναι επίσης μη εξυπηρετούμενων και άνευ εξασφαλίσεων δανείων λιανικής, συνολικού υπολοίπου 3,7 δισ. ευρώ και συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο πωλήθηκε στην B2Holding τον περασμένο Μάρτιο. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 90 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 4,5% επί του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου. Τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ανέλαβε η Cepal, θυγατρική της Alpha Bank και της Aktua. 

  Οι δύο επενδύσεις σε ελληνικά χαρτοφυλάκια NPLs που πραγματοποίησε η EBRD και οι οποίες αναμένεται να έχουν συνέχεια, θα συμβάλουν στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών. Η EBRD έχει συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης για την υποστήριξη των ενεργειών μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικά στις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Στην Ελλάδα, με στόχο την στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, η EBRD έχει επενδύσει από το 2015 κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 40 projects.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ