Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Νοε-2018 21:23

  Ο ΕΦΚΑ επέστρεψε αναδρομικά μετά από απόφαση Πρωτοδικείου

  Ο ΕΦΚΑ επέστρεψε αναδρομικά μετά από απόφαση Πρωτοδικείου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα με τα αναδρομικά των συντάξεων, φέρνoυν, σύμφωνα με τον Σκάι, έγγραφο - ντοκουμέντο και αποφάσεις δικαστηρίων που έφερε στη δημοσιότητα ο σταθμός. 

  Την απόφαση καταρχάς, έλαβε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, που επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ πόσο σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς.

  Το δικαστήριο αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγόμενου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νυν ΕΦΚΑ να καταβάλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής. 

  Δεν είναι η πρώτη απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχους, ωστόσο, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, εδώ υπάρχουν δύο νέα δεδομένα: 

  Πρώτον, το πόσο όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ. Τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δυο συνταξιούχων, την προηγούμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου. Δεύτερον: για την αγωγή αυτή συνεδρίασε η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στις 7 Μαΐου, και αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει παραδεκτός και βάσιμος λόγος, αφού η απόφαση συνάδει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  Μάλιστα, σύμφωνα με τον Σκάι, η απόφαση των συμβούλων του κράτους να δεχθούν την απόφαση του ΣτΕ και να πληρωθούν οι συνταξιούχοι ελήφθη ενώ ο ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος έλεγε πως για τις περικοπές από το 2015 και μετά, θα υπάρξει νέα κρίση από το συμβούλιο της Επικρατείας.

  Έτσι, σύμφωνα με τον σταθμό, είναι σαφές πως μετά την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2012 κύριας, επικουρικής και δώρων, τα Ταμεία είναι υποχρεωμένα να συμμορφωθούν και να καταβάλλουν τα ποσά, που επιδικάστηκαν για το χρονικό διάστημα Ιουνίου - Δεκεμβρίου 2015, για το όποιο κατατέθηκε και η αγωγή.

  Οι συνταξιούχοι έχουν κάνει αγωγές και για τις περικοπές που ακολούθησαν από το 2016 και μετά, οι όποιες θα εκδικαστούν τον Ιανουάριο του 2019.

  "Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού θεωρεί πως δεν είναι σκόπιμες οι εφέσεις σε πρωτόδικες αποφάσεις όταν αυτές είναι εναρμονισμένες με την απόφαση του ΣτΕ... πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των αναδρομικών μετά την πρώτη Ιουνίου του 2015" τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

  "Σε ό,τι αφορά το ποσό που υποχρεώθηκε να καταβάλλει ο ΕΦΚΑ, μπορούσε να προσβληθεί με έφεση, πλην όμως δεν ασκήθηκε κανένα ένδικο μέσο, καθώς αποφασίστηκε η μη άσκησης εφέσεως λόγω μη συνδρομής παραδεκτού και βάσιμου λόγου" διευκρίνισε ο δικηγόρος των συνταξιούχων Βαγγέλης Τσικαρδώνης. 

  "Η προσέγγιση του ΝΣΚ, επιβεβαιώνει το ότι στις περιπτώσεις αυτές τα νομικά θέματα είναι λυμένα από την ολομέλεια του ΣτΕ, αρά οποιαδήποτε άσκηση ένδικων μέσων αποβλέπει απλά και μόνο στην καθυστέρηση της επιδίκασης των ποσών στους συνταξιούχους" σημείωσε ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος.

  Όπως τόνισε από πλευράς του στον σταθμό ο πρόεδρος Πανελλαδικού Συλλόγου Συνταξιούχων Κώστας Πράπας "τα δυο μελή μας πρωτόδικα δικαιώθηκαν και μάλιστα πήραν τα χρήματα τους εντόκως. Δεν ασκήθηκε καμία έφεση...Και μάλιστα αυτές τις μέρες πήραν τα χρήματα για 6 μήνες... από Ιούνιο 2015 μέχρι Δεκέμβριο του 2015.

  "Ουδέν σχόλιον, πρώτα θα μελετήσουμε την απόφαση" σχολίασαν στον Σκάι πηγές του υπουργείου Εργασίας. Όπως μεταδίδει ο σταθμός, σε κάθε περίπτωση δημιουργείται δεδικασμένο, και αναμένονται παρόμοιες αποφάσεις από τα δικαστήρια, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει ήδη αποδεχθεί τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων