Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Νοε-2018 15:32

  EBRD: Πλήγμα στην επενδυτική εμπιστοσύνη από τη μη ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων

  EBRD: Πλήγμα στην επενδυτική εμπιστοσύνη από τη μη ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Οποιαδήποτε αναστροφή των μεταρρυθμίσεων ή αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση της χώρας θα μπορούσε να βλάψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να χαμηλώσει τις προοπτικές ανάπτυξης", αναφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε νέα της έκθεση στην οποία περιλαμβάνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των οικονομιών στις οποίες επενδύει.

  Η τράπεζα κάνει σαφές ότι στην Ελλάδα "η οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται από τις βιώσιμες μεταρρυθμίσεις κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα". Η EBRD εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα αναμένεται να είναι της τάξεως του 2,2% το 2018 και 2,3% το 2019 (σ.σ. το ΥΠΟΙΚ προβλέπει 2,1% φέτος και 2,5% το 2019).

  Κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των κόκκινων δανείων (NPLs), ενώ κάνει λόγο για κάμψη των δαπανών το 1ο εξάμηνο.

  Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα αναφέρει ότι "η οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2017 συνεχίστηκε το 2018. Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2017 ακολουθήθηκε φέτος από την επιτάχυνση της ανάπτυξης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 κατά 2,2% σε ετήσια βάση". Η Τράπεζα αναφέρει ότι η ανάκαμψη στηρίχθηκε στην άνοδο των εξαγωγών που αποτελούν,  μακράν των υπολοίπων παραγόντων, την κύρια κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.

  Η ιδιωτική κατανάλωση έχει επίσης συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη κατά το 2018, αναφέρει η EBRD. Ωστόσο, οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως και οι επενδύσεις, επισημαίνει.

  Αναφέρει ακόμη ότι  η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύθηκε από την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2018 από το πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, "μετά από μια σταθερή περίοδο μεταρρυθμίσεων". Σημειώνει επίσης τη δέσμευση των εταίρων για περαιτέρω μέτρα στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του μεσοπρόθεσμα.

  Επισημαίνει παράλληλα ότι "η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα βελτιώνεται, αλλά η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει ανησυχητική καθώς το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να επιβαρύνεται από ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων".

  Η Τράπεζα αναφέρει ότι "οι συστημικές τράπεζες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας μια ποικιλία εργαλείων και σύμφωνα με στόχους που έχουν συμφωνηθεί με την Τράπεζα της Ελλάδος".

  Δ. Καδδά

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων