Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Νοε-2018 07:35

  Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν οι φαρμακοβιομήχανοι

  Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν οι φαρμακοβιομήχανοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τη μια πλευρά οι συνεχείς μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων και των σκευασμάτων εκτός πατέντας προστασίας, που αποτελούν το βασικό χαρτοφυλάκιο της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, από την άλλη πλευρά η αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να ελέγξει τις δαπάνες του φαρμάκου και να μειώσει τον όγκο των επιστροφών με τις οποίες βαρύνονται οι επιχειρήσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι υπερβάσεις.

  Κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας το κλίμα για τους χειρισμούς των υπουργών Α. Ξανθού και Π. Πολάκη ήταν βαρύ και όπως προειδοποίησαν οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών, υπάρχουν ήδη αιτήσεις για 700 οικονομικά φάρμακα που διατίθενται πλέον κάτω του κόστους να βγουν από τη θετική λίστα, δηλαδή να μην αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

  "Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα δούμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αποσύρσεις φαρμάκων. Eμείς έχουμε επιλέξει να μείνουμε Ελλάδα και για αυτό πρέπει να τιμωρούμαστε; Αντέχουμε χάρη στις συνεργασίες που έχουμε στο εξωτερικό" υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ και αντιπρόεδρος Δ.Σ. ELPEN Θεόδωρος Τρύφων.

  "Το χειρότερο από όλα είναι η διγλωσσία. Είναι δυνατόν μία κυβέρνηση να πετάει μπαλάκια ευθυνών από τον έναν στον άλλον;" ήταν τα ερωτήματα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, προέδρου της ΒΙΑΝΕΞ. Και συνέχισε: "Είναι δυνατόν ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια να λένε ότι "αναγνωρίζουμε τα προβλήματα, θα διορθώσουμε τα κακώς κείμενα" και άλλα τέτοια, και μετά να ρίχνουν τις ευθύνες προς τα κάτω; Δηλαδή, πώς χαράσσεται η κυβερνητική πολιτική; Ο καθένας κάνει του κεφαλιού του και αυτό είναι ανεκτό; Άρα, μιλάμε για κοροϊδία. Η κοροϊδία αποδεικνύεται γιατί υπάρχουν λύσεις, είναι μπροστά μας και αφορούν όλη την εγχώρια παραγωγή φαρμάκου. Και μάλιστα χωρίς δημοσιονομικό κόστος, στην περίπτωση της δικαιότερης κατανομής των υπερβάσεων".

  Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε από το 2009 που ήταν στα 5,1 δισ. ευρώ στα 1,954 δις. ευρώ το 2018. Στο επίκεντρο τέθηκε η υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών και των δαπανών υγείας και η λανθασμένη φαρμακευτική πολιτική που ακολουθείται σε κυβερνητικό επίπεδο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα γενόσημα, των οποίων οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 74,5% τα τελευταία εννιά χρόνια.

  "Έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι" συμπλήρωσε  ο πρόεδρος της DEMO  Δημήτρης Δέμος. "Οι εταιρείες άνω των 600 ατόμων παραμένουν κερδοφόρες γιατί έχουν συνεργασίες με εταιρείες του εξωτερικού. Το σύστημα όπως αυτό διαμορφώνεται έως και σήμερα δεν είναι βιώσιμο και δεν βοηθά τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, ενώ τα μέτρα όμως που έχουν ληφθεί έχουν ανακόψει την ανάπτυξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας" πρόσθεσε.

  Όπως εξήγησαν οι φαρμακοβιομηχανίες, η άμεση και έμμεση φορολογία των παραγωγικών επιχειρήσεων φτάνει στο 70% του τζίρου τους, ενώ οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται το ελληνικό φάρμακο οδηγούν σε αδιέξοδο πολλές εταιρείες του κλάδου με κίνδυνο τη δημιουργία μιας νέας γενιάς προβληματικών επιχειρήσεων.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ