Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Οκτ-2018 12:43

  Γιατί η σημερινή απόφαση της Κομισιόν για την Ιταλία ανησυχεί και την Ελλάδα

  Γιατί η σημερινή απόφαση της Κομισιόν για την Ιταλία ανησυχεί και την Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Η θεωρούμενη ως δεδομένη σήμερα αρνητική εκτίμηση της Κομισιόν για τον ιταλικό Προϋπολογισμό και τη στόχευσή του σε έλλειμμα 2,4% για το 2019, που θα ανακοινωθεί μετά το μεσημέρι, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς ήδη οι απώλειες σε μετοχές και ομόλογα στην ολιγόμηνη θητεία της κυβέρνησης Κόντε ξεπερνούν ήδη τα 302 δισ. ευρώ, ήτοι πάνω από το 10% του ΑΕΠ.

  Η Κομισιόν εξακολουθεί να "χρησιμοποιεί" την πίεση των αγορών για να αναγκάσει την ιταλική κυβέρνηση να προσαρμοσθεί, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ήδη έχει μεσολαβήσει η υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα από τη Moody's και αναμένεται νέα υποβάθμιση πριν από το τέλος του μήνα από την S&P. 

  H σκληρή διελκυστίνδα μεταξύ Ρώμης – Βρυξελλών και το που αυτή θα καταλήξει τους επόμενους μήνες, θα διαμορφώσει ένα εκρηκτικό οικονομικο-πολιτικό περιβάλλον λίγους μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές με συνέπειες σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. 

  Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες το διάγραμμα που αποτυπώνει την αύξηση των ιταλικών ομολόγων και των spreads, είναι σχεδόν ταυτόσημο με το διάγραμμα αύξησης της δημοτικότητας Σαλβίνι στην ιταλική πολιτική σκηνή...

  Παρ' όλα αυτά μέχρι τουλάχιστον τον Δεκέμβριο η κόντρα των κοινοτικών αρχών με το πρόγραμμα της ιταλικής κυβέρνησης δεν προβλέπεται να εκτονωθεί, όσο και αν στις Βρυξέλλες παράλληλα εξετάζονται ήδη κάποια σενάρια αμοιβαίων υποχωρήσεων μέσα στα όρια της κοινοτικής νομοθεσίας για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. 

  Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο στον οποίο απευθύνθηκε το Capital.gr για μια "ερμηνεία” των εξελίξεων, "η ένταση αυτή επηρεάζει θετικά τη στάση των ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι σε χώρες που εμφανίζονται με ένα δημοσιονομικό προγραμματισμό συνεπή στις υπάρχουσες δεσμεύσεις...”. 

  Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός όπως επισημαίνεται ότι η Ελλάδα παραμένει ακόμα ευάλωτη στις πιέσεις των αγορών και "αυτό θα παραμείνει έτσι όσο η αξιολόγηση (σ.σ. του δημόσιου χρέους) βρίσκεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα”. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι πιέσεις στην Ιταλία να μεταφέρονται εν μέρει στις αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών ομολόγων, όσο οι συνθήκες παραμένουν ως έχουν. 

  Κάποιες επιμέρους αλλαγές όμως, όπως για παράδειγμα η αλλαγή του ορίου που έχει επιβάλει η ΕΚΤ, στον όγκο των κρατικών ομολόγων που μπορούν να κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες (σήμερα περί τα 8 δισ. ευρώ), θα μπορούσαν να βελτιώσουν συνολικά το κλίμα και να απαγκιστρώσουν εν μέρει την "τύχη” των ελληνικών ομολόγων από τις ιταλικές πιέσεις.  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις από την ΕΚΤ που να δικαιολογούνται από τις αλλαγές που έχουν μεσολαβήσει από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, δεν θα πρέπει να αποκλείονται, ακόμα και πριν από τα τέλη του χρόνου. Η ψήφιση του προϋπολογισμού με εγκεκριμένες τις όποιες παρατηρήσεις από την Κομισιόν θα αποτελέσει κομβικό σημείο στην ενεργοποίηση των παρεμβάσεων αυτών. 

  Μια ακόμη παρατήρηση, από τις ίδιες πηγές, έχει επίσης ενδιαφέρον για τα ελληνικά πράγματα. Οι μέχρι στιγμής εξελίξεις και οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η ΕΚΤ αν και θα διακόψει όπως έχει εξαγγείλει το QE στο τέλος του έτους, δεν θα βιασθεί σε καμία περίπτωση να αρχίσει την απομείωση της επανεπένδυσης των τίτλων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της (από το QE) και οι οποίοι αρχίζουν να λήγουν. Επίσης οι ίδιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πολύ μικρή αύξηση των επιτοκίων από το καλοκαίρι του 2019, καθώς η διαδικασία αυτή θα προσκρούσει στις συνέπειες της οικονομικής επιβράδυνσης (από τα τέλη του 2019 στο 2020). 

  Σε ένα τέτοιο περιβάλλον και εφόσον συνεχισθεί η αναβάθμιση του ελληνικού χρέους, τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να ξαναβρεθούν στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων