Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Οκτ-2018 12:53

  Τα ραντεβού της Citi με επενδυτές στην Ασία, τι ειπώθηκε για Ιταλία και ελληνικά ομόλογα

  Τα ραντεβού της Citi με επενδυτές στην Ασία, τι ειπώθηκε για Ιταλία και ελληνικά ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Επαφές με επενδυτές και αξιωματούχους από Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα είχε η Citigroup τις προηγούμενες ημέρες κατά το ταξίδι της στο Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια στη Σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί. Όπως σημειώνει, το sell-off στα διεθνή χρηματιστήρια αν και συζητήθηκε δεν βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα, με τις εξελίξεις στην Ιταλία καθώς και τη μετάδοσή τους στην Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα, να αποτελούν ωστόσο ένα από τα κύρια θέματα.

  Όπως σημειώνει η Citi, τα βασικότερα θέματα των συζητήσεων με τους επενδυτές και τους αξιωματούχους στην Ασία ήταν τα εξής:

  Sell-off

  Οι ισχυρές ρευστοποιήσεις που μεταδόθηκαν από την Wall Street στις παγκόσμιες αγορές αν και απασχόλησαν τους επενδυτές και τους αξιωματούχους, θεωρήθηκαν απλά ως μία διόρθωση και για αυτόν τον λόγο δεν υπήρξαν έντονες ανησυχίες. Υπήρξαν ενδείξεις ότι το sell-off ήταν περισσότερο συγκεντρωμένο στις ΗΠΑ, καθώς οι μεγαλύτερες πιέσεις σημειώθηκαν στις αμερικάνικες μετοχές, η διόρθωση ήταν πιο έντονη στις μετοχές του αμερικάνικου τεχνολογικού κλάδου και το δολάριο σημείωσε βουτιά έναντι των περισσότερων νομισμάτων των αναπτυγμένων αγορών.  Αυτό, όπως επισημαίνει η Citi, ερμηνεύτηκε από τους επενδυτές στο Χονγκ Κονγκ και τους αξιωματούχους στο Μπαλί ως μία κίνηση profit taking ή περιορισμού της υπεραπόδοσης που έχουν καταγράψει οι μετοχές των ΗΠΑ. Ωστόσο αυτό που εκτιμάται ευρέως είναι πως τα υψηλότερα επιτόκια αναμένεται να πιέσουν περισσότερο τις μετοχές του κλάδου της "ανάπτυξης".

  Ανάπτυξη

  Το θέμα της παγκόσμιας ανάπτυξης, ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που συζητήθηκαν σε Μπαλί και Χονγκ Κονγκ. Οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι ακόμη αρκετά ισχυρή, αν και έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι επιβράδυνσής της. Από την πλευρά της η Citi εκτιμά πως η παγκόσμια ανάπτυξη έχει ήδη αρχίσει να επιβραδύνεται.

  Κίνα

  Οι Ασιάτες επενδυτές εμφανίστηκαν αρκετά απαισιόδοξοι για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Κίνας, καθώς οι εμπορικές εντάσεις γίνονται ολοένα και πιο επιζήμιες. Τελικά, αυτό αναμένεται να αποδυναμώσει το κινεζικό νόμισμα καθώς οι αρχές φαίνεται να δίνουν προτεραιότητα στη σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας βραχυπρόθεσμα παρά στην ενίσχυση της νομισματικής χαλάρωσης. Σε ό,τι αφορά τις αναδυόμενες αγορές, το κλίμα ήταν επιφυλακτικό λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed αλλά και της έλλειψης αντίδρασης από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής πολλών χωρών της περιοχής. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί επενδυτές που βλέπουν αξία στα assets των αναδυόμενων αγορών και είναι αισιόδοξοι σχετικά με κάποιους ιδιοσυγκρασιακούς κινδύνους (όπως οι εκλογές της Βραζιλίας και οι πολιτικές της Αργεντινής).

  Fed

  Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed είναι πιθανό να συνεχιστεί, σύμφωνα με τους επενδυτές και τους αξιωματούχους που συνάντησε η Citi στην Ασία, ωστόσο επισημάνθηκε πως τα πρόσφατα σχόλια του Powell δεν ήταν τόσο επιθετικά όσο ερμηνεύτηκαν από την αγορά. Η Citi αναμένει ότι η Fed θα επιδιώξει μια ουδέτερη αλλά όχι περιοριστική πολιτική και ως εκ τούτου ενδέχεται να σημάνει ότι προσεγγίζει το τέλος του κύκλου σύσφιξης αρκετά σύντομα (στους επόμενους 6 μήνες). Η ΕΚΤ είναι απίθανο να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων πριν από τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ είναι απίθανο επίσης να επιμηκύνει δραστικά τη διάρκεια των επανεπενδύσεων.

  Brexit

  Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με το Brexit, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στις επαφές με την Citi εκτιμούν πως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. θα επιτύχουν μια μεταβατική συμφωνία με τον κύριο κίνδυνο να εντοπίζεται στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι δηλαδή το deal δεν θα περάσει εκεί. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας, και αυτό το εμπόδιο θα ξεπεραστεί.

  Ιταλία - "μετάδοση" σε Ελλάδα

  Τέλος, ίσως το πιο σημαντικό θέμα στα ραντεβού της Citi με επενδυτές και αξιωματούχους, ήταν η Ιταλία. Όπως σημειώνει αναμένεται ευρέως ότι θα υπάρξει ρήξη μεταξύ Ρώμης και Κομισιόν για τον στόχο του ελλείμματος η οποία τελικά θα επιλυθεί (μέσω υψηλότερων spreads) με μία συμφωνία για χαμηλότερους στόχους.

  Οι συμμετέχοντες στις συναντήσεις σημείωσαν ότι τόσο η ΕΕ όσο και η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκουν μεγαλύτερη αντιπαράθεση, δεδομένης της τρέχουσας πρότασης του προϋπολογισμού. Η πρόταση θεωρείται επιζήμια από την προοπτική της ΕΕ για τέσσερις λόγους: λόγω της μεγάλης απόκλισης του στόχου για το έλλειμμα του 2019 σε σχέση με προηγούμενες δεσμεύσεις (έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ έναντι 0,8% που είχε αρχικά συμφωνηθεί), λόγω της έλλειψης προγραμματισμένης εξυγίανσης το επόμενο έτος, λόγω των μη ρεαλιστικών προβλέψεων για την ανάπτυξη και λόγω της κακής ποιότητας των μέτρων που ελήφθησαν (συμπεριλαμβανομένης της αντιστροφής της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό).

  Οι επενδυτές αναμένουν λοιπόν πως η ιταλική κυβέρνηση θα αλλάξει τους στόχους της για το έλλειμμα μόνο εάν τα spreads αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει η Citi, συζητήθηκε η έλλειψη μετάδοσης σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης και επισημάνθηκε από όλους πως τη μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα. Παρόλο που αυτό μπορεί να είναι καθησυχαστικό, μπορεί επίσης να ενθαρρύνει μια αυστηρότερη στάση από τις αρχές της ΕΕ ακόμη και εάν αυξηθούν τα ιταλικά spreads. Κατά την άποψη της Citi πάντως οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω ειδικά όταν οι οίκοι αξιολόγησης, όπως η Moody's και η S&P – προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες σε υποβάθμιση της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα, ενώ ακόμη πιο αρνητικό θα είναι να υπάρξει υποβάθμιση και των προοπτικών της χώρας σε αρνητικές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ