Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Οκτ-2018 16:00

  Πώς οι δημοσιονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ "στηρίζουν" τις τράπεζες

  Πώς οι δημοσιονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ "στηρίζουν" τις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Οι ανακοινώσεις χθες του ΔΝΤ από το Μπαλί, που θα διεξαχθεί η φθινοπωρινή Σύνοδος του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αποτυπώνουν μια έμμεση "στροφή" στον τρόπο που το Ταμείο εκτιμά την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών στην Ελλάδα. 

  Η βελτίωση αυτή αναμένεται ότι θα επηρεάσει συνολικά τις εκτιμήσεις για τη σταθερότητα του δημοσιονομικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο οι συστημικές τράπεζες καλούνται να πετύχουν τους εξαιρετικά υψηλούς στόχους ειδικά τη διετία 2019 – 2020. 

  Η "βελτίωση" αυτή αποτυπώνεται ιδιαίτερα στην εκτίμηση για υπέρβαση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του πρώτου κύκλου το 2023 οπότε το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3% έναντι αρχικής πρόβλεψης 1,5%, ήτοι πάνω από τον προβλεπόμενο στόχο της συμφωνίας του Ιουνίου. 

  Αυτή η "βελτίωση” του ορίζοντα, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων στην Αθήνα, θα λειτουργήσει θετικά και θα αντιρροπήσει εν μέρει τις πιέσεις που ασκούνται από τον SSM, του οποίου οι βάσεις προβλέψεων συνέκλιναν με εκείνες του ΔΝΤ και όχι της Κομισιόν. 

  Συνολικά το Ταμείο προβλέπει πλέον κάλυψη των προβλεπόμενων στόχων για τα υψηλά πλεονάσματα χωρίς να αναφέρεται σε "προϋποθέσεις", γεγονός που ερμηνεύεται ως πρόθεση του Ταμείου να αντιμετωπίσει διαφορετικά – και λιγότερο ανελαστικά – τα δύο μέτρα που είχαν συμφωνηθεί για τη διετία 2019 – 2020 (συντάξεις – αφορολόγητο). 

  Βασικό επιχείρημα στη νέα εκτίμησή του όσον αφορά το θέμα των συντάξεων είναι το γεγονός ότι τα ποσά των συντάξεων που θα περικοπούν στη βάση του μέτρου θα έχουν υψηλή (αρνητική) επίπτωση στη διαμόρφωση του ΑΕΠ καθώς επηρεάζουν άμεσα τις καταναλωτικές δαπάνες και τα φορολογικά έσοδα.   

  Οι πιέσεις όμως που εξακολουθεί να δέχεται το τραπεζικό σύστημα παραμένουν κεντρικής σημασίας ζήτημα το οποίο οδηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, σε ενεργοποίηση "εργαλείων" που θα διευκολύνουν την ταχύτερη επίτευξη των στόχων που αφορούν στα "κόκκινα δάνεια" την κρίσιμη διετία 2019 – 2020. Σε αυτό το μέτωπο έχουν αρχίσει ήδη συνεννοήσεις μεταξύ των ελληνικών και των αρμόδιων κοινοτικών αρχών.

  Στόχος όπως αναφέρεται αρμοδίως είναι να απαγκιστρωθεί έγκαιρα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τον συσχετισμό του με τις ιταλικές πιέσεις. 

  Και σ' αυτό φαίνεται να "βοηθά" η αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η "στροφή" του ΔΝΤ διευκολύνει και τις διαδικασίες που αφορούν στην ενεργοποίηση του τομέα της συμφωνίας του Ιουνίου για την επιστροφή των "κερδών" από τα ANFAs και SMPs που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες. Η ενεργοποίηση του μέτρου αυτού θεωρείται ότι θα επηρεάσει θετικά και το τραπεζικό περιβάλλον.   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων