Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Σεπ-2018 14:10

  Πρόβα αυξήσεων στο ρεύμα ελέω ρύπων

  Πρόβα αυξήσεων στο ρεύμα ελέω ρύπων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ανοιχτό το θέμα να μετακυληθεί στους καταναλωτές και στα τιμολόγια ρεύματος ολόκληρο ή μέρος του επιπλέον κόστους που έχει προκύψει για τη ΔΕΗ από την αύξηση των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, άφησε σήμερα ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης.

  "Παρατηρούμε τις διακυμάνσεις των διοξειδίων, η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να συνυπολογίζονται σε βάση 3μήνου ή 4μήνου, να γνωρίζουμε μεσοσταθμικά που κινούνται και στη συνέχεια τα κόστη να συνυπολογίζονται στο πως θα επιμεριστεί το κόστος. Θα δούμε τα αποτελέσματα στη βάση τριμήνου ή τετραμήνου” ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Ενέργειας. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ περιλαμβάνει στους σχεδιασμούς που κάνει όλους τους παράγοντες κόστους όπως αυτοί μεταβάλλονται και προφανώς και το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. 

  Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώθηκαν, προκύπτει ήδη από το 1ο εξάμηνο σημαντική επιβάρυνση της τάξης των 12 εκ. ευρώ για κάθε ένα ευρώ που αυξάνεται το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Ήδη οι τιμές στην αγορά έχουν ξεπεράσει τα 20 ευρώ ο τόνος από 9 ευρώ ο τόνος που ήταν η μέση τιμή αγοράς δικαιωμάτων για τη ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

  Πάντως ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση πανευρωπαϊκά για ρύθμιση της αγοράς των CO2 για να αποφεύγονται απότομες διακυμάνσεις που εδράζονται σε κερδοσκοπία, εκφράζοντας την αισιοοδοξία του ότι  θα υπάρξει βελτίωση στην αγορά των διοξειδίων.

  Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν στο περιθώριο της μονογραφής της συμφωνίας για την παραχώρηση του θαλάσσου πεδίου νοτιοδυτικά της Κρήτης αλλά και του θαλάσσιου πεδίου στον Κυπαρισσιακό κόλπο, μεταξύ του Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και των εταιρειών ΕΛΠΕ, ExxonMobil και Total. 

  Όπως είπε ο κ. Σταθάκης με τη μονογραφή των συμφωνιών που θα πρέπει να περάσουν από το ελεγκτικό συμβούλιο, να εγκριθούν οι στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ώστε στη συνέχεια να κυρωθούν από τη Βουλή, κλείνει ένας κύκλος παραχωρήσεων που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις συγκεκριμένες εταιρείες για την περιοχή της Κρήτης. 

  Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο των υδρογονανθράκων ενισχύουν όχι μόνο οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά την δυναμική όλης της περιοχής αλλά και της Ελλάδας. 

  Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου, ο κ. Σταθάκης ανέφερε:

  •    Για τον αγωγό East med  ότι προχωρούν οι τεχνικές συζητήσεις και με βάση το χρονοδιάγραμμα φιλοδοξία όλων των εμπλεκομένων πλευρών είναι να υπάρξει κατάληξη στο πλαίσιο συμφωνίας και στο τεχνικό κείμενο που θα λάβει το χαρακτήρα διακυβερνητικής συμφωνίας πριν το τέλος του έτους
  •    Για τη διασύνδεση της Κρήτης ότι η ελληνική πλευρά είναι ανοιχτή στο διάλογο για θέματα τεχνικής συμβατότητας εφόσον τηρούνται οι θεσμικές μέριμνες που ισχύουν και για τα άλλα διασυνοριακά έργα διασυνδέσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αδειοδότηση του έργου εγκρίθηκε στη βάση του MoU μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Euroasia και τηρείται απαρέγκλιτα η συμφωνία
  •    Για το διαγωνισμό για τους λιγνίτες της ΔΕΗ επιβεβαίωσε ότι έχει ζητηθεί παράταση από τους συμμετέχοντες και ότι υπάρχει ισχυρή αιτιολόγηση για να εγκριθεί για 1 μήνα. 
  •    Για το θέμα της λήξης των ωρών λειτουργίας της μονάδας του Αμύνταιου, διαβεβαίωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα συνεχίσουν το χειμώνα να έχουν τηλεθέρμανση. Τόνισε ότι το ΥΠΕΝ είναι σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και για το θέμα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις
  •    Για τις διαπραγματεύσεις ΔΕΗ βιομηχανίας για τα νέα τιμολόγια ανέφερε ότι το υπουργείο είναι ενήμερο και εξέφρασε την ελπίδα να έχουν αίσια κατάληξη
  •    Για τη διαχείριση των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ ανέφερε ότι αποτελεί βασικό στοιχείο του επιχειρησιακού πλάνου της εταιρείας και ότι είναι ένα θέμα που το παρακολουθεί στενά και το υπουργείο. Πρόσθεσε ότι ο πρώτος κύκλος της διαχείρισης των ανεξόφλητων από τη ΔΕΗ δεν είχε άσχημα αποτελέσματα. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ