Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Σεπ-2018 08:01

  Με προϋπολογισμούς ζημιών οι στόχοι των τραπεζών στον SSM για τα "κόκκινα" δάνεια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Με προϋπολογισμούς ζημιών οι στόχοι των τραπεζών στον SSM για τα "κόκκινα" δάνεια

  της Νένας Μαλλιάρα

  Με προϋπολογισμούς ζημιών θα συνοδεύεται η στοχοθεσία των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην τριετία 2019 – 2021, την οποία θα υποβάλουν οι τράπεζες στον SSM.

  Από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή οι στόχοι της προσεχούς τριετίας θα τεθούν στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών προς έγκριση, ώστε να υποβληθούν στον SSM στις 30 Σεπτεμβρίου.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι στόχοι δεν θα είναι απλά ποσοτικοί και ταυτόχρονα περιγραφικοί της στρατηγικής και των μέσων που θα ακολουθηθούν από την κάθε τράπεζα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Για πρώτη φορά, θα συνοδεύονται από προϋπολογισμούς ζημιών και συγκεκριμένα σε δύο κατευθύνσεις: αφενός των ζημιών που θα προκύψουν από τα "κουρέματα" σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αφετέρου των ζημιών που θα προκύψουν από τα ακίνητα που θα αποκτήσουν οι τράπεζες από τους πλειστηριασμούς, καθώς αυτά θα αγοραστούν στο 100% της αξίας που τα έχουν εγγράψει οι τράπεζες, αλλά θα μεταπωληθούν σε χαμηλότερες τιμές.

  Οι ανωτέρω προβλεπόμενες ζημίες που θα συνυποβληθούν στον SSM με τους στόχους για τη μείωση των NPEs κατά την προσεχή τριετία, ενισχύουν τη δυσκολία του εγχειρήματος που θα πρέπει να επιτύχουν οι τράπεζες. Θα κρίνουν δε, τις ενδεχόμενες μελλοντικές κεφαλαιακές τους ανάγκες, δίνοντας ήδη την εικόνα για το πώς εξελίσσονται αυτές μέσα στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2019.

  Όπως αποκάλυψε το "Κεφάλαιο" της 22ας Σεπτεμβρίου, τράπεζες και SSM έχουν συμφωνήσει σε σχέδιο δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με ορίζοντα την υποχώρησή τους κατά 53,6 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021.

  Με μία αναστροφή της πυραμίδας των "εργαλείων" για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων, όπου πλέον οι πωλήσεις συνεπικουρούμενες από τις τιτλοποιήσεις NPLs θα έρθουν στην κορυφή, υποσκελίζοντας τη συμβολή των ρυθμίσεων στην τρίτη θέση, μετά τους πλειστηριασμούς, οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους στα 35 δισ. ευρώ από 88,6 δισ. ευρώ όπως διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου 2018. Η μείωση αυτή θα επέλθει μέσα στην τριετία 2019 – 2021, με ζητούμενο την υποχώρηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κάτω του 20% στο τέλος του 2021 από 47,6% σήμερα.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πήχης για τον δείκτη NPEs έχει τεθεί στο 17%, στόχο που ο SSM είχε διαμηνύσει στις τράπεζες ως επιθυμητό για τα τέλη του 2021. Μάλιστα, ο SSM είχε ορίσει ως στόχο περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη κάτω του 10% το 2022, από 9% έως ιδανικά 6%.

  Ο άθλος που καλούνται να επιτύχουν σε πρώτη φάση οι τράπεζες, μειώνοντας κατά 53,6 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους έως τον Δεκέμβριο του 2021, μεταφράζεται σε ετήσια μείωση της τάξεως των περίπου 18 δισ. ευρώ (17,8 δισ.). Το ποσό αυτό, αν επιμεριστεί στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, υποχρεώνει την καθεμία από αυτές να μειώνει ετησίως τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της κατά 4,5 δισ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων