Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 23-Σεπ-2018 17:00

  Το μπρα ντε φερ Κομισιόν-ΔΝΤ για τη (μη) περικοπή των συντάξεων με "φόντο" το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου

  Το μπρα ντε φερ Κομισιόν-ΔΝΤ για τη (μη) περικοπή των συντάξεων με "φόντο" το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Δύο διαφορετικές "εισηγήσεις", που γράφονται από την Κομισιόν και από το ΔΝΤ, βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για τις συντάξεις και τα αντίμετρα του 2019.

  Οι εισηγήσεις/εκθέσεις αυτές θα πρέπει να "συκλίνουν", αλλά όχι απαραίτητα να... ταυτιστούν. Θα συνταχθούν σε τεχνικό επίπεδο, αλλά πλέον είναι σαφές ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι καθαρά πολιτικές και ο "χρόνος" λήψης τους πλέον οριστικοποιείται.

  Τα πρώτα νέα θα έρθουν από την Κομισιόν. Το δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο το "πόρισμα Κοστέλο" για την πρώτη μετα-μνημονιακή αξιολόγηση σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Ο λόγος για την πολυπόθητη έκθεση της Κομισιόν που θα αποτιμά τη μετα-μνημονιακή πορεία της χώρας και θα "εισηγείται" για την περικοπή ή μη των συντάξεων προς τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου.

  Η Κομισιόν "βλέπει" δημοσιονομικό χώρο, αλλά (προς ώρας) αρκετά χαμηλότερο από αυτόν που εκτιμά η κυβέρνηση (ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρθηκε από το Λονδίνο σε 900 εκατ. ευρώ το 2019). Ωστόσο, ακόμη είναι πολύ νωρίς για να προβεί η Επιτροπή σε οποιαδήποτε "συμπεράσματα", εξηγούν αρμόδιες πηγές, αιτιολογώντας έτσι και την εκτίμηση ότι η έκθεση θα ολοκληρωθεί τόσο αργά που θα "χαθεί" χρονικά η σύνοδος του Νοεμβρίου.

  Περιμένουν στοιχεία ΥΠΟΙΚ

  Η Κομισιόν ουσιαστικά δεν έχει λάβει πλήρες "ραπόρτο" από την ελληνική πλευρά για το δημοσιονομικό πλέγμα του 2019 και πιο πολύ για τις συντάξεις και τα αντίμετρα. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ φέρεται να υποσχέθηκε ότι όλα τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα την 1η Οκτωβρίου, με την κατάθεση του προσχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή.

  Παράλληλα, η Επιτροπή περιμένει τα αναλυτικά στοιχεία του Αυγούστου, που θα ανακοινωθούν την άλλη εβδομάδα, για να έχει μια πιο πλήρη εικόνα της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

  Έως τότε έχει γίνει πλέον αποδεκτό από όλους τους "θεσμούς" ότι δεν θα υπάρχουν τα αναγκαία δημοσιονομικά στοιχεία ούτως ώστε να οριστικοποιηθεί η "τεχνοκρατική" στάση των δανειστών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αναφορικά με το πιο κρίσιμο από τα μεγέθη: τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει φέτος, το 2019 και τα επόμενα χρόνια.

  Η Επιτροπή θεωρεί δεδομένο, πάντως, ότι καλύπτεται ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι είναι σε γενικές γραμμές πιθανό. Έτσι, αυτό που εξετάζεται είναι αν το μέτρο θα έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα (αν ισχύει, δηλαδή, ή όχι η άποψη της κυβέρνησης ότι λόγω της φυσικής γήρανσης του πληθυσμού η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στους παλαιούς συνταξιούχους δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών μεγεθών τις δεκαετίες 2030 2040), αλλά και αν θα υπάρχει επαρκής υπέρβαση στόχου (δηλαδή δημοσιονομικός χώρος) για κάποια από τα αντίμετρα που ζητά (κυρίως, αλλά όχι μόνο) το ΔΝΤ ώστε να δώσει τη συγκατάθεσή του ή έστω να υπάρξει η... ανοχή του.

  Η πολιτική μάχη

  Πέρα, όμως, από τη σφαίρα των "τεχνοκρατικών" επιχειρημάτων, υπάρχει και η μεγάλη πολιτική διαπραγμάτευση, η οποία είναι πολυεπίπεδη και έχει αρχίσει ήδη (αθόρυβα) να διεξάγεται. Πηγές των διαπραγματευτών εξηγούν ότι θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα.

  Θα αρχίσει να γίνεται εμφανής μετά τις διπλές εκλογές του Οκτωβρίου στη Γερμανία, που επιβάλλουν χαμηλούς τόνους, ειδικά μετά και τις χθεσινές δημοσκοπήσεις που φέρνουν την ακροδεξιά στη δεύτερη θέση. Όσο για την τελική απόφαση για τις συντάξεις, όποια και να είναι τα τεχνοκρατικά στοιχεία, "στο τέλος της ημέρας θα είναι καθαρά πολιτική", εξηγούν οι ίδιες πηγές.


  Ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

  Όσον αφορά τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που άστραψε και βρόντηξε ξανά την προηγούμενη Πέμπτη μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι το ζητούμενο είναι η έκθεση που θα ανακοινώσει στις αρχές του 2019 για την Ελλάδα να μην περιέχει αναφορές οι οποίες θα είναι "επιβλαβείς" για τις αγορές. Αυτό δεν σημαίνει, εξηγούν, ότι θα πρέπει απαραίτητα να συναινέσει πλήρως στο μείγμα δημοσιονομικών μέτρων που θα αποφασίσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση (έπειτα από διαπραγμάτευση με τους δανειστές της Ε.Ε.). Αυτό που ζητείται στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα εξ αποστάσεως (και θα εντατικοποιηθούν στη σύνοδο ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας της 12ης-14ης Οκτωβρίου στο Μπαλί) είναι να διασφαλιστεί η... σιγή του. Άλλωστε, θυμίζουν οι ίδιες πηγές, το ίδιο συνέβη και με το ζήτημα των τραπεζών και των αναγκών κεφαλαιοποίησής τους που είχε ανακύψει από πλευράς ΔΝΤ: Απαλείφθηκε οποιαδήποτε αναφορά για το θέμα στην έκθεση που ανακοίνωσε για την Ελλάδα το Ταμείο το 2018.

  Ο δημοσιονομικός "χώρος"

  Σε κάθε περίπτωση, ένας επαρκής δημοσιονομικός "χώρος" διευκολύνει πάρα πολύ τις πολιτικές ζυμώσεις και διευκολύνει ένα θετικό αποτέλεσμα για την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά όχι μόνο με τις συντάξεις, αλλά και με το αφορολόγητο του 2020. Και τούτο διότι έτσι ικανοποιούνται κάποια από τα επιχειρήματα που προβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Τζέρι Ράις, στις δηλώσεις της προηγούμενης Πέμπτης, έκανε σαφές ότι η περικοπή των συντάξεων είναι επιθυμητή όχι για διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων (καθώς, όπως είπε, σε γενικές γραμμές ικανοποιούνται οι στόχοι που έχουν τεθεί, αν και ακόμη είναι πρώιμο για να υπάρξει τελική απάντηση). Εξήγησε ότι πρέπει να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν οι στοχευμένες παρεμβάσεις στο πεδίο του κοινωνικού κράτους αλλά και των φοροελαφρύνσεων. Δηλαδή για να γίνουν τα αντίμετρα που πρότεινε κυβέρνηση από τη ΔΕΘ, αλλά και τα υπόλοιπα αντίμετρα του πακέτου 2019-2020 για τα οποία δεν "μίλησε" ο πρωθυπουργός.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων