Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Σεπ-2018 16:36

  Ο Τσακαλώτος σε ταξίδι αναζήτησης "αξιοπιστίας" στις αγορές

  Ο Τσακαλώτος σε ταξίδι αναζήτησης "αξιοπιστίας" στις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Σε μία προσπάθεια να προωθήσει τη βελτιωμένη εικόνα του δημόσιου χρέους και των προοπτικών της οικονομίας σε συνθήκες ανοικτής αγοράς –αν και χωρίς την υποστήριξη του QE– ο Υπ. Οικονομικών ταξιδεύει (αύριο) στο Λονδίνο, μετά τις προσπάθειες που έχουν προηγηθεί σε Βοστόνη - Νέα Υόρκη, προκειμένου να παρουσιάσει "τα ισχυρά στοιχεία της βελτιωμένης 'βιωσιμότητας' και 'σύνθεσης' του χρέους...”.

  Με αφορμή το roadshow του ελληνικού Χρηματιστηρίου, το οποίο θα διεξαχθεί στη βρετανική πρωτεύουσα, ο κ. Τσακαλώτος θα έχει επαφές και την επόμενη ημέρα με εκπροσώπους επενδυτικών φορέων και όπως προκύπτει από ενημέρωση του περιβάλλοντος του Υπουργείου, θα ακολουθήσει νέα παρέμβαση, αυτή την φορά στις ασιατικές αγορές στις αρχές του επόμενου μήνα. 

  Το εγχείρημα της επιστροφής στις αγορές έχει αποδειχθεί –όπως παραδέχονται στελέχη της κυβέρνησης– περισσότερο δύσκολο από ό,τι αρχικά είχε υπολογισθεί. 

  Οι αγορές εξ αρχής –με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης–επιδεικνύουν τις επιφυλάξεις τους, οι οποίες μεταξύ άλλων αποτυπώνονται στα διαρκή σκαμπανεβάσματα των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων που εμφανίζονται σχεδόν με ένα σταθερό τρόπο συναρτημένα με τις ανησυχίες... για το ιταλικό δημόσιο χρέος (!).

  Πράγματι το διάγραμμα της πορείας των spreads και των αποδόσεων εμφανίζεται να επηρεάζεται πολύ περισσότερο από τα διαρκή σκαμπανεβάσματα της αγοράς λόγω των ανησυχιών που αφορούν στον ιταλικό προϋπολογισμό και κατά συνέπεια στην τύχη των ιταλικών ομολόγων, παρά από τα εσωτερικά ζιγκ – ζαγκ της εγχώριας οικονομικής σκηνής... 

  Και αυτό σημαίνει ότι στις αγορές εκτιμάται ακόμα ως καθοριστικό για το ελληνικό δημόσιο χρέος το διεθνές περιβάλλον, περισσότερο από ό,τι οι "διασφαλίσεις” που έχουν επιτευχθεί από το τελευταίο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

  Αυτή την αντίληψη επιχειρούν να "διορθώσουν” τόσο από το ΥΠΟΙΚ όσο και από τον ΟΔΔΗΧ με τις αλλεπάλληλες επαφές με επενδυτές στο εξωτερικό. Επαφές οι οποίες θα επεκταθούν πέραν των ΗΠΑ και της Ε.Ε. και στην Ασία από τον επόμενο μήνα. 

  Όπως υποστηρίζεται από αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τόσο στο ΥΠΟΙΚ όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, "υπάρχει σημαντικό περιθώριο να βελτιωθεί η εικόνα του ελληνικού χρέους στις αγορές, καθώς δεν έχουν γίνει επαρκώς οικεία και σαφή τα νέα στοιχεία που το καθιστούν πλέον ως προς τη σύνθεσή του καθαρά βιώσιμο σε έναν ορίζοντα δεκαετίας, που διασφαλίζεται όμως και πέραν αυτής από την απόφαση να επανεξετασθεί αν υπάρξει ανάγκη μετά το 2032...”.  

  Αυτά τα στοιχεία επιχειρείται να αναδειχθούν "χωρίς να υπάρχει καμία βιασύνη ως προς το αποτέλεσμα” αφού δεν υπάρχει στον ορατό ορίζοντα άμεση ανάγκη δανεισμού. 

  Σε κάθε περίπτωση όμως αναγνωρίζεται ότι η πίεση στα spreads συνδέεται και με τις ανησυχίες που υπάρχουν στις αγορές για την τύχη του ιταλικού προϋπολογισμού. Αναμένεται πάντως ότι η κατάσταση στο μέτωπο αυτό θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει μέσα στον Οκτώβριο, γεγονός που θα συμβάλει στο να ηρεμήσουν και οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα. 

  Εκεί που όπως αναγνωρίζεται και στο οικονομικό επιτελείο η πίεση δεν θα πάψει για τον ορατό χρονικό ορίζοντα και αναμφίβολα επηρεάζει τη συνολική κατάσταση στην οικονομία της χώρας, είναι η εικόνα στο τραπεζικό σύστημα όπου το ιδιωτικό χρέος παραμένει μία ωρολογιακή βόμβα για την οποία κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα λόγω της έντασης και της έκτασης στο πρόβλημα των NPLs...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων