Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Σεπ-2018 18:16

  Θεσμοί: Συζητήσαμε για προϋπολογισμό και κόκκινα δάνεια

  Θεσμοί: Συζητήσαμε για προϋπολογισμό και κόκκινα δάνεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:07

  Η δημοσιονομική κατάσταση και οι προοπτικές της, όπως αυτές θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο προϋπολογισμού, αλλά και η μείωση των κόκκινων δανείων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, σύμφωνα με την επίσημη, καθιερωμένη, κοινή ανακοίνωση που ακολουθεί κάθε "αποστολή".

  Αναφέρεται επίσης ότι η 1η έκθεση σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο μαζί με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν.

  Πάντως, στην μονοσέλιδη ανακοίνωση, την πρώτη της μεταπρογραμματικής περιόδου, δεν υπάρχει καμία αναφορά από τους Θεσμούς για το ζήτημα των συντάξεων (σ.σ. που προκάλεσε "σάλο" σήμερα μετά το τηλεγράφημα του ΑΜΠΕ που διέψευσαν και κυβερνητικές πηγές). Αν και η απάντηση είχε έρθει νωρίτερα για το θέμα αυτό κατά την τακτική ενημέρωση στις Βρυξέλλες.

  Αναλυτικά στην "Δήλωση κλιμακίων μετά την πρώτη μετα-προγραμματική αποστολή στην Ελλάδα" αναφέρεται:

  "Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη μεταπρογραμματική αποστολή στην Ελλάδα. Στις συναντήσεις μετείχαν τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο πλαίσιο του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης.

  Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής. Η Επιτροπή ενεργοποίησε επίσης το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας βάσει του κανονισμού 472/2013 για την Ελλάδα, που τέθηκε σε εφαρμογή με το τέλος του προγράμματος.

  Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις για την κατάσταση και τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μεταπρογραμματική περίοδο καθώς και για την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει να εφαρμόζει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό περιλάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα συμβάλουν στην προετοιμασία του Σχεδίου Δημοσιονομικού Προγράμματος για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων,  κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στην μετά το πρόγραμμα περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε βασικά ζητήματα πολιτικής.

  Ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής".

  Τα τρία επιχειρήματα του ΥΠΟΙΚ για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων

  Το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων έθεσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στους επικεφαλής των θεσμών, επιστρατεύοντας τρία επιχειρήματα.

  Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά της συζητήσεις με τους θεσμούς, που ολοκληρώθηκαν σήμερα, η ελληνική πλευρά παρουσίασε στοιχεία βάσει των οποίων:

  1. Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό. 

  2. Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων. 

  3. Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού  συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες. 
  Και για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά κατέθεσε στοιχεία και πίνακες σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα. 

  Οι ίδιοι οικονομικοί παράγοντες ανέφεραν επίσης πως κατά τις συζητήσεις έγινε ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα εκείνων που έχουν από κοινού συμφωνηθεί να υλοποιηθούν και έχουν παράλληλα καταγραφεί και προτεραιοποιηθεί στην Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης. 

  Οι πηγές του ΥΠΟΙΚ σημείωσαν ακόμη πως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, μεταξύ άλλων:

  -επιβεβαιώθηκε σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις-  ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

  -συζητήθηκε η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων

  -συμφωνήθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σύγκλιση ως προς το δημοσιονομικό χώρο του 2019.

  -η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για τη διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, θα ακολουθήσει η έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας τον μήνα Νοέμβριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ