Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Σεπ-2018 18:45

  Η κυβέρνηση παραδέχεται πως οι ασφαλιστικές ελαφρύνσεις αφορούν μόνο 1 στους 4 επαγγελματίες

  Η κυβέρνηση παραδέχεται πως οι ασφαλιστικές ελαφρύνσεις αφορούν μόνο 1 στους 4 επαγγελματίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:15

  Επιβεβαίωσε και με το... παραπάνω,  με δική του ανακοίνωση το Υπ. Εργασίας  δημοσίευμα του Capital.gr σύμφωνα με το οποίο μόλις ένας στους τέσσερις επαγγελματίες θα δει ελάφρυνση στις εισφορές από το 2019, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της 83ης ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο.

  Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας η "ελάφρυνση των εισφορών για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ" αφορά συνολικά "250.000 μη μισθωτούς". Συνολικά, οι επαγγελματίες ανέρχονται κοντά στο 1 εκατομμύριο, ενώ συνολικά οι μη μισθωτοί (επαγγελματίες και αγρότες) ανέρχονται σε 1,5 εκατ…

  Όπως αναφέρει, αναλυτικότερα,  το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση, από την 1/1/2019, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά για την κύρια σύνταξη (117,2 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 74 ευρώ για αγρότες):

  - Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα στο 13,33% (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των μισθωτών).

  - Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.

  - Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται στην ελάχιστη βάση υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα. Πρόκειται για μια ακόμα παρέμβαση που θα ελαφρύνει ουσιαστικά τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και θα αυξήσει το πραγματικά διαθέσιμο εισόδημά τους’".

  Υπενθυμίζεται πως σχετικό δημοσίευμα του Capital.gr αναφερόταν πως  οι εξαγγελίες Τσίπρα  "δεν αφορούν 3 στους 4 επαγγελματίες, καθώς αυτοί δηλώνουν εισόδημα έως 7.032 ευρώ, ενώ οι εξαγγελίες αφορούν  όσους δηλώνουν πάνω από 7.032 ευρώ.

  Την ίδια στιγμή η μείωση στο ποσό που πρέπει να καταβάλλει 1 στους 4 επαγγελματίες ως εισφορές είναι υποδιπλάσια σε σχέση με εκείνη που προβάλλει η κυβέρνηση, καθώς από το 2019 καταργείται η έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού των εισφορών.

  Εξάλλου, αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, όπως δεσμεύθηκε ο κ. Τσίπρας, θα αυξηθούν οι κατώτατες εισφορές για τη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών.

  Τέλος, η ενιαία εισφορά 64,5 ευρώ υπέρ του επικουρικού-εφάπαξ για μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος είναι άδικη, για όσους δηλώνουν κάτω από 7.032 ευρώ".

  ‘Έτσι πρακτικά, μία πολύ μεγάλη μερίδα αυταπασχολούμενων μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων δεν θα δει καμία ουσιαστική  ελάφρυνση, καθώς ενώ θα μειωθούν κατά 12% -13% οι εισφορές από την 1η Ιανουαρίου 2019 για κύρια ασφάλιση –υγεία, θα πρέπει να πληρώσουν εισφορές … 11% για επικουρικό και εφάπαξ επί του βασικού μισθού (586 ευρώ). 

  Έτσι, οι ανακοινώσεις Τσίπρα, θα έχουν πιθανόν δημοσιονομικό ουδέτερο χαρακτήρα, καθώς όσα θα χάσουν τα ταμεία από τη μείωση των εισφορών κύριας ασφάλισης (150 εκατ. ευρώ) από το 2019, άλλα τόσα αναμένεται πιθανόν να εισπράξουν  από τις νέες εισφορές για το επικουρικό -  εφάπαξ (150 -160 εκατ. ευρώ). Ερώτημα, πάντως, αποτελεί το αν οι εισφορές για επικουρικό –εφάπαξ  θα επιβληθούν αναδρομικά, δεδομένου ότι τυπικά, βάσει νόμου Κατρούγκαλου, ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2017. 

  Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι υπόχρεοι καταβολής των εν λόγω εισφορών ενδέχεται να έχουν τουλάχιστον  διπλή επιβάρυνση, καθώς πέραν από τις τρέχουσες θα πρέπει να εξοφλούν από το 2019, έστω και σταδιακά, τις εισφορές των δύο προηγούμενων χρόνων (2017 -2018). Οι δε πιθανές αναδρομικές εισφορές θα είναι για πολλούς αυξημένες, καθώς μεταξύ 2017 -2018 αυξήθηκε η βάση υπολογισμού τους…

  Ένα άλλο ζήτημα το οποίο προκύπτει από τα παραδείγματα τα οποία δίδει το Υπουργείο Εργασίας (βλέπε παρακάτω) είναι το αν ισχύουν οι κλιμακωτές εκπτώσεις έως 50% για όσους αυταπασχολούμενους επιστήμονες (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) για όσους δηλώνουν εισόδημα από 7032 ευρώ έως 58.000 ευρώ.  Για παράδειγμα για εισοδήματα μεταξύ 7032 -13.000 ευρώ ισχύει έκπτωση 50% σε όλες τις εισφορές, για την περίοδο 2017 -2020. Ωστόσο, κάθε άλλο παρά φαίνεται καμία τέτοια έκπτωση στο αποτέλεσμα υπολογισμού της νέας εισφοράς κύριας ασφάλισης με το νέο συντελεστή (13,33%).

  Παραδείγματα υπουργείου Εργασίας
   

  Ελεύθεροι Επαγγελματίες


  Επιστήμονες - Δικηγόροι και Μηχανικοί

  eisforesb


  Επιστήμονες - Γιατροί

  eisforesc


  Αγρότες

  eisforesd

   

  Διαβάστε ακόμη:
  Η αλήθεια πίσω από τις εξαγγελίες για "μείωση" των εισφορών

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ