Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Αυγ-2018 11:45

  Moody’s: Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει την παγίδα του Σίσυφου

  Moody’s: Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει την παγίδα του Σίσυφου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει σε έκθεσή της για την Ελλάδα η Moody’s προειδοποιώντας πως η ελληνική οικονομία είναι πολύ εύκολο να χάσει το έδαφος που έχει κερδίσει έως τώρα, πέφτοντας στην "παγίδα του Σίσυφου". Για αυτό ο οίκος προειδοποιεί ότι είναι ζωτικής σημασίας για την συνέχιση της ανάκαμψης η τήρηση των δεσμεύσεων και η διατήρηση της αξιοπιστίας. 

  Όπως σημειώνει, η Ελλάδα ανακάμπτει από μια παρατεταμένη κρίση χρέους, καθώς η οικονομία της επεκτάθηκε για πέντε διαδοχικά τρίμηνα, εμφανίζοντας τις καλύτερες επιδόσεις από το 2005-2006. Ωστόσο, όπως εξηγεί η Moody’s, παρότι η ανάπτυξη ήταν σταθερή, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για τις πηγές της: οι εξαγωγές συνήθως ήταν θετικές, όμως όχι και η κατανάλωση και οι επενδύσεις.

  Σύμφωνα με την Moody’s, η οικονομική ανάπτυξη θα διατηρήσει τον ρυθμό της τα επόμενα χρόνια. Η κατανάλωση θα συμβάλει περισσότερο στο ΑΕΠ, καθώς η αγορά εργασίας βελτιώνεται, οδηγώντας σε μισθολογικές αυξήσεις και ενισχύοντας τα εισοδήματα και τις δαπάνες. Ο πληθωρισμός, που κινείται σε μέτρια επίπεδα από το 2017, θα αρχίσει να ανεβαίνει κλείνοντας σιγά σιγά το χάσμα του 1% με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Η ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη έχει θετικό αντίκτυπο στη χώρα, όσον αφορά τόσο τις βελτιωμένες εξαγωγές όσο και τη μεγαλύτερη εισροή τουριστών στη Μεσόγειο.

  Όπως αναφέρει ο οίκος, παρότι υπάρχουν αρκετές εξωτερικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να διακόψουν την οικονομική ανάκαμψη (όπως οι εντεινόμενες πολιτικές προστατευτισμού και ο εμπορικός πόλεμος), η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο βασικά εσωτερικά ρίσκα για μια βιώσιμη επιστροφή στις διεθνείς αγορές. 

  Πρώτον, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους πιστωτές, εφαρμόζοντας τα συμφωνηθέντα ώστε να μην χαθεί η αξιοπιστία που κερδήθηκε από την ολοκλήρωση των μνημονίων. 

  Δεύτερον, η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολιτικά ρίσκα. Ένα από αυτά είναι οι επικείμενες εκλογές στις αρχές του 2019 που μπορεί να αυξήσουν την αβεβαιότητα ως προς το αν θα εφαρμοστούν οι πολιτικές που είναι απαραίτητες ώστε το κρατικό χρέος να παραμείνει βιώσιμο. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων