Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Αυγ-2018 12:15

  Ξανά η Ελλάδα στο επίκεντρο του EWG – κρας τεστ για μέτρα και εποπτεία στις 30/8

  Ξανά η Ελλάδα στο επίκεντρο του EWG – κρας τεστ για μέτρα και εποπτεία στις 30/8
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το επόμενο επίσημο ραντεβού των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δοθεί και έχει οριστεί για τις 30 Αυγούστου. Ο λόγος για την πρώτη σύνοδο των επιτελών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για το Euroworking Group.

  Στη σύνοδο, αναμένεται να ξεδιπλωθεί η θέση των θεσμών για το ελληνικό ζήτημα, όπως αυτή συνεχίζει να γίνεται φανερή μέσα από διαδοχικά "μηνύματα" που φτάνουν από το εξωτερικό. Ο λόγος για το μήνυμα όπως αυτό μεταφέρθηκε μέσα από τις χθεσινές προειδοποιήσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ για πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων και κατά τη μεταμνημονιακή εποχή. Το ίδιο μήνυμα μεταφέρθηκε και μέσα από την απόφαση της Γερμανικής Βουλής για την κατά γράμμα εφαρμογή όσων προβλέπει το Μνημόνιο (με ψήφισμα να μην εγκρίνει μέρος των αποφάσεων για το χρέος αν αυτές οι δεσμεύσεις ανατραπούν). 

  Η θέση αυτή των θεσμών, αναμένεται να "ακουστεί" ξανά τις επόμενες ημέρες, όσο θα κορυφώνονται οι διαδικασίες εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, αλλά και όσο θα συνεχίζεται η προσπάθεια της Κυβέρνησης να σχηματοποιήσει το πλαίσιο των αποφάσεων για αφορολόγητο/συντάξεις, το "καλάθι" του "δημοσιονομικού χώρου" 750 εκατ. ευρώ του 2019, αλλά και του μερίσματος 500-900 εκατ ευρώ που σχεδιάζει να διανείμει φέτος από το υπερπλεόνασμα.

  Το EWG της 30ης Αυγούστου, θα προετοιμάσει το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου. Θεωρείται υψηλής σημασίας για δύο λόγους που σχετίζονται με τη χρονική συγκυρία:

  * Πρώτον, θα αποτελεί την πρώτη σύνοδο που θα γίνει σε καθεστώς Ενισχυμένης μεταμνημονιακής Εποπτείας, σε μία συγκυρία κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρεί να αποκρυσταλλώσει το πακέτο παροχών της ΔΕΘ.

  * Δεύτερον, σε αυτή τη Σύνοδο θα οργανωθεί η πρώτη κάθοδος των δανειστών στην Αθήνα (η οποία προς το παρόν σύμφωνα με ελληνικές πηγές προσδιορίζεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου). Η κάθοδος θα έχει στο επίκεντρό της το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019 (που θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου). 

  Το προσχέδιο θα πρέπει αφενός να περιλαμβάνει τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης και αφετέρου να διατηρεί τη συμβατότητα με όσα έχουν συμφωνηθεί. Και τούτο γιατί θα αποτελέσει το "όχημα" της Ελλάδας  για να ενταχθεί στις 15 Οκτωβρίου στο ευρωπαϊκό εξάμηνο δηλαδή στη μεταμνημονιακή κανονικότητα.

  Παράλληλα, στη Σύνοδο του Eurο working Group θα αποκρυσταλλωθούν και οι θέσεις των κρατών -  μελών των οποίων η Βουλή θα συνεδριάσει εκ νέου τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο για να εγκρίνει τις παρεμβάσεις στο χρέος. Ο λόγος για μία διαδικασία που έχει τυπικό μεν χαρακτήρα, αλλά και αυτή θα επηρεαστεί από τη στάση της ελληνικής πλευράς (δεδομένων των πολύ δύσκολων ισορροπιών που πρέπει να τηρηθούν ειδικά στη γερμανική Βουλή ενόψει των εκλογών στη Βαυαρία τον Οκτώβριο).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων