Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Ιουλ-2018 08:02

  Ανακατεύεται η "τράπουλα" για τις νέες διοικήσεις των τραπεζών

  Ανακατεύεται η "τράπουλα" για τις νέες διοικήσεις των τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Στις αλλαγές σε επίπεδο ανώτατης διοίκησης των τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, πέφτουν οι προβολείς το αμέσως προσεχές διάστημα.

  Την "εισαγωγή" στις αλλαγές στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας των τραπεζών θα κάνει σήμερα, στην ετήσια γενική συνέλευση της Eurobank, ο Πρόεδρος της Τράπεζας, Νίκος Καραμούζης. Ο τελευταίος θα ανακοινώσει την αποχώρησή του από τη θέση του Προέδρου της Eurobank, κλείνοντας ουσιαστικά τον επαγγελματικό του κύκλο ζωής στον συγκεκριμένο τραπεζικό όμιλο. 

  Στην προ μηνός συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank, τα μέλη του Δ.Σ. πρότειναν στον κ. Καραμούζη να ανανεωθεί η θητεία του στη γενική συνέλευση του Ιουλίου, ωστόσο ο ίδιος αποφάσισε να παραμείνει στη θέση του Προέδρου μέχρι το τέλος Μαρτίου 2019.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το δ.σ. της Τράπεζας πρότεινε στον κ. Καραμούζη, μετά τον Μάρτιο του 2019 να παραμείνει σύμβουλος της Eurobank για ακόμη μία διετία. Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Τράπεζας έχει δηλώσει ότι μέχρι την αποχώρησή του τον Μάρτιο του 2019, θα συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά στην επίτευξη των στόχων της Eurobank  και στην απρόσκοπτη διαδικασία διαδοχής του. 

  Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο κ. Καραμούζης, με τη μεγάλη εμπειρία στον τραπεζικό χώρο και την ηγετική προσωπικότητα που διαθέτει - στοιχεία που συνδυαστικά αναβάθμισαν διεθνώς τον ρόλο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών όπου διατελεί Πρόεδρος από τον Δεκέμβριο του 2016 -, δεν επιθυμεί να βγει στην "σύνταξη". Αντιθέτως, όπως έχει δηλώσει, κατέληξε στην απόφαση να αποχωρήσει από Πρόεδρος της Eurobank γιατί επιθυμεί να αξιοποιήσει ενεργά το απόθεμα ενέργειας, εμπειρίας και δημιουργικότητας που διαθέτει και να επιδιώξει νέες επαγγελματικές προκλήσεις.

  Οι δηλώσεις αυτές του κ. Καραμούζη τον "συνδέουν" συνειρμικά με τις εν εξελίξει διαδικασίες για την επιλογή του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα. Πληροφορίες φέρουν τον κ. Καραμούζη να έχει περάσει τις προηγούμενες ημέρες από συνέντευξη για την εν λόγω θέση, αφήνοντας θετικότατες εντυπώσεις.

  Πράγμα που αν ισχύει, είναι απολύτως δικαιολογημένο αφού ο νυν Πρόεδρος της Eurobank έχει όχι μόνο βαθύτατη γνώση του ομίλου από τον οποίο αποχωρεί αφού δεν ήταν ένας απλός, μη εκτελεστικός Πρόεδρος (συμμετείχε επίσης στις Επιτροπές Κινδύνων, Υποψηφιοτήτων, Στρατηγικού Σχεδιασμού, ήταν μέλος στο Νομικό Επιστημονικό Συμβούλιο της Τράπεζας, μέλος του Δ.Σ. της Eurobank Cyprus, ενώ από το 1999 μέχρι το 2013 είχε διατελέσει και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, επικεφαλής του Wholesale Banking  του Ομίλου Eurobank), αλλά και βαθιά γνώση της Εθνικής Τράπεζας, όπου διετέλεσε υποδιοικητής από τον Μάιο του 1995 μέχρι το 1999 οπότε μεταπήδησε στη Eurobank.

  Η αποχώρηση Καραμούζη από τη θέση του Προέδρου της Eurobank δεν έχει δρομολογήσει ακόμη τις διαδικασίες διαδοχής του. Στην περίπτωση, όμως, ενδεχόμενων εξελίξεων πριν από τον Μάρτιο του 2019, και η Eurobank (όπως η Εθνική μετά την αιφνίδια αποχώρηση Φραγκιαδάκη στις αρχές Μαΐου) θα λειτουργήσει με μεταβατικό Πρόεδρο (κάποιον από τους ξένους που συμμετέχουν στο δ.σ. της Τράπεζας). Σημειώνεται ότι ο Ν. Καραμούζης θα παύσει να είναι Πρόεδρος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών όπου αναμένεται να τον διαδεχτεί ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου.

  Η επιλογή, πάντως, του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να γίνει εντός των επομένων ημερών, μέχρι την ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας στις 26 Ιουλίου, δίνοντας τέλος στη φημολογία και ονοματολογία περί "πασαρέλας" στελεχών από τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό χώρο που δήλωσαν υποψηφιότητα για τη θέση του CEO της ΕΤΕ.

  Το τελευταίο κομμάτι στο παζλ των διοικητικών αλλαγών κορυφής στις τράπεζες αναμένεται να μπει αργότερα, με την επιλογή του προσώπου που θα διαδεχτεί στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank τον κ. Δημ. Μαντζούνη. Ο τελευταίος, συγκινησιακά φορτισμένος λόγω της μακράς ταύτισής του με τον Όμιλο της Alpha Bank (μέλος του Δ.Σ. της Alpha Bank από το 1995, Γενικός Διευθυντής από το 2002 και Διευθύνων Σύμβουλος από το 2005), ανακοίνωσε στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων ότι έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες διαδοχής του. Δήλωσε δε την προτίμησή του σε διάδοχο από τα σπλάχνα της Alpha Bank, καθώς όπως είπε "χρειάζεται κάποιος που να ξέρει καλά την Τράπεζα, καθώς δεν επιτρέπονται λάθη".

  Οι αλλαγές στα πρόσωπα κορυφής στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν αποκλείεται να ακολουθηθούν από αλλαγές στο πλαίσιο του νόμου που καθορίζει τον τρόπο στελέχωσης των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών. Το θέμα άνοιξαν πρόσφατα τόσο ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας, Γ. Δραγασάκης, όσο και ο Πρόεδρος της ΕΕΤ, Ν. Καραμούζης, υποστηρίζοντας την ανάγκη μεγαλύτερης εκπροσώπησης Ελλήνων στα Δ.Σ. και τη συμμετοχή στελεχών εγνωσμένης πείρας από την ευρύτερη αγορά.   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ