Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Ιουλ-2018 08:06

  Κρας-τεστ στο χρέος από επενδυτές σε Νέα Υόρκη και Βοστόνη - Εγγυήσεις για πλεονάσματα και ανάπτυξη

  Κρας-τεστ στο χρέος από επενδυτές σε Νέα Υόρκη και Βοστόνη - Εγγυήσεις για πλεονάσματα και ανάπτυξη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων συναντάται σήμερα και αύριο στη Νέα Υόρκη και την Τετάρτη στη Βοστόνη η ελληνική αποστολή, αναζητώντας τον δρόμο επιστροφής στις αγορές οι οποίες αποδέχονται (σε μεγάλο βαθμό) θετικά τη συμφωνία για το χρέος, αλλά ζητούν διαβεβαιώσεις για το αναπτυξιακό σχέδιο και τη διαρκή τήρηση της συμφωνίας του Λουξεμβούργου για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις. Στην αποστολή μετέχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς και στελέχη του ΟΔΔΗΧ.

  Η "μάχη" για το διαπραγματευτικό δίδυμο μεταφέρεται από την Πέμπτη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο του Eurogroup (σ.σ. που δεν έχει ως επίσημο θέμα την Ελλάδα), πέφτουν οι υπογραφές από τους ΥΠΟΙΚ στα επικαιροποιημένα κείμενα των μνημονίων (σ.σ. για να εκταμιευθεί με ρήτρες η δόση των 15 δισ. ευρώ), αλλά και γίνονται τα "αποκαλυπτήρια" της Ενισχυμένης Εποπτείας.

  Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM (είναι ουσιαστικά σύνοδος Eurogroup με άλλο "καπέλο") θα συνεδριάσει την ίδια ημέρα για να εγκρίνει τα τελικά κείμενα της τέταρτης επικαιροποιήσης του μνημονίου. Μια μέρα μετά ο ESM σε επίπεδο Δ.Σ., δηλαδή EWG, θα εγκρίνει τη δόση σε νέα συνεδρίαση. Παράλληλα η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις ενδιάμεσες προβλέψεις της αλλά και την Απόφαση Ενεργοποίησης του Κανονισμού ενισχυμένης εποπτείας που θα παραπέμπει στο δισέλιδο κείμενο δεσμεύσεων (το οποίο υπέγραψε η ελληνική αποστολή στη συμφωνία της 21ης Ιουνίου για το χρέος) για τη διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων και για την ολοκλήρωση όσων παρεμβάσεων προβλέπονται στα μνημόνια. Ξεκινά έτσι το πολυεπίπεδο πλέγμα μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας με επόμενο σταθμό την αποστολή θεσμών στην Αθήνα και την ένταξη της Ελλάδας στο "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο".

  Η κοινή θέση αγορών και θεσμών είναι οι διαβεβαιώσεις που θέλουν να λάβουν από την ελληνική αντιπροσωπία για τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η Ελλάδα το επόμενο διάστημα στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Ειδικά οι επενδυτές δίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, έμφαση και στο αναπτυξιακό πεδίο, στο οποίο διατηρούν επιφυλάξεις ζητώντας πιο καθαρό τοπίο αναφορικά με τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης αλλά και της άρσης εμποδίων καθώς και της υπερφορολόγησης.

  Εν τω μεταξύ, η... πολυγλωσσία και μεταξύ των αξιωματούχων των θεσμών εντάθηκε τις προηγούμενες ημέρες αφού μετά τις δηλώσεις Μοσκοβισί ότι οι δεσμεύσεις δεν είναι άκαμπτες χθες, ο επικεφαλής του EWG Χανς Φάλιμπριφ (που είθισται να μεταφέρει τη "θέση" των ΥΠΟΙΚ) υπερασπίστηκε την τήρηση κατά γράμμα της συμφωνίας. Σε συνέντευξή του στο "Πρώτο Θέμα" ανέφερε ότι "η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ενισχύει τη διαγενεακή δικαιοσύνη. Οτιδήποτε άλλο είναι αυτοκαταστροφικό. Ούτε η Ελλάδα, ούτε οι εταίροι της στη ζώνη του ευρώ θέλουν να ξαναβαδίσουν σε αυτό τον δρόμο".

  Σε διαφορετική "γραμμή" ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα Πίτερ Ντόλμαν μιλώντας στην "Καθημερινή" προειδοποίησε πως τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα, δηλαδή 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% μεσοσταθμικά έως το 2060, περιορίζουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία και να επιτύχει την ανάπτυξη.

  Οι αγορές πάντως υποδέχθηκαν θετικά τη συμφωνία για το χρέος, με την απόδοση των ελληνικών ομολόγων να αποκλιμακώνεται όλη την προηγούμενη εβδομάδα.  Η επίσημη "θέση" της κυβέρνησης παραμένει ότι δεν βιάζεται να επιστρέψει στις αγορές, και τούτο έχοντας ως "άσο" ένα "μαξιλάρι" διαθεσίμων που μπορεί να φτάσει έως τα 39,1 δισ. ευρώ (σ.σ. δηλαδή είναι υπερδιπλάσιο του πορτογαλικού, όταν έβγαινε από το Πρόγραμμα με διαθέσιμα 15 δισ. ευρώ). Αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μία "προστατευμένη" έξοδος το επόμενο διάστημα, η οποία θα δώσει το "σήμα" προς τις αγορές, συνεχίζει να παραμένει ζητούμενο αν βεβαίως υπάρχει διασφαλισμένη ανταπόκριση η οποία αναζητείται και σήμερα στις ΗΠΑ, αλλά και σε νέα "αποστολή" στην Ασία που έχει ήδη προαναγγελθεί. 

  Σημείο - κλειδί θεωρείται και το νέο ραντεβού στην Ουάσιγκτον στο τέλος του μήνα. Τότε έχουν προσδιοριστεί (ή στις αρχές Αυγούστου) οι δύο ανακοινώσεις της Έκθεσης για τα οικονομικά της Ελλάδας και του πορίσματος για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αναμένονται από αρκετούς επενδυτές προκειμένου να διαμορφώσουν τη συνολική εικόνα για τη στάση που θα τηρήσουν.

  Παράλληλα διαμορφώνεται το σχέδιο κινήσεων εξαγοράς παλαιών "ακριβών" δανείων που θα δώσουν το σήμα περαιτέρω ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΟΔΔΗΧ τα μέτρα του Eurogroup είχαν όφελος ίσο με το 30% του ΑΕΠ έως το 2060 σε όρους βιωσιμότητας ενώ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του 2017 προσέφεραν όφελος 25% του ΑΕΠ σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις του ESM.

  H πρώτη κίνηση αναμένεται να είναι η εξαγορά μέρους του δανείου του ΔΝΤ. Ωστόσο, στον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ βρίσκονται και άλλα δάνεια όπως αυτά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όχι μόνο που λήγουν σύντομα και έτσι επιβαρύνουν και τις άμεσες ταμειακές ανάγκες της χώρας αλλά και τον δείκτη του χρέους. Το βασικό ποσό προς διάθεση είναι 3,3 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. ευρώ της δόσης που θα φτάσει στα κρατικά ταμεία τις επόμενες μέρες), ενώ αναφορικά με το ΔΝΤ το σενάριο που συζητείται στους διαδρόμους των "θεσμών" αφορά αποπληρωμή ποσού της τάξης των 8- 9 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες, ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις αγορές, αλλά και με τις προβλέψεις που θα υπάρχουν για τη δυνατότητα άντλησης διαθεσίμων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ