Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Ιουν-2018 03:21

  Ευ. Τσακαλώτος: Δεν ξέρουμε αν θα εξαγοράσουμε το δάνειο του ΔΝΤ

  Ευ. Τσακαλώτος: Δεν ξέρουμε αν θα εξαγοράσουμε το δάνειο του ΔΝΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 04:16

  Της Δήμητρας Καδδά

  Την αβεβαιότητα για το αν η κυβέρνηση θα προβεί σε εξαγορά του "ακριβού"  δάνειου του ΔΝΤ μέσα από τα διαθέσιμα των 15 δισ. ευρώ που θα λάβει αλλά και την παραδοχή ότι κατέληξε τελικά στο... καλάθι των αχρήστων ο "γαλλικός μηχανισμός" μετέφερε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε μαζί με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Γ. Χουλιαράκη, μετά το τέλος του Eurogroup. 

  Οι δυο υπουργοί έκαναν σαφές ότι έχουν δώσει εντολή στον ΟΔΔΗΧ για 4-5 εξόδους στις αγορές μέσα στην επόμενη 2ετία. Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε επίσης την αυστηρότητα των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,2% του ΑΕΠ μεσοσταθμικά μετά το 2022, προανήγγειλε παροχές και κάλεσε σε αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

  Όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ "τελείωσε το Eurogroup πήρε λίγο παραπάνω χρόνο αλλά τελείωσε με πολύ καλό τρόπο. Είχαμε πει ότι υπήρχαν 4 κομμάτια του παζλ που έπρεπε να δέσουν σήμερα. Και τα 4 παρουσιάστηκαν και τα 4 έληξαν".

  Αναλυτικά ανά πεδίο ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε:

  * Το πρώτο κομμάτι ήταν η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Τελειώσαμε και τα 88 προαπαιτούμενα.

  * Το δεύτερο ήταν η ολιστική στρατηγική. Το Eurogroup την χαιρετίζει αυτή τη στρατηγική και εκτιμά ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να μπορεί όχι μόνο να έχει καλούς αλλά και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

  * Το τρίτο κομμάτι είναι το πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Ακούσατε τις δηλώσεις, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται για 4ο μνημόνιο. Οι παρεμβάσεις της μεταμνημονιακής παρακολούθησης είτε είναι στο δικό μας σχέδιο είτε είναι θέματα που συνδέονται με το 3ο πρόγραμμα. Δεν υπάρχει κανένας νέος όρος.

  * Το 4ο κομμάτι είναι η συμφωνία για το χρέος. Η κα Λαγκάρντ είπε ότι είναι μία ιστορική στιγμή. Ολοι έκαναν σαφές πόσο σημαντικό είναι.

  Η συμφωνία για το χρέος

  Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η συμφωνία για το χρέος προβλέπει πως "θα πάνε πίσω 10 χρόνια οι πληρωμές επιτοκίων, ενώ η επέκταση ωριμάνσεων των ομολόγων θα είναι 10ετής". Επισήμανε επίσης ότι "πήραμε και επιπλέον μαξιλάρι διαθεσίμων". 

  Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο "τα μέτρα είναι εξαιρετικά σημαντικά" και νομίζω ότι μπορούμε να κοιτάξουμε την περίοδο μετά την 21η Αυγούστου με αισιοδοξία. Το ανακοινωθέν για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα αναφέρει ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την εξέλιξη και να λάβουν μέτρα αν χρειαστούν".

  Υπόσχεση για παροχές

  Σε ερώτηση για το "αν άξιζε τον κόπο" είπε "πρέπει να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με αυτή τη συμφωνία, θεωρούμε βιώσιμο το χρέος και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις αγορές. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο λαός αυτά τα 8 χρόνια. Για να αξίζει τον κόπο θα πρέπει αυτός ο λαός να δει πολύ γρήγορα πρακτικά αποτελέσματα. Πρέπει να αισθανθεί ότι η περηφάνια επιστρέφει, αλλά πρέπει να το δει και στην τσέπη του ότι αυτή η ανάπτυξη δεν θα είναι για τους λίγους αλλά θα μετέχουν όλοι και όλες. Αυτήν την υπόσχεση δίνει η ελληνική κυβέρνηση".

  Σε ερώτημα για το μέχρι πότε καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε "τουλάχιστο για 22 μήνες. Θα εξαρτηθεί από κάποιες άλλες παραδοχές, μπορεί να επιμηκυνθεί, εξαρτάται από αυτές τις παραδοχές".

  Για το αν έχει έρθει το τέλος της κρίσης είπε ότι "πάντα αναμένει περισσότερα". Και συμπλήρωσε πως θα ήταν "πολύ πιο ευτυχής αν είχαν κουρέψει 300 δισ. από το ελληνικό χρέος, αλλά αυτό δεν θα ήταν ρεαλιστικό".

  Ανέφερε παράλληλα: "νομίζω ότι είναι το τέλος της κρίσης, η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, έχει όλα τα κομμάτια του παζλ έτοιμα για να βγει στις αγορές". Ωστόσο, επισήμανε ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει. Αλλά φυσικά αποτελεί ένα σημείο καμπής και είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι το βλέπουν ως μία ιστορική ημέρα όπως ήταν και η σύνοδος του Ιουνίου του 2017, όταν μπήκαν οι βάσεις για τις σημερινές αποφάσεις".

  Έξοδος στις αγορές

  Για την έξοδο στις αγορές στο άμεσο μέλλον είπε ότι υπάρχουν 2,5 προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει. "Πρέπει να το δούμε όχι βραχυπρόθεσμα, δώσαμε οδηγίες στον ΟΔΔΗΧ ότι θα πρέπει να βγει 4- 5 φορές τα επόμενα 2 χρόνια". Πρόσθεσε ότι "είμαι σίγουρος πως θα έχουμε πρόσβαση πολύ γρήγορα αλλά η απόφαση είναι τεχνική" και όχι πολιτική.

  Δεν έχει ληφθεί απόφαση για την εξαγορά του "ακριβού" δανείου του ΔΝΤ

  Ο κ. Χουλιαράκης επισήμανε σε ερώτημα σχετικά με την πιθανή αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ (που ήταν στα σενάρια που είχαν ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες αλλά δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες ανακοινώσεις) ότι το "μαξιλάρι" διαθεσίμων θα χρησιμοποιηθεί για να μας καταστήσει ικανούς στο να αναδιαρθρώσουμε το προφίλ των αποπληρωμών τα επόμενα χρόνια. "Δεν έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο αυτή τη στιγμή" είπε. Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν "αναλόγως με το ποιος θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσουμε το προφίλ του χρέους. "Είναι μία πιθανότητα να αποπληρώσουμε νωρίτερα το δάνειο του ΔΝΤ ανέφερε. Πρόσθεσε ότι "σε κάθε περίπτωση το μαξιλάρι αυτό αντιστοιχεί σε μία αναδιάρθρωση του χρέους". 

  Σημειώνεται ότι το δάνειο του ΔΝΤ έχει υψηλά επιτόκια και τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε πρόταση για τη μερική αποπληρωμή του με ένα μέρος από τη δόση. 

  Στον καιάδα ο γαλλικός μηχανισμός

  Ο ΥΠΟΙΚ σε ερώτημα για τον μηχανισμό σύνδεσης του χρέους με το ΑΕΠ παραδέχθηκε ότι τελικά δεν προχώρησε. Είπε ότι από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι τώρα υπήρξαν 3 πυλώνες, τα κέρδη των τραπεζών, ο γαλλικός μηχανισμός και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. "Είναι αλήθεια ότι αυτός ο μηχανισμός υποχώρησε. Πιστεύω ότι τα χρόνια επέκτασης (του 2ου δανείου) είναι πολύ πιο προστατευτικά για εμάς. Υπήρχαν πολλοί παράγοντες μέσα στο πακέτο για να καταστήσουμε το χρέος βιώσιμο. Η ελάφρυνση του χρέους βασίζεται πιο πολύ στην επιμήκυνση και ταυτόχρονα έχουμε τη δέσμευση επιτήρησης του χρέους (από τους θεσμούς) τα επόμενα χρόνια".

  Σκληρό προαπαιτούμενο τα πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ

  Για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,2% του ΑΕΠ που πρέπει να διατηρεί μετά το 2022 η κυβέρνηση μεσοσταθμικά απάντησε ότι ο όρος υπήρχε και στις παραμέτρους του 2017. "Φυσικά θα ήμασταν πολύ πιο χαρούμενοι με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλά αν είχαμε μόνο το προηγούμενο πακέτο για το χρέος θα ήταν πιο δύσκολο. Είναι ένα σκληρό προαπαιτούμενο, αλλά πρέπει να δούμε το πακέτο στο σύνολό του" είπε. 

  Δημοσιονομικός χώρος και αλλαγή στο πολιτικό σύστημα

  Για το πώς θα νιώσει ο λαός στην πράξη την αλλαγή ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι "θα γίνει με πολλούς τρόπους". Πρώτον θα δει ότι η ατζέντα αλλάζει από την έλευση των θεσμών και τη συζήτηση για κάθε λεπτομέρεια, σε μία πιο μεγάλη ευχέρεια άσκησης πολιτικής. Είπε επίσης ότι παρά τα υψηλά πλεονάσματα υπάρχει και δημοσιονομικός χώρος για μόνιμα εκ των προτέρων μέτρα. "Το επίπεδο της λιτότητας θα μειώνεται σταδιακά καθώς θα χρησιμοποιούμε τον δημοσιονομικό χώρο. 

  Πρόσθεσε ότι "η ατζέντα αλλάζει και το πολιτικό σύστημα πρέπει, νομίζω, να αλλάξει για να συζητήσει και το περιεχόμενο του αναπτυξιακού σχεδίου αλλά και το περιεχόμενο του δημοσιονομικού χώρου", για να γίνει εποικοδομητική συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης που πρέπει να εξειδικευθούν. 

  Ο κ. Χουλιαράκης πρόσθεσε ότι "πρέπει να κατανοήσουμε ότι το τέλος της κρίσης δεν είναι μία στιγμή αλλά μία διαδικασία. Έχουμε 5 τρίμηνα με θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Υπάρχει και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Υπάρχει πλέον πρόσβαση στις αγορές που έρχεται σταδιακά. Νομίζουμε ότι η συμφωνία για το χρέος θα βοηθήσει πάρα πολύ σε μία μείωση των επιτοκίων. Και αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο το δημόσιο χρέος αλλά και τις επιχειρήσεις". 

  Για τη δημοσιονομική πολιτική ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι "έχουμε πετύχει πολλά τα τελευταία χρόνια και τώρα μπορούμε να κερδίσουμε από την ενισχυμένη αξιοπιστία και από το δημοσιονομικό χώρο που μας διατίθεται. Μέσα στους επόμενους μήνες και τρίμηνα πιστεύω ότι η ευημερία θα διαχυθεί παντού με δίκαιο και ισότιμο τρόπο". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ