Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Ιουν-2018 08:10

  Τεντώνει το σχοινί το Βερολίνο για το χρέος – Στο "ράφι" μέρος του δανείου του ESM

  Τεντώνει το σχοινί το Βερολίνο για το χρέος – Στο "ράφι" μέρος του δανείου του ESM
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:51

  Της Δήμητρας Καδδά

  Σκληραίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση εκκίνησης των δανειστών ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το χρέος που επιχειρείται να λάβει χώρα σε λίγα εικοσιτετράωρα στο Λουξεμβούργο στη σύνοδο του Eurogroup. Κομβικό σημείο θεωρείται η στάση της Γερμανίας (σ.σ. η θέση της οποίας αναμένεται να διαμορφωθεί και από το αποτέλεσμα του σημερινού ραντεβού "κορυφής” στο Βερολίνο μεταξύ Μέρκελ, Mακρόν και Γιούνκερ).

  Προς το παρόν γίνεται λόγος για μία σκλήρυνση στάσης του γερμανικού άξονα σε ένα σχέδιο επιμήκυνσης των υποχρεώσεων από το δάνειο του EFSF (δεύτερο δάνειο) της τάξης μόλις των τριών ετών (έναντι πενταετούς επιμήκυνσης που έχει συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα και αρχικής πρότασης για 15 έτη).

  Ο "επιθυμητός" συμβιβασμός που αναζητείται κινείται σε επιμήκυνση περί τα 7- 8 έτη και θεωρείται αποδεκτός και από την Αθήνα, η οποία εν τω μεταξύ επιχειρεί να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητές της αναφορικά με τα 88 προαπαιτούμενα, με τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη να δείχνει ότι μένουν δύο-τρία σημεία σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, σενάρια βάζουν στο "τραπέζι" και μία λύση μικρότερης παράτασης του δεύτερου δανείου...

  Τα διαθέσιμα και το τρίτο δάνειο

  Το άλλο μεγάλο ανοικτό μέτωπο είναι αυτό του τρίτου δανείου των 86 δισ. ευρώ του ESM και της πιθανότητας ένα μέρος του να μείνει οριστικά στο "ράφι". Πληροφορίες κάνουν λόγο για μία πρόταση για δόση 11-12 δισ. ευρώ συνδεδεμένη με την τέταρτη αξιολόγηση (σ.σ. 11,7 δισ. ευρώ προέβλεπε ο επίσημος προγραμματισμός της Κομισιόν από τον Μάρτιο) και ένα επιπλέον "μαξιλάρι" της τάξης των 10 δισ. ευρώ, με μεγάλο μέρος του οποίου (γύρω στα 7-8 δισ. ευρώ) να οδεύει για την αποπληρωμή μέρους του "ακριβού" δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

  Δηλαδή, στο ίδιο σενάριο, μετά την αποπληρωμή του ΔΝΤ στα κρατικά ταμεία θα απομείνει ένα "μαξιλάρι" 14-16 δισ. ευρώ περίπου. Μία τέτοια προοπτική διασφαλίζει τη συμμετοχή του ΔΝΤ ωστόσο αφήνει αδιάθετο ένα μέρος του δανείου του ESM.

  Σύμφωνα με αρμόδιες διπλωματικές πηγές, Θα πρέπει να φανεί μέσα στα επόμενα 24ωρα αν η στάση που τηρούν οι δανειστές είναι θέμα τακτικής ή αν η γερμανική πλευρά πιέζεται και λόγω των πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Από την άλλη πλευρά, δημοσίευμα του Reuters κάνει λόγο για σύνδεση των αποφάσεων αναφορικά με την ΠΓΔΜ με αυτές για το χρέος και για πρόθεση να κλείσουν τα μέτωπα στη σύνοδο της προσεχούς Πέμπτης.

  Οι δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα

  Στο ελληνικό μέτωπο, πέρα από το "τροχάδην" για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων (ούτως ώστε να υπάρξει μία θετική έκθεση συμμόρφωσης από την Κομισιόν) στην ίδια σύνοδο (αφού το Eurogroup ζητά ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να συζητήσει το χρέος), διαμορφώνεται και ο χάρτης της μεταμνημονιακής εποπτείας και των υποχρεώσεων που θα πρέπει να τηρεί η Ελλάδα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Ήδη οι θεσμοί διαμορφώνουν τη λίστα με τις δεσμεύσεις βάσει των οποίων θα παρακολουθούνται οι ελληνικές κυβερνήσεις τα επόμενα χρόνια. Ουσιαστικά αποτελούν "ουρές" του μνημονίου.

  Διαμορφώνονται και οι δεσμεύσεις μη αναστροφής των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε συνέντευξή του σε γερμανικό μέσο να προβαίνει σε ανάλογες διαβεβαιώσεις, καθώς και σε δεσμεύσεις για επίλυση του θέματος της ΕΛΣΤΑΤ και του κ. Γεωργίου το οποίο φέρεται να απασχολεί επίσης το Eurogroup…

  Συγκεκριμένα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη μεγάλη συμφωνία βρίσκονται δεσμεύσεις για διατήρηση συγκεκριμένων πρωτογενών πλεονασμάτων για δεκαετίες (3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και πάνω από 2% του ΑΕΠ στη συνέχεια), ρητές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τη μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων (σε ασφαλιστικό, αφορολόγητο και διαρθρωτικά μέτρα), αλλά και αυστηρός έλεγχος για την εφαρμογή συγκεκριμένων "αιρεσιμοτήτων".

  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 15 πιο σημαντικές εξ αυτών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αποπληρωμή των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες, την ολοκλήρωση της στελέχωσης του δημοσίου, νέες παρεμβάσεις στα επιδόματα, αλλά και κρίσιμες ιδιωτικοποιήσεις και παρεμβάσεις στις τράπεζες με την πώληση των συμμετοχών του ΤΧΣ, κομβικές κινήσεις στην αγορά ενέργειας, στις ΔΕΚΟ και στα κρατικά ακίνητα.

  Όπως έκανε σαφές την Πέμπτη ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής των θεσμών εκ μέρους της Κομισιόν, η ενισχυμένη επιτήρηση (Enhanced Surveillance) θα ενεργοποιηθεί με απόφαση της Κομισιόν πριν τις 20 Αυγούστου. Θα ανανεώνεται ανά έξι μήνες επίσης με απόφαση της Κομισιόν και θα περιλαμβάνει τριμηνιαίους ελέγχους (στους οποίους όμως θα μετέχουν όλοι οι δανειστές και θα περνούν από την κρίση του Eurogroup). Εκτίμησε, δε, ότι μπορεί να διαρκέσει δύο ή τρία έτη.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα της σκληρής διετούς εποπτείας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ