Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Ιουν-2018 18:20

  ESM: Εγκρίθηκε με την... δεύτερη η δόση του 1 δισ. ευρώ

  ESM: Εγκρίθηκε με την... δεύτερη η δόση του 1 δισ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα την αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ που συνδεόταν με την αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και εκκρεμούσε από την 3η αξιολόγηση, αυτήν που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο.

  Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνεδρίασε εξ αναβολής ο ESM. Και τούτο διότι την προηγούμενη Παρασκευή δεν κατέστη δυνατό να εγκρίνει την εκταμίευση, παρά το "ράλι" στο και.. πέντε, στο οποίο είχε επιδοθεί η ελληνική πλευρά μαζεύοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 200 εκατ ευρώ πληρωμών προς ιδιώτες.

  Η προθεσμία έληγε αύριο. Δηλαδή αν το ποσό δεν εκταμιευόταν, θα επέστρεφε στον "κουβά" του δανείου των 86 δισ. ευρώ.

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι η "διαφορά" στο ποσό που ζητούσε ο ESM και στα στοιχεία που έδειξε την προηγούμενη εβδομάδα η Αθήνα, ήταν της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.

  Στην ανακοίνωσή του ο ESM αναφέρει ότι υπήρξε θετική αξιολόγηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της πορείας εκκαθάρισης των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση και της αποτελεσματικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

  "Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εκκαθάριση των καθυστερημένων οφειλών της στον ιδιωτικό τομέα", δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling. "Αν η Ελλάδα παραμείνει αποφασισμένη να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων και να εφαρμόσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη έξοδο τον Αύγουστο, όπως είχε προγραμματιστεί".

  Μετά και την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η οικονομική βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα θα φθάσει στα 46,9 δισ. ευρώ, από το συνολικό δάνειο των 86 δισ. Ευρώ. Συνολικά έχουν μέχρι στιγμής εκταμιευθεί μαζί με το 2o δάνειο σχεδόν 189 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα).

  Με το "σταγονόμετρο" και τον Απρίλιο οι πληρωμές από το κράτος

  Εν τω μεταξύ στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και τον Απρίλιο γίνεται φανερό ότι η ροή πληρωμών παραμένει πολύ χαμηλή.

  Τον Απρίλιο το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων γενικής κυβέρνησης (Νοσοκομείων, ΟΤΑ, Ταμείων κλπ) διαμορφώθηκε στα 2,62 δις ευρώ από 2,75 δις ευρώ έναν μήνα πριν. Οι πληρωμές ήταν μόνο 41,7 εκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο, έναντι 40,8 εκατομμυρίων που πληρώθηκαν έναν μήνα πριν.

  Αυξητική τάση παρατηρήθηκε στις εκκρεμείς επιστροφές φόρου οι οποίες τον μήνα Απρίλιο έφτασαν σε 741 εκατ ευρώ (από 675 εκατ ευρώ έναν μήνα πριν). Καταγράφονται πληρωμές φόρων μόνο 4.8 εκατομμυρίων ευρώ τον Απρίλιο έναντι 10,8 εκατομμυρίων ευρώ τον Μάρτιο.

  Στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης πληρώθηκαν 70,7 εκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο έναντι 66,8 εκατομμυρίων ευρώ το Μάρτιο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ