Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Ιουν-2018 20:38

  Regling: Εύθραυστη η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

  Regling: Εύθραυστη η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές παραμένει εύθραυστη", προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

  "Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σημαίνει [ότι η Ελλάδα] θα πρέπει να δείξει πλήρη δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις, αλλά ακόμα και αυτό ίσως να μην είναι αρκετό στην περίπτωση της Ελλάδας", τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

  "Η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές – λόγω παραγόντων εκτός του ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης – επηρέασε αρνητικά τα ελληνικά spreads. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό είναι η συνεχιζόμενη δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις", πρόσθεσε.

  Ο Regling εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την επόμενη "περίπτωση επιτυχίας".

  Όσον αφορά την πορεία της αξιολόγησης, σημείωσε ότι η Ελλάδα "εργάζεται ακούραστα" για να ολοκληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα προκειμένου να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση πολύ σύντομα.

  "Όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, θα εξετάσουμε το μέγεθος της τελικής εκταμίευσης, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση των ταμειακών αποθεμάτων της χώρας", ανέφερε. Αυτό το απόθεμα, σημείωσε, "μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης και αποτελεί διαβεβαίωση για τους επενδυτές".

  Ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση του ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος στη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.

  "Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μπορούν να τεθούν σε ισχύ εάν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί και εάν υπάρχει ανάγκη. Οι συζητήσεις συνεχίζονται για το πώς θα διαμορφωθεί το πακέτο".

  Υπενθύμισε παράλληλα ότι το πρώτο πακέτο των μέτρων για το χρέος, τα βραχυπρόθεσμα, θα μειώσουν το χρέος/ΑΕΠ κατά περίπου 25% έως το 2060 και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες.

  Όσον αφορά τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, δημιουργώντας έτσι δημοσιονομικό χώρο, "που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με σύνεση για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της οικονομίας".

  Πιο στενή η μεταμνημονιακή εποπτεία

  Κλείνοντας την ομιλία του ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στην εποχή μετά το τέλος του προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

  "Το πιο σημαντικό θέμα είναι να διασφαλίσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει πρόσβαση στις αγορές και μετά την έξοδο της από το πρόγραμμα. Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον ESM, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας".

  Σημείωσε ακόμα ότι "όπως και κάθε άλλη χώρα, η Ελλάδα θα υπόκεινται σε τακτικές επιθεωρήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης. Ωστόσο, καθώς η Ελλάδα απαιτεί σημαντικά μεγαλύτερη ανακούφιση χρέους απ' ό,τι κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης, το πρόγραμμα εποπτείας θα είναι πιο στενό και ολοκληρωμένο", ανέφερε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ