Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Ιουν-2018 12:00

  Νέα συνεδρίαση του ESM στις 14/6 για τη δόση - καλεί την Ελλάδα να στείλει στοιχεία

  Νέα συνεδρίαση του ESM στις 14/6 για τη δόση - καλεί την Ελλάδα να στείλει στοιχεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Νέα προθεσμία μέχρι τις 14 Ιουνίου έχει η ελληνική κυβέρνηση ούτως ώστε να συγκεντρώσει και να στείλει όλα τα στοιχεία που ζητά ο ESM για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ που εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση. Διαφορετικά, το ποσό χάνεται και επιστρέφει στον "κουβά" του δανείου των 86 δισ. ευρώ.

  Όπως επισημαίνει ο ESM σε ανακοίνωσή του, η εκταμίευση της υπoδόσης θα κριθεί στις 14 Ιουνίου 2018 όταν θα συνεδριάσει εκ νέου. Αναφέρεται ότι χθες "το Διοικητικό Συμβούλιο εξέτασε την αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ" που συνδέεται με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες.

  Ωστόσο, "αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πρόοδο όσον αφορά την εκκαθάριση των οφειλών", το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM "αναμένει περαιτέρω επιβεβαίωση ότι όλες οι απαραίτητες πληρωμές για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτελέστηκαν προκειμένου να επιτραπεί η αποδέσμευση για το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ".

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM "θα επανέλθει στο θέμα αυτό όταν καταστεί  διαθέσιμη η επιβεβαίωση των πληρωμών". Ωστόσο, "δεδομένου ότι η περίοδος διαθεσιμότητας θα λήξει στις 15 Ιουνίου 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM είναι έτοιμο να το αναθεωρήσει στις 14 Ιουνίου 2018", αναφέρεται.


  Η χθεσινή αποτυχία 

  Υπενθυμίζεται ότι χθες δεν κατέστη εφικτή η λήψη απόφασης για εκταμίευση της δόσης. Ο λόγος είναι η πορεία απομείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για μέρος της οποίας απαιτείται επιβεβαίωση. 

  Εκπρόσωπος του ESM ανέφερε χθες ότι "σημειώθηκε πρόοδος από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτείται επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι ορισμένες πληρωμές για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτελούνται πλήρως. Αυτό είναι απαραίτητο για να ληφθεί η απόφαση για την αποδέσμευση του υπόλοιπου 1 δισ. ευρώ".

  "Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αποφάσισε σήμερα στο Παρίσι να αναβάλει την απόφασή του επί του θέματος" και  "είναι έτοιμο να επανέλθει για αυτό το ζήτημα με τηλεδιάσκεψη την επόμενη εβδομάδα, εφόσον είναι διαθέσιμη η επιβεβαίωση" που ζητείται.

  Επίσης, η πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η άλλη προϋπόθεση για την αποδέσμευση της εκταμίευσης του εναπομένοντος 1 δισ. ευρώ που προορίζεται για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, "θεωρείται ικανοποιητική".

  Υπήρξε θετική εισήγηση από τον ESM για την έγκριση εκταμίευσης και εντός λίγων ημερών θα γίνει νέα τηλεδιάσκεψη για την τυπική έγκριση, ανέφεραν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές.


  Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες είχε λάβει χώρα ένας μαραθώνιος πληρωμών. Σε αυτόν επιδόθηκαν οι κρατικοί φορείς για να εκπληρώσουν το σχετικό προαπαιτούμενο προκειμένου να καταστεί εφικτή σήμερα η έγκριση εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ που απομένει από την 3η αξιολόγηση (αυτή που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2018) και συνδέεται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες.

  *Αναλυτικά η ανακοίνωση του ESM στη στήλη Σχετικά Αρχεία

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  ESM Συνεδρίαση (185 KB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ