Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Ιουν-2018 18:51

  Κατατέθηκε στη Βουλή ο Εφαρμοστικός και ο νέος Προϋπολογισμός 2019-2022

  Κατατέθηκε στη Βουλή ο Εφαρμοστικός και ο νέος Προϋπολογισμός 2019-2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:47

  Της Δήμητρας Καδδά

  Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, μαζί με τον Πολυετή προϋπολογισμό 2019-2022 που φέρνει υπερπλεονάσματα που ξεπερνούν και το 5% του ΑΕΠ. Περιλαμβάνει φορολογικές διατάξεις, τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τον Ν. Κατσέλη, το Υπερταμείο, το εργασιακό και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς.

  Ο εφαρμοστικός νόμος περιέχει παρεμβάσεις στον ενιαίο λογαριασμό θησαυροφυλακίου  αλλά και στις διατάξεις που διέπουν  τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων γενικής Κυβέρνησης.  Περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την αλλαγή της δανειακής σύμβασης ούτως ώστε αυτή να είναι  να περιέχει και το "Υπερταμείο".

  Ακόμη περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το καθεστώς ΦΠΑ  και τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος,  αλλά και για την ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου για τη διαχείριση του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού Αγίου Κοσμά.

  Περιέχεται σειρά διατάξεων του Υπουργείου Εργασίας για τις παρεμβάσεις στη διαιτησία, στον ΟΜΕΔ, αλλά και στις προνοιακές παροχές, καθώς και τις παρεμβάσεις στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

  Περιλαμβάνονται επίσης μεταξύ άλλων τροποποιήσεις στον πτωχευτικό κώδικα, στις δαπάνες του Υπουργείου Υγείας, ρυθμίσεις για την ενιαία τιμή βιβλίου, διατάξεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ρύθμιση θεμάτων του ειδικού λογαριασμού AΠΕ και για τις δημοπρασίες ενέργειας, καθώς και διατάξεις του υπουργείου Τουρισμού και Ναυτιλίας.

  Τι προβλέπει για τα ενεργειακά 

  Σε σχέση με τα ενεργειακά το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη σταδιακή μείωση και κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, μέχρι την εφαρμογή του νέου μοντέλου της αγοράς.

  Επίσης, στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνεται η μείωση της λεγόμενης χρέωσης προμηθευτή, που θα καταργηθεί σε ορίζοντα διετίας. Τέλος, ορίζονται τα ποσά που θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό για τις χρεώσεις ΥΚΩ, για φέτος και το 2019. 

  Το νομοσχέδιο έλαβε χθες τη "Βούλα" του EWG που συνεδρίασε στο Παρίσι. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για τη ψήφισή του στις 14 Ιουνίου προκειμένου από την επόμενη ημέρα να αρχίσει η μετάφραση/αποτίμηση από την Κομισιόν  και τους υπόλοιπους θεσμούς. Παράλληλα θα πρέπει να "τρέξουν" και οι παρεμβάσεις που δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση με στόχο να καταστεί η πολιτική συμφωνία για την ομαλή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

  Το νομοσχέδιο έρχεται με τη μορφή του επείγοντος με στόχο να εισαχθεί για συζήτηση σε τέσσερις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι. Στην ολομέλεια θα εισαχθεί την Τετάρτη το πρωί και η ψήφισή του από την Ολομέλεια προγραμματίζεται την προσεχή Πέμπτη το μεσημέρι. 

  Όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων, το νομοσχέδιο-μαμούθ θα πρέπει να έχει ψηφιστεί και να έχει γίνει ΦΕΚ με ημερομηνία 14 Ιουνίου ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Αναμένεται να ψηφιστεί με ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία. 

  Το Μεσοπρόθεσμο

  Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό 2019-2022, ο οποίος, βασίζεται σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,16% για την περίοδο 2018-2022. Αναθεωρεί τον στόχο του ΑΕΠ για το 2018 από το 2,3% (εκτίμηση Μαρτίου) στο 2% και προβλέπει επιτάχυνση αρχικά της ανάπτυξης στο 2,4% το 2019, αλλά και σταδιακή επιβράδυνση στη συνέχεια, προς άνοδο μόλις κατά 1,8% το 2022.

  Εκτιμά ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα ξεπεράσουν κατά πολύ τον μνημονιακό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, φτάνοντας έως το 5,19% του ΑΕΠ το 2022. Προβλέπει ότι η ανεργία θα επιβραδυνθεί στο 14,3%, από 19,9% το 2018.

  Προβλέπει, επίσης, έσοδα 86,8 δισ. ευρώ φέτος, 86,16 δισ. ευρώ το 2019 και 91,63 δισ. ευρώ το 2022 (δηλαδή θα αυξηθούν κατά 5,5 δισ. ευρώ την 4ετία 2019-2022). 

  Αναμένεται μέση άνοδος των εισπράξεων άμεσων φόρων της τάξης του 3,9% μεταξύ 2018 και 2022 και μεταβολή των εισπράξεων έμμεσων φόρων με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,3%. Η μεγαλύτερη άνοδος στους άμεσους φόρους συνδέεται με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. 

  Δείτε όλο το Πολυνομοσχέδιο στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"

  Διαβάστε ακόμη: 

  Στις 14 Ιουνίου ψηφίζονται στη Βουλή εφαρμοστικός και μεσοπρόθεσμο

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ