Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Μαϊ-2018 14:10

  ESM: Δυσκολεύει η έξοδος αν η ΕΚΤ δεν δώσει το πράσινο φως για Waiver

  ESM: Δυσκολεύει η έξοδος αν η ΕΚΤ δεν δώσει το πράσινο φως για Waiver
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Αυτό που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον Αύγουστο και μετά είναι να διατηρήσει η Ελλάδα την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος, αναφέρει ο Rolf Strauch, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Αυτό "είναι το κλειδί για μια βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στη χρηματοπιστωτική αγορά", όπως επισήμανε από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

  "Η Ελλάδα έχει δοκιμάσει ήδη τις αγορές σε αρκετές περιπτώσεις", σημείωσε ο αξιωματούχος του ESM, προειδοποιώντας ωστόσο ότι "οι χώρες που συμμετέχουν σε πρόγραμμα είναι πολύ ευάλωτες στην αλλαγή κλίματος στις αγορές όταν βγαίνουν από το πρόγραμμα".

  Μάλιστα, αναφέρει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, οι αρχικές συνθήκες όσον αφορά την πρόσβαση στις αγορές θα είναι πιο δύσκολες εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εγκρίνει τα ελληνικά ομόλογα ως αποδεκτά για εγγύηση για την χρηματοδότηση της (Waiver). Αυτό καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αναφέρει.

  Επισήμανε ότι δύο στοιχεία έχουν σημασία για την επιτυχή μετάβαση από το πρόγραμμα: αξιόπιστη ιδιοκτησία του προγράμματος, καθώς και διαχείριση των χρηματοδοτικών αναγκών αλλά και εμπιστοσύνη των επενδυτών.

  Στη παρουσίασή του έκανε λόγο για μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και παρουσίασε το ρόλο του ESM για την διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του κόστους δανεισμού.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ